ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Θεσσαλία: Συναγερμός για την αποξηραμένη λίμνη Κάρλα που «ζωντάνεψε» και απειλεί χωριά
Θεσσαλία: Συναγερμός για την αποξηραμένη λίμνη Κάρλα που «ζωντάνεψε» και απειλεί χωριά
(Φωτο: INTIME)
14 Σεπ
0
Σχόλια

Θεσσαλία: Συναγερμός για την αποξηραμένη λίμνη Κάρλα που «ζωντάνεψε» και απειλεί χωριά

Η λίμνη Κάρλα ήταν αποξηραμένη από το 1962 και μετά την κακοκαιρία Daniel που «έπνιξε» τη Θεσσαλία, όχι μόνο ξαναδημιουργήθηκε αλλά η στάθμη του νερού συνεχώς ανεβαίνει απειλώντας τις επόμενες μέρες να πλημμυρίσει κοντινά χωριά!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, λίγο πριν τις 8 το βράδυ, εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους έξι χωριών. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα χωριά Κανάλια Μαγνησίας, το Ριζόμυλο, το Στεφανοβίκειο, τη Σωτήριο, τη Νίκη και το Αχίλλειο.

«Αυτή τη στιγμή πληττόμαστε από το Τ2 που περνάει κάτω απ’ το Καλαμάκι και βγαίνει προς τα πάνω… Στο χωριό είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 200μ …μπορεί να έχει φτάσει και στο ανάχωμα.. Πριν δυο ώρες ήταν στα 280μ…» είπε κάτοικος της περιοχής.
Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300 μακριά από τα πρώτα σπίτια του Σωτήριου, ενώ σε κίνδυνο είναι σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ, οι οικισμοί Νίκη, Μόδεστος Καστρί και Αμυγδαλή Λάρισας, οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια Μαγνησίας.

Λόγω του νερού που φεύγει με δύναμη από τον Πηνειό και διοχετεύεται στο σημείο, χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει η λίμνη στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση του 1962.

«Ποτέ στα χρονικά δεν έφτασε η Κάρλα εδώ 20 μέτρα έξω απ το χωριό, ακόμα και πριν γίνει η αποξήρανση ποτέ έτσι. – έγιναν έργα, υποτίθεται αποστραγγιστικά, έφτιαξαν τον εγκλωβισμό της λίμνης εκεί πέρα, έβαλαν δήθεν αντλίες που είχαν τη δυνατότητα να τραβάνε δεν ξέρω και εγώ πόσα κυβικά νερό, δεν δουλεύουνε αυτά τα πράγματα, έβλεπαν ότι το νερό έφτασε μας έπνιγε και αυτά δεν δούλευαν εκεί πέρα, δεν τα έβαλαν να δουλέψουν», αναφέρει άλλος κάτοικος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν ανέβει ακόμα 60 εκατοστά η στάθμη του νερού, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσουν πολλά χωριά και οικισμοί!

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.