ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ερντογάν: «Αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τα F-16, θα επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο NATO»
Ερντογάν: «Αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τα F-16, θα επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο NATO»
(Φωτο: newsit.gr)
26 Σεπ
0
Σχόλια

Ερντογάν: «Αν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τα F-16, θα επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο NATO»

Ο πρόεδρος της, Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τον θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν συζήτησαν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη. «Αν (οι ΗΠΑ) τηρήσουν την υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιό μας θα τηρήσει την δική του υπόσχεση επίσης. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία πρέπει να μετατρέψει τα νομικά θέματα που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ σε ευκαιρία για την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το γεγονός ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ βρίσκεται «εκτός του κάδρου» είναι επωφελές για την Τουρκία, είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις κατηγορίες περί δωροληψίας από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι που αντιμετωπίζει ο αμερικανός γερουσιαστής, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην πώληση των F-16 και έχει επικρίνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Την επομένη της επίσκεψής του στον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν και την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το σχέδιο του επονομαζόμενου διαδρόμου του Ζανγκεζούρ που θα ενώνει τον αζερικό θύλακα με το Αζερμπαϊτζάν περνώντας μέσα από το έδαφος της Αρμενίας (ή του Ιράν) πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε ότι, αν η Αρμενία δεν δεχθεί να επιτρέψει το άνοιγμα του διαδρόμου μέσα από το έδαφός της, το Ιράν διάκειται θετικά απέναντι στην ιδέα να επιτρέψει το άνοιγμα του διαδρόμου μέσα από το ιρανικό έδαφος.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ζητούν το άνοιγμα του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ από τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ το 2020.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι όλα τα υλικά που έχουν ζητήσει οι πολίτες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταφέρονται με φορτηγά μετά την αστραπιαία επίθεση του Μπακού και την ανάληψη του ελέγχου του θύλακα την περασμένη εβδομάδα.

Σχετικά με τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Τουρκία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ανταποδώσει στην συνέχεια την επίσκεψη.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Στην συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα κάνουν σύντομα βήματα στον τομέα της εξόρυξης ενεργειακών πόρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.