ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ, βομβαρδισμοί στη Γάζα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ, βομβαρδισμοί στη Γάζα
(Φωτο: newsit.gr)
09 Οκτ
0
Σχόλια

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σειρήνες στην Ιερουσαλήμ, βομβαρδισμοί στη Γάζα

Σειρήνες ήχησαν και πάλι στο κεντρικό Ισραήλ καθώς δέχτηκε νέα επίθεση από τη Χαμάς με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα επίθεση εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Στο στόχαστρο της Χαμάς βρίσκονται και μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, ενώ από το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και γρήγορα ακολούθησαν αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη. Οι σειρήνες ήχησαν γύρω στο μεσημέρι.

Οι σειρήνες αυτές είχαν ακουστεί στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, και ρουκέτες είχαν τότε αναχαιτιστεί από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Χθες δεν ακούστηκαν σειρήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ, πιθανότατα από τα αντιαεροπορικά πυρά του Ισραήλ.

Tο πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε πως πρόκειται για ζώα και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της περιοχής σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα: «Έχω διατάξει ολοκληρωτική πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν θα υπάρχει ρεύμα, δεν θα υπάρχει φαγητό, δεν θα υπάρχουν καύσιμα, όλα θα είναι κλειστά. Πολεμάμε απέναντι σε ανθρώπινα ζώα και θα πράττουμε ανάλογα».

Ανέκτησε τον έλεγχο στη μεθόριο το Ισραήλ

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης εναντίον του Ισραήλ, το Σάββατο, ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεθοριακών χωριών και πόλεων στις οποίες είχαν διεισδύσει Παλαιστίνιοι ένοπλοι.

Ο Χαγκάρι τόνισε ότι ο στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε αυτές τις περιοχές, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς κάποιοι ένοπλοι παραμένουν ενεργοί.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έρευνες σε όλες τις κοινότητες και εκκαθαρίζουμε την περιοχή», εξήγησε.

Νωρίτερα αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού είχαν επισημάνει ότι επικεντρώνονται αρχικά στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων προτού περάσουν στην αντεπίθεση στη Γάζα.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι από το Σάββατο έχουν κληθεί 300.000 έφεδροι, ένας αριθμός που υποδηλώνει ότι γίνονται προετοιμασίες για ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε καλέσει τόσους πολλούς εφέδρους», υπογράμμισε. «Περνάμε στην επίθεση».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους 73 μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει εκατοντάδες ένοπλους Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου ετοιμάζεται για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκίνησε συνομιλίες με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση Νετανιάχου θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς εδώ και μήνες οργανώνονται μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, ενώ η αντιπαράθεση αυτή δεν είχε αφήσει ανέπαφο ούτε τον Ισραηλινό στρατό, καθώς υπήρξαν αθρόες παραιτήσεις ή αποστρατείες, γεγονός που – κατά ορισμένους – έπαιξε ρόλο και στον αιφνιδιασμό του Ισραήλ από τη Χαμάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.