ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ερντογάν: Η Ιερουσαλήμ ήταν ήρεμη υπό την ηγεσία μας - Αν συμβαίνουν όσα βλέπουμε στο Ισραήλ, δεν τα εγκρίνουμε
Ερντογάν: Η Ιερουσαλήμ ήταν ήρεμη υπό την ηγεσία μας – Αν συμβαίνουν όσα βλέπουμε στο Ισραήλ, δεν τα εγκρίνουμε
(Φωτ.: protothema.gr)
10 Οκτ
0
Σχόλια

Ερντογάν: Η Ιερουσαλήμ ήταν ήρεμη υπό την ηγεσία μας – Αν συμβαίνουν όσα βλέπουμε στο Ισραήλ, δεν τα εγκρίνουμε

«Η Ιερουσαλήμ ήταν ήρεμη και ειρηνική υπό την ηγεσία μας. Τώρα είναι γεμάτη με συγκρούσεις και αίμα» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, κατηγορώντας στη συνέχεια το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Μάλιστα, τη στιγμή που οι εικόνες από τις σφαγές στο νότιο Ισραήλ συγκλονίζουν όλο τον κόσμο, εκείνος αποφεύγει να καταδικάσει απευθείας τη Χαμάς, λέγοντας: «Αν συνέβησαν παρόμοια γεγονότα και στις πόλεις του Ισραήλ δεν είναι δυνατόν να το εγκρίνουμε».

«Οι άνθρωποι όλων των καταβολών και πεποιθήσεων στη γεωγραφική περιοχή με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ, η οποία είναι το λίκνο των παλαιότερων οικισμών και πολιτισμών της ανθρωπότητας, είναι οι προγονοί μας, που έζησαν με ειρήνη και ηρεμία για αιώνες υπό την κυριαρχία μας. Οι πρόγονοί μας προσέγγισαν τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής με φροντίδα. Δυστυχώς, η περιοχή αυτή πλημμύρισε με αίμα, αφού αναγκαστήκαμε να την εγκαταλείψουμε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει μετατραπεί σε ένα μέρος όπου τα δάκρυα, οι εντάσεις, οι συγκρούσεις και η κατοχή είναι συνεχείς» είπε, με έμμεσες αναφορές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για τις αδικίες και την καταπίεση που διαπράττονται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, καθώς και τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής της Ιερουσαλήμ, η οποία περιέχει τους ιερούς τόπους τριών θρησκειών, με αποτέλεσμα η περιοχή να βρίσκεται σε μόνιμη ένταση.

«Φυσικά, η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τους Παλαιστίνιους έχει παίξει σοβαρό ρόλο στην εμβάθυνση των προβλημάτων. Σχεδόν καμία από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και άλλους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την Παλαιστίνη δεν έχει εφαρμοστεί. Ως Τουρκία, η στάση μας στο θέμα αυτό ήταν σαφής από την αρχή. Και με το Ισραήλ διατηρούμε τις διπλωματικές μας σχέσεις, αν και αυτές διακόπτονται κατά καιρούς. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με γεωγραφική ακεραιότητα, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967. Με τη συνεχή παρενόχληση του παλαιστινιακού λαού, καταστρέφουμε την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα στην περιοχή δεν μπορεί να επιλυθεί με την αδιαφορία, την κατάσχεση σπιτιών και εδαφών, την καταστροφή των υποδομών της και την παρεμπόδιση της ανάπτυξής της. Μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση των συγκρούσεων που προκαλούνται από την εμβάθυνση της αναταραχής, σε συνεχή αιματοχυσία και από τις δύο πλευρές και τελικά η αναζήτηση της ειρήνης θα καταλήγει πάντα σε απογοήτευση» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι δεν συναινούμε να αφήσουμε ούτε έναν αθώο να αιμορραγήσει στα ισραηλινά ή παλαιστινιακά εδάφη. Σήμερα, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Σήμερα, υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να κάνουμε καμία διάκριση, ανεξάρτητα από την πίστη ή την καταγωγή τους. Ακριβώς όπως είμαστε ενάντια στην καταπίεση, τη σκληρότητα, τις εξωδικαστικές δολοφονίες και τις απειλές κατά της ζωής και της περιουσίας που επιβάλλουν οι παράνομοι έποικοι στους Παλαιστίνιους, είμαστε επίσης ενάντια στις τυχαίες ενέργειες εναντίον Ισραηλινών πολιτών, ιδιαίτερα στην καταστροφή της Γάζας με δυσανάλογες αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις, τους βομβαρδισμούς τζαμιών και αθώωνβ. Οι θάνατοι παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων και αμάχων είναι εντελώς απαράδεκτοι» συνέχισε ο Ερντογάν, καταδικάζοντας του βομβαρδισμούς στη Γάζα για να προσθέσει – χωρίς να καταδικάσει τη Χαμάς – πως «αν παρόμοιες σκηνές συμβαίνουν στις ενέργειες εναντίον ισραηλινών πόλεων, σίγουρα δεν τις εγκρίνουμε».

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.