ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Νέα Αρτάκη: Ένα σύμβολο μνήμης ατενίζει τη θάλασσα – Το μνημείο της «Μικρασιάτισσας» (βίντεο-φωτο)
Νέα Αρτάκη: Ένα σύμβολο μνήμης ατενίζει τη θάλασσα – Το μνημείο της «Μικρασιάτισσας» (βίντεο-φωτο)
(Φώτο : eviaonline.gr)
25 Σεπ
0
Σχόλια

Νέα Αρτάκη: Ένα σύμβολο μνήμης ατενίζει τη θάλασσα – Το μνημείο της «Μικρασιάτισσας» (βίντεο-φωτο)

«Η Μικρασιάτισσα» από χθες κοσμεί την αγαπημένη μας παραλία Νέας Αρτάκης, στο σημείο εκείνο που οι πρόγονοι μας πριν ακριβώς 100 χρόνια ξεκίνησαν από το μηδέν να ξαναχτίσουν τη νέα μας πατρίδα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εγκατάσταση των Αρτακινών προσφύγων στην Ν. Αρτάκη, η πόλη της Ν. Αρτάκης θα φιλοξενήσει μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης, με κύριο γεγονός τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού γλυπτού ύψους 6 μέτρων στον παραλιακό χώρο κάθετα της πλατείας Πολυτεχνείου.

Το εν λόγω γλυπτό με τίτλο «Η Μικρασιάτισσα» είναι προσφορά του αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Γεωργίου Ραχούτη, των κατοίκων της Νέας Αρτάκης και των χορηγών που συνέβαλλαν στη χύτευσή του και αποτελεί ένα συμβολικό μνημείο για την ιστορία μας προς τιμή της Μικρασιάτισσας Γυναίκας της Κυζίκου, για τη δημιουργική της συμβολή στην νέα πατρίδα.

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πολιτών Ν. Αρτάκης, υπό την προεδρία του κυρίου Γεώργιου Χατζηβασιλείου . Μια πετυχημένη προσπάθεια που με μεγάλη επιμονή και πολύ κόπο εν μέσω πανδημίας και οικονομικής δυσπραγίας κατάφερε να έχει η πόλη μας ένα καλαίσθητο και δυνατό έργο μνήμης, ενότητας και υπερηφάνειας για την μικρασιατική μας καταγωγή.

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 19:00 μμ με την φιλαρμονική του Δήμου Χαλκίδας και πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια, ομιλίες και μουσικές εκτελέσεις.

Σημαντικοί προσκεκλημένοι και ομιλητές από διάφορους φορείς και οργανισμούς θα παραστούν στην εκδήλωση, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της πολιτείας και των τοπικών αρχών.

Ένα σύμβολο μνήμης, το γλυπτό του Γιώργου Ραχουτη , αυτό της Μικρασιάτισσας , που ατενίζει τη θάλασσα με πνεύμα ελευθερίας και δύναμης για ζωή και ευτυχία. Το γνωρίζουμε από τις γιαγιάδες μας, που παρά το μεγάλο διωγμό, δεν το έβαλαν κάτω.

Ήταν αποφασισμένες να ζήσουν και να νοικοκυρευτούν με αξιοπρέπεια και πολιτισμό. Συγχαρητήρια στον δημιουργό , συγχαρητήρια στο σύλλογο ΣΥ.ΠΟ.ΝΑ. που το έβαλε στόχο και τα κατάφερε, για την Αρτάκη μας..”, δήλωσε η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ευαγγελία Μιμίκου.

«100 χρόνια από την εγκατάσταση των Αρτακηνών στη Νέα Αρτάκη.
Αισθήματα δέους και συγκίνησης με διακατέχουν κάθε φορά που καλούμαι να μιλήσω για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα δεινά και την ανείπωτη συμφορά που βίωσαν οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής μέχρι την εγκατάστασή τους. Όπως και η σημερινή μου ομιλία, έπειτα της τιμητικής προσκλήσεως που μου απηύθυνε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Πολιτών Νέας Αρτάκης για να παραστώ στην σημερινή τελετή αποκαλυπτηρίων του επιβλητικού μνημειακού γλυπτού «της Μικρασιάτισσας» που φιλοτέχνησε ο φίλος και εξαιρετικός καλλιτέχνης Georgios Rachoutis.
Συγχαρητήρια στον πρόεδρο και στα μέλη του ΔΣ του συλλόγου ΣΥ.ΠΟ.ΝΑ για το έργο που τιμά την μνήμη των προγόνων τους!
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση!», δήλωσε ο Νικόλας Καρατζάς που παρουσίασε την εκδήλωση.

«Η Μικρασιάτισσα από χθες κοσμεί την αγαπημένη μας παραλία Νέας Αρτάκης, στο σημείο εκείνο που οι πρόγονοι μας πριν ακριβώς 100 χρόνια ξεκίνησαν από το μηδέν να ξαναχτίσουν τη νέα μας πατρίδα.
Συγκίνηση και χαρά για μια υπόσχεση που εκπληρώθηκε από τα παιδιά και τα εγγόνια των Αρτακινών προσφύγων στη μνήμη τους, την οποία οφείλουμε με κάθε τρόπο να φυλάξουμε ζωντανή για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.
Ευγνωμοσύνη και θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές, συντελεστές και υποστηρικτές του μεγάλου αυτού εγχειρήματος, με κινητήριο μοχλό το δραστήριο Σύλλογο Πολιτών Νέας Αρτάκης, τον πρόεδρο του Γιώργο Χατζηβασιλείου και τα μέλη του ΔΣ, όπως επίσης και στον δημιουργό του υπέροχου αυτού γλυπτού Γιώργο Ραχούτη», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : eviaonline.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.