ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γιάννης Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στο ελληνικό μπάσκετ
Γιάννης Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στο ελληνικό μπάσκετ
(Φώτο : newsit.gr)
05 Οκτ
0
Σχόλια

Γιάννης Ιωαννίδης: Ο άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στο ελληνικό μπάσκετ

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ο άνθρωπος που σφράγισε το ελληνικό μπάσκετ! Ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής πέταξε μέσα σε μία νύχτα την κιτρινόμαυρη φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης για να καθίσει στην άκρη του πάγκου της ομάδας, η οποία έμεινε στην ιστορία ως ο «Αυτοκράτορας» του αθλήματος.

Ο προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης κατέκτησε συνολικά κατέκτησε 12 Πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα με τον Άρη και τον Ολυμπιακό.

Παραμένει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος που κρατάει το ρεκόρ των περισσότερων τίτλων πρωταθλητή Ελλάδας, έχοντας έναν παραπάνω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς και των περισσότερων νικών σε αγώνες πρωταθλήματος (418 νίκες).

Γνώρισε, επίσης, μεγάλη επιτυχία με την ΑΕΚ, αλλά και την εθνική ομάδα.

Ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, ισχυρογνώμων και απόλυτος, έντονα προληπτικός και βαθιά θρησκευόμενος, παρά την τάση να… ρίχνει «Παναγίες» στους παίκτες του στα τάιμ άουτ, ο Γιάννης Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της μεγάλης ομάδας του Άρη της δεκαετίας του ’80, που έκανε τους Έλληνες να λατρέψουν το μπάσκετ.

Οι «εκρήξεις» του Γιάννη Ιωαννίδη: 

Βίντεο της ΕΡΤ από τη μαγική εικοσαετία του «Ξανθού» του ελληνικού μπάσκετ: 

Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Ιωαννίδη όπως τη μετέδωσε το MEGA:

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον Ιωαννίδη εν δράσει:

Στον Ολυμπιακό, ήταν ο αγαπημένος προπονητής του Σωκράτη Κόκκαλη, ακριβώς λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του.

Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη του αγάπη ήταν το μπάσκετ, με το οποίο ασχολήθηκε από τα παιδικά του χρόνια, με αποτέλεσμα στα 15 του να αγωνίζεται βασικός στην ομάδα του Άρη στη θέση του πλέι μέικερ μέχρι να καθοδηγήσει από το πόστο του προπονητή τούς κιτρινόμαυρους του Γκάλη και του Γιαννάκη, σε συνεχόμενες επιτυχίες.

Ήταν, επίσης, πτυχιούχος Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και είχε εργαστεί ως γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα.

Στην πολιτική, υπήρξε βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2015 και διετέλεσε Υφυπουργός «Πολιτισμού» στην δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και Υφυπουργός «Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού» στη κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Του έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.

Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις Αξίες του Ελληνισμού, καθώς και σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κρατών, όπως στον Τάσο Παπαδόπουλο, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Νικολά Σαρκοζί.

Την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου ο επονομαζόμενος «Ξανθός», έφυγε σε ηλικία 78 ετών από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τον χώρο του ελληνικού αθλητισμού

 

 

Πηγή : newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.