ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ρούλα Πισπιρίγκου: «Σε οξύ πνευμονικό οίδημα οφείλεται ο θάνατος της Τζωρτζίνας» κατέθεσε ιατροδικαστής
Ρούλα Πισπιρίγκου: «Σε οξύ πνευμονικό οίδημα οφείλεται ο θάνατος της Τζωρτζίνας» κατέθεσε ιατροδικαστής
(Φωτο: eleftherostypos.gr)
11 Οκτ
0
Σχόλια

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Σε οξύ πνευμονικό οίδημα οφείλεται ο θάνατος της Τζωρτζίνας» κατέθεσε ιατροδικαστής

Για τρίτη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη συνεχίστηκε η εξέταση του ιατροδικαστή Χρήστου Κραββαρίτη, ο οποίος έχει προταθεί ως μάρτυρας από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο ιατροδικαστής – μάρτυρας κατά τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου απάντησε σε ερωτήσεις, υποστηρίζοντας πως ο θάνατος της μικρής Τζωρτζίνας οφείλεται «σε οξύ πνευμονικό οίδημα, συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων», ενώ επεσήμανε πως υπήρχε καλπάζουσα λοίμωξη στον οργανισμό του παιδιού.

Ο κ. Κραββαρίτης κλήθηκε ξανά από την υπεράσπιση να σχολιάσει την αιτία θανάτου που αναγράφηκε στην ιατροδικαστική της Τζωρτζίνας. «Εγώ δεν έχω δει θάνατο από κεταμίνη, νεκροτομικά όμως γνωρίζω πως προκαλεί έναν ασφυκτικού τύπου μηχανισμό. Το πως δόθηκε η αιτία θανάτου στο περαστικό αυτό, παρέχει παρασάγγας από το σύνηθες» τόνισε ο μάρτυρας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την αιτία θανάτου που δόθηκε στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει βιβλιογραφικά ποσοστό της κεταμίνης που είναι θανατηφόρο, ενώ πρόσθεσε πως δεν περιλαμβάνονται στην ιατροδικαστική έκθεση τα στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αιτία θανάτου.

Όσον αφορά την ανεύρεση του ροκουρόνιου σε χρόνο μεταγενέστερο, είπε πως πρόκειται για κάτι «παράδοξο» και «ανορθόδοξο». «Στο μυαλό μου η πιθανότερη εκδοχή είναι η ιατρογενής χορήγηση της κεταμίνης. Δε φαίνεται να χορηγείται, αλλά βρίσκεται στο αίμα του παιδιού. Δεν είπα ότι οι γιατροί είναι ψεύτες αλλά στη δική μου λογική, όπως τεκμηριώνεται από την εμπειρία μου, έχουν σχέση με ιατρογενείς χειρισμούς» τόνισε ο κ. Κραββαρίτης.

Δ. Γεωργακόπουλος (υποστήριξη κατηγορίας): Οκτώ άτομα έχουν πει ότι δεν έδωσαν κεταμίνη. Έχετε άλλη πεποίθηση;

Χ. Κραββαρίτης: Η ιατροδικαστική μου εμπειρία είναι αυτή. Δεν έχω συναντήσει ξανά διασωλήνωση χωρίς αναισθητικό… Η Τζωρτζίνα, όπως ήταν εκείνη στιγμή, είχε ένα πνεύμονα που έπασχε, οι κατασταλτικές ουσίες από μόνες τους δεν φέρουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά εκείνη τη στιγμή, το στάτους της Τζωρτζίνας θα μπορούσε να επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Δ. Γεωργακόπουλος: Άρα λέτε ότι εκείνη τη στιγμή οι γιατροί δεν εντόπισαν το πρόβλημα της Τζωρτζίνας.

Μάρτυρας: Η ιατροδικαστική μου εμπειρία λέει πως σε ένα πνεύμονα που είναι επιβαρυμένος και του δίνουν κατασταλτικά φάρμακα, είναι αυτό το αποτέλεσμα. Περίπτωση Μέριλιν Μονρόε.

