ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μητσοτάκης για δημογραφικό: Εθνικός κίνδυνος η μείωση των γεννήσεων – Χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο
Μητσοτάκης για δημογραφικό: Εθνικός κίνδυνος η μείωση των γεννήσεων – Χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο
(Φωτο: Eurokinissi)
17 Οκτ
0
Σχόλια

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Εθνικός κίνδυνος η μείωση των γεννήσεων – Χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο

«Ο λαός μας είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη και αυτό είναι αποτέλεσμα της πτώσης των γεννήσεων που ξεκίνησε την δεκαετία του 80. Δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά και τοπικές πρόνοιες, είπε και το περιέγραψε ως ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο Δημογραφικό 2023 – Ωρα για δράση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα στο συνέδριο για το Δημογραφικό ότι «Η κατάσταση αυτή κλιμακώνεται εδώ και μισό αιώνα και έπαιξε ρόλο και η πανδημία» και μίλησε για έναν εθνικό κίνδυνο που είναι σε εξέλιξη αλλά δεν πρέπει να γίνει καθεστώς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση όμως τι νόημα θα είχε μια τέτοια ελπιδοφόρα πορεία όταν η σκιά της συρρίκνωσης απλώνεται πάνω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, διερωτήθηκε και αναφέρθηκε στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πλέον τα ζευγάρια κάνουν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία και αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία του ανεπτυγμένου κόσμου. Είπε ακόμα ότι πλέον έχει αλλάξει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων το οποίο συμπιέζεται σε ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η άμυνα σε αυτά δεν μπορεί να αναζητηθεί σε όσα ίσχυαν εδώ και δεκαετίες, τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να αναληφθούν μέριμνες από το κράτος για πολλές και καλές θέσεις εργασίας για να φτιάχνουν οι νέοι τη ζωή τους στον τόπο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι τα προηγούμενα 4 χρόνια αυξήθηκε το αφορολόγητο και τώρα αυξάνεται και άλλο για τις οικογένειες αλλά και το εφάπαξ επίδομα 2000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και επίσης αιχμή για την αύξηση των μισθών από τον Ιανουάριο του 2024 στο δημόσιο είναι η οικογένεια η οποία στηρίζεται με πρόσθετες μισθολογικές αυξήσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι είναι πολυπαραγοντικός ο δισταγμός των νέων ανθρώπων να κάνουν παιδιά. Αισθάνονται όπως είπε ανασφάλεια για την στέγη και υπενθύμισε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τον θεσμό του πρώτου ενσήμου αλλά πρόσθεσε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν γιατί υπάρχει και η γήρανση του πληθυσμού και έχουμε ανάγκη από υγιείς πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Αναφέρθηκε στην πρόληψη και στο πρόγραμμα «Δοξιάδης» που επεκτείνεται σε όλο τον πληθυσμό για τις σοβαρές ασθένειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο και μέτρα σε βάθος χρόνου. Η πείρα δείχνει ότι οι υψηλοί στόχοι δεν είναι παρά μεγάλα λόγια που κρύβουν τον δρόμο προς την λύση, είπε χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική στροφή.

Θέτοντας τους στόχους σημείωσε:

Πρώτα η σταθεροποίηση των γεννήσεων

Η σταδιακή αναστροφή της πτωτικής πορείας τους με οδηγό το εθνικό σχέδιο δράσης

Με οριζόντιες πολιτικές που θα αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.