ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μέση Ανατολή: Τουρκικό μήνυμα «εκφοβισμού» στο Ισραήλ με σπαθί μέσα από την Αγιά Σοφιά
Μέση Ανατολή: Τουρκικό μήνυμα «εκφοβισμού» στο Ισραήλ με σπαθί μέσα από την Αγιά Σοφιά
(Φωτο: newsit.gr)
25 Οκτ
0
Σχόλια

Μέση Ανατολή: Τουρκικό μήνυμα «εκφοβισμού» στο Ισραήλ με σπαθί μέσα από την Αγιά Σοφιά

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί (όχι πάντα) είναι κάπως… προσεκτικός στο τι λέει κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή στις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά άλλοι αξιωματούχοι και δη θρησκευτικοί έχουν σηκώσει την παντιέρα κατά του Τελ Αβίβ στο εσωτερικό.

Παράδειγμα ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας ο οποίος έστειλε μήνυμα «εκφοβισμού» στο Ισραήλ για την σύρραξη στη Μέση Ανατολή μέσα από την Αγιά Σοφιά μέσω ενός σπαθιού.

Ο Αλί Ερμπάς, πρόεδρος της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε στον άμβωνα της Αγιάς Σοφιάς και μίλησε για τη Γαζα κρατώντας στα χέρια του ένα σπαθί.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκρυπτογράφησαν την κίνηση του Αλί Ερμπάς και είπαν ότι πρόκειται για «σύμβολο εκφοβισμού του εχθρού και εμπιστοσύνης σε φίλους», άρα μήνυμα σε Ισραήλ και σαφέστατης στήριξης της Χαμάς, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Ο Αλί Ερμπάς, πρόεδρος της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας είπε στην Αγιά Σοφιά με το σπαθί ανά χείρας ότι στη Γάζα: «σφάζονται μωρά, παιδιά, γυναίκες».

«Mια από τις χειρότερες βίαιες διώξεις της ανθρωπότητας σήμερα συμβαίνει στην Παλαιστίνη, στη Γάζα. Δίχως καμία διάκριση σφάζονται μωρά, παιδιά, γυναίκες. Γίνονται χτυπήματα με βομβες σε σπίτια, νοσοκομεια, τζαμιά», τόνισε ο πρόεδρος της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς μέσα από την Αγιά Σοφιά.

«Καρφιά» και ειρωνεία κατά Μπαχτσελί
Τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν αναφορά και στις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είπε ότι «ξημερώματα θα πάμε στα Γάζα» και ανέφεραν πως «ο Μπαχτσελί θέλει πόλεμο».

«Πώς θα πάμε στη Γάζα; Με αεροπλάνα ή με πλοία;» διερωτήθηκαν πάντως, στη συνέχεια τα τουρκικά μέσα με αρκετή δόση ειρωνείας.

Ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου Sozcu TV, Φατίχ Πορτοκάλ ανέφερε: «Ακούμε τα λόγια. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί θέλει πόλεμο. κ. Μπαχτσελί δεν μιλάω ειρωνικά. Πως θα πάτε στη Γάζα; Πείτε μου. Διότι δηλώνει ο ίδιος ”πρώτος θα πάω εγώ”! Μας λεει ”αν δεν πάω στη Γαζα τότε είμαι ανέντιμος”. Ωραία. Πώς θα πάτε στη Γαζα; Οδικώς, αεροπορικώς; Μήπως δια θαλάσσης;».

«Εμείς δεν είμαστε οι ιδιοκτήτες εκείνης της περιοχής. Πριν από 150 ή 200 χρόνια ήταν δικά μας μέρη, αλλά σήμερα δεν είναι κι αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος. Και σας ρωτώ! Πώς θα πάτε εκεί; Mε ποια μεσα θα πάτε; Ποιος ή ποιοι θα έρθουν μαζί σας; Kι όσοι θέλουν να πάνε ας πάνε. Aς τους ανοίξουμε το δρόμο, να δουμε τι θα τους συμβεί. Αλλά απευθύνονται στις μαμάδες, στους μπαμπάδες! Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ο δικός μας πόλεμος», συμπλήρωσε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πάντως, ασχολήθηκε με τον Άντονι Μπλίνκεν και την απόφασή του να μην επισκεφθεί τη Τουρκία και έριξε βολές εναντίον του Αμερικανού υπουργού.

«Την ώρα της περιοδείας του στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν επισκέφθηκε την Τουρκία, ένα κέντρο βάρους όπως η Τουρκία. Αυτό δείχνει πόσο ελλειμματική είναι η πολιτική που ασκεί και δεν έχει καμία προοπτική. Αυτή η περιοδεία του ήταν όλο αδυναμίες και γεμάτη από λάθη», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.