Οι ισχυρισμοί του μάρτυρα προκάλεσαν νέο κύκλο ερωτήσεων και από την έδρα του δικαστηρίου με την πρόεδρο και την εισαγγελέα να επιμένουν ιδιαίτερα στις αναφορές του πως ο πνεύμονας της μικρής Τζωρτζίνας έπασχε.

Πρόεδρος: Όταν βγάζω οξυγόνο, επανέρχεται, όταν το παθαίνει ξανά, το βάζω. Δύο πνεύμονες που είναι στα κακά τους στα χάλια, πως γίνεται να επανέρχεται η αναπνοή; Πώς συνάδουν αυτά τα 2;

Μάρτυρας: Το παιδί έπαιρνε μία αγωγή. Δεν σημαίνει ότι είναι μόνιμα χωρίς αναπνοή.

Πρόεδρος: Σας ρώτησα πως εξηγείται την κλινική εικόνα…

Μάρτυρας: Είναι βαρείς πνεύμονες σίγουρα. Υπάρχει κάτι που είναι λοιμογόνο. Δεν είναι παράδοξο που υπάρχει βελτίωση, συμβαίνει. Δεν σημαίνει ότι το ενδογενές αίτιο καταρρίφθηκε.

Πρόεδρος: Αυτό το πνευμονικό οίδημα αποκλείεται να είναι από άλλη αιτία;

Μάρτυρας: Έντονο πνευμονικό οίδημα με στοιχεία αυτά είναι το πλέον πιθανό να έχει προέλθει από ένα σοβαρό υπόβαθρο.

Ο κ. Κραββαρίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με τα 32.000 λευκά αιμοσφαίρια που βρέθηκαν στις 12/4 στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας, έκανε λόγο για «συνταρακτικό εύρημα», αφού όπως εξήγησε «πάνω από 30.000 είναι στα όρια της σηψαιμίας».

Εισαγγελέας: Πώς σώθηκαν τα όργονα και επιβίωσε αυτό το παιδί μέχρι τον Ιανουάριο;

Μάρτυρας: Αυτός είναι σκοπός της ιατρικής.

Εισαγγελέας: Η σηψαιμία δεν είχε βλάψει τα όργανα;

Μάρτυρας: Το παιδί μετά από αυτό έπαθε εγκεφαλοπάθεια… Ένας άνθρωπος που θα πάθει σηπτικό σοκ, δεν σημαίνει ότι θα πεθάνει την επόμενη ημέρα.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείται σηψαιμία και πνευμονικό οίδημα, με τη μέτρηση του οξυγόνου στις 11/4 που είναι φυσιολογική;

Μάρτυρας: Το ότι το οξυγόνο ανταποκρίνεται, δεν σημαίνει ότι δεν υποβόσκει λοίμωξη αναπνευστικού. Η λοίμωξη είναι η αρχή. Σηψαιμία και πνευμονικό οίδημα πάνε πακέτο. Η ζημιά γίνεται μία στιγμή.

Ερωτήσεις κυρίως από την υπεράσπιση δέχθηκε και και η ιδιώτης ιατροδικαστής, Ουρανία Δημακοπούλου η οποία καταθέτει ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων που προτάθηκε από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου και εξετάστηκε και εκείνη εκ νέου κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Η μάρτυρας, η οποία αμφισβητεί ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνης υποστήριξε πως η Τζωρτζινα μέχρι τις 3:10 ήταν εν ζωή. «Τα φάρμακα έχουν δοθεί πέριξ της ώρας του θανάτου τρεις παρά τέταρτο με τρεις» υποστήριξε η ιατροδικαστής ενώ άφησε, για ακόμη μια φορά , ανοικτό το ενδεχόμενο οι θάνατοι των τριών παιδιών της οικογένειας να οφείλεται σε πιθανή κληρονομική νόσο.

«Δεν έχω ταχθεί ποτέ κατά των γιατρών ότι έχει γίνει έχει γίνει εν μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου» ανέφερε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της μίλησε αναλυτικά για το χρόνο που έσπευσαν οι γιατροί να βοηθήσουν το παιδί και την ώρα του θανάτου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου δεν παρέστη η κατηγορούμενη, Ρούλα Πισπιρίγκου λόγω ασθένειας. Η δίκη συνεχίζεται αύριο 12 Οκτωβρίου.

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.