ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Ισχυρή βούληση να συνεχιστεί το θετικό κλίμα
Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Ισχυρή βούληση να συνεχιστεί το θετικό κλίμα
(Φώτο : cnn.gr)
21 Σεπ
0
Σχόλια

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Ισχυρή βούληση να συνεχιστεί το θετικό κλίμα

Για περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της 78ης Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, αμέσως μετά, έκανε δηλώσεις στις κάμερες, όπου και έδωσε το στίγμα της συζήτησης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο. «Υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για να συνεχιστεί το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ήταν η ξεκάθαρη αποτύπωση όσων συμφωνήθηκαν.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Το τιτίβισμα του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση με ένα σύντομο τιτίβισμα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

«Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τουρκικό σπίτι να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας».

Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού

Είχε προηγηθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει: Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Οι χειραψίες και τα χαμόγελα

Στα πρώτα λεπτά της συνάντησης μπροστά στις κάμερες οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και ήταν χαμογελαστοί. Κάπιοια στιγμή ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τους συνεργάτες του Ερντογάν για τη διαδικασία της διερμηνείας. Συγκεκριμένα ερώτηση έγινε από τον κ. Κιλίτς αν θέλει τη μετάφραση ταυτόχρονα ή εναλλάξ και τον πρωθυπουργό να απαντά να επαναλάβουν όπως την προηγούμενη φορά στο Βίλνιους, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα, και τον κ. Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός του σύμβουλος Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση είχε ως στόχο να συνεχιστεί το ήρεμο κλίμα με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να μπουν στο «τραπέζι» θέματα που αφορούν σε μια λύση δύο κρατών για την Κύπρο και στο καθεστώς των ελληνικών νησιών.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν χρειαζόταν αυτή τη συνάντηση καθώς περιμένει να επιβραβευτεί και να λάβει τα καλύτερα δυνατά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ δείχνοντας το καλό του πρόσωπο απέναντι στην Αθήνα.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τη συνάντηση στο CNN

Νωρίτερα στη συνέντευξη στο CNN που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σημείωσε: «Θα είναι η δεύτερη μας συνάντηση από τότε που επανεκλεγήκαμε με ισχυρή εντολή και προσδοκώ να οικοδομήσουμε πάνω στο θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε μακρές διαφορές, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις επιλύσουμε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και ειδικά το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τον μόνο τρόπο που είναι διαθέσιμος».

 

Πηγή : cnn.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.