ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το διπλό «παιχνίδι» του Ερντογάν στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή
Το διπλό «παιχνίδι» του Ερντογάν στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή
(Φωτο: newsit.gr)
24 Οκτ
0
Σχόλια

Το διπλό «παιχνίδι» του Ερντογάν στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

Πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που οι τουρκικές εφημερίδες όπως η Yeni Safak καλλιεργούν ένα αντιδυτικό κλίμα.

Μάλιστα η τουρκική εφημερίδα κυκλοφορεί με ένα εμπρηστικό πρωτοσέλιδο για τους Ευρωπαίους που επισκέφθηκαν το Ισραήλ με τίτλο «Οι δήμιοι της γενοκτονίας». Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το παζάρι για την Τουρκία τώρα ξεκινάει καθώς οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μπορούν ανά πάσα στιγμή να μην αποδεχθούν την ένταξη αυτή.

Αναλυτές από την πλευρά τους σχολιάζουν την εξέλιξη αυτή υποστηρίζοντας πως «δεν τελειώσαμε… την τελική απόφαση θα την πάρει το κοινοβούλιο».

Όπως σχολιάζει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk: «Εδώ μιλάμε για μια κρίσιμη κατάσταση δηλαδή αν η Σουηδία θα γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Την τελευταία κουβέντα θα την πουν η Τουρκία και η Ουγγαρία καθώς αυτές οι δυο χώρες δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους. Τώρα την απόφαση θα την πάρει το Κοινοβούλιο και το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα βρίσκεται σε αναμονή το συγκεκριμένο πρωτόκολλο που έστειλε Ερντογάν στο Κοινοβούλιο; Ποια θα είναι η τελική απόφαση του Κοινοβουλίου; Επίσης μήπως ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της Τουρκίας ή όχι;».

«O πρόεδρος είχε δηλώσει πως η Σουηδία δεν μπορεί να γίνει μέλος και δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε όταν υποστηρίζει τρομοκρατική οργάνωση , μαζί μας δεν καταπολεμά την τρομοκρατία και τροφοδοτεί με τα ματωμένα όπλα.. Όμως μέσα σε αυτό το αναστατωμένο περιβάλλον υπάρχει το θέμα της αποστολής του πρωτοκόλλου στο Κοινοβούλιο», δήλωσε η παρουσιάστρια της Haber Global, Σαγνιούρ Τεζέλ.

Ο Ιτούν Ορχάν, αναλυτής στο κέντρο ερευνών της Μέσης Ανατολής αναφέρει: «Η αποστολή του πρωτοκόλλου στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει πως εγκρίθηκε η ένταξη. Καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Κοινοβούλιο. Πρέπει να θέσω το θέμα είναι μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, και όχι μεταξύ της Σουηδίας με την Τουρκία».

ΑL MONITOR: «Τη «νύχτα του τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του Ισραήλ, ο ηγέτης της Χαμάς ήταν στην Τουρκία»

Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα Al Monitor αποκαλύπτει ότι τη «νύχτα του τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του Ισραήλ, ο ηγέτης της Χαμάς ήταν στην Τουρκία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ μόλις πραγματοποιήθηκε η επίθεση “η Τουρκία ζήτησε από τον Χανίγια και τα στελέχη της Χαμάς να φύγουν από την Τουρκία”».

Από την πλευρά της η Τουρκία αντέδρασε στο δημοσίευμα αλλά διέψευσε μόνο τις πληροφορίες πως πίεσε τα στελέχη της Χαμάς να εγκαταλείψουν την Τουρκία, επισημαίνει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ.

Το κόμμα του Ερντογάν ετοιμάζει συλλαλητήριο της «Μεγάλης Παλαιστίνης»
Παράλληλα, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διοργανώνει συλλαλητήριο υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή Μανώλη Κωστίδη το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου αναφέρει ότι θα δώσει το παρόν στο συλλαλητήριο. Ωστόσο, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει καθώς με την παρουσία του εκεί στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα προς τη Δύση.

Μαζί με τον Ερντογάν το παρόν είναι πιθανό να δώσει και ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ντεβλέτ Μπαχτσελ.

«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα οργανώσει το συλλαλητήριο της ᾽᾽Μεγάλης Παλαιστίνης᾽᾽. και αναμένεται η συμμετοχή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κομματική οργάνωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες και το Σάββατο θα οργανωθεί το συλλαλητήριο της ᾽᾽Μεγάλης Παλαιστίνης᾽᾽» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk σχετικά με το συλλαλητήριο.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρίσκεται στο συλλαλητήριο της “Μεγάλης Παλαιστίνης”. Οι λεπτομέρειες είναι πολλές. Θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο για τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων και εναντίον των επιθέσεων του Ισραήλ» καταλήγει.

Στην Τουρκία ο Δημήτρης Καιρίδης

Στην Τουρκία βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος και συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση οι δύο χώρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν μαζί για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης την ώρα μάλιστα που υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν μεταναστευτικές ροές και από την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε σε καλό κλίμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.