ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Νέα Φιλαδέλφεια: «Γνώριζαν αλλά δεν ίδρωσε το αυτί τους» - Κόντρες στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις καρατομήσεις
Νέα Φιλαδέλφεια: «Γνώριζαν αλλά δεν ίδρωσε το αυτί τους» – Κόντρες στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις καρατομήσεις
(Φωτο: newsit.gr)
05 Σεπ
0
Σχόλια

Νέα Φιλαδέλφεια: «Γνώριζαν αλλά δεν ίδρωσε το αυτί τους» – Κόντρες στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις καρατομήσεις

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στην Ελληνική Αστυνομία μετά τις καρατομήσεις αξιωματικών για τη δολοφονική επέλαση των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια την πρώτη Δευτέρα του περασμένου Αυγούστου η οποία οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.

Με μία μηνυτήρια αναφορά που αριθμεί περίπου 30 σελίδες και στρέφεται κατά της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ένας εκ των αξιωματικών που απομακρύνθηκαν κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο απόκρυψης παραπτωμάτων των επικεφαλής του Σώματος τονίζοντας παράλληλα πως η απόσπαση του από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όπου υπηρετούσε ήταν παντελώς παράνομη.

Ειδικότερα, ο αξιωματικός, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Αρχηγού της Αστυνομίας, του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αναφέρει στη μήνυσή του, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του protothema.gr, πως οι τρεις άνδρες, μετά τον θάνατο του 29χρονου, «καταχρώμενοι των ιδιοτήτων τους, κατέστρωσαν κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, σχέδιο δράσης, προκειμένου, αφενός μεν, να αποσείσουν και δολίως να αποκρύψουν βαρύτατα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν και τα οποία αποτελούν την μοναδική γενεσιουργό αιτία επί όσων θλιβερών γεγονότων διαδραματίστηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 Αυγούστου, αφετέρου να βλάψουν εμένα δια της εις βάρος μου ασκηθείσας πειθαρχικής δίωξης για ανύπαρκτο πειθαρχικό παράπτωμα».

«Γνώριζαν αλλά ουδέν έπραξαν»

Στη συνέχεια ο αξιωματικός παραθέτει τα όσα προηγήθηκαν της άφιξης των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, υποστηρίζοντας πως η Διεύθυνση στην οποία υπηρετούσε μέχρι την απομάκρυνσή του, είχε προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως την Κυριακή 3 Αυγούστου, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, λαμβάνοντας υπόψη τις αδελφοποιημένες σχέσεις μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ και της Μαρσέιγ καθώς και του Παναθηναϊκού με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, απέστειλε στην Διεύθυνσή που υπηρετούσε σχετικό σημείωμα προκειμένου να λάβουν γνώση και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.

Την ίδια ημέρα, προσθέτει ο αξιωματικός, η ως άνω Υποδιεύθυνση έστειλε στη ΓΑΔΑ με κοινοποίηση στον Υπαρχηγό του Σώματος αλλά και στον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος (3ο μηνυόμενο), έγγραφο μέσω του οποίου γνωστοποιούσε πως «ο κίνδυνος απειλής είναι δυναμικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος, ενώ επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες», καταλήγοντας σε αποτέλεσμα εκτίμησης υψηλού ρίσκου 67,14%.

«Ήδη λοιπόν από την 3/8/23, αμφότεροι ο δεύτερος και ο τρίτος μηνυόμενος τελούσαν εν γνώσει του ότι ο προγραμματισμένος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν υψηλού ρίσκου 67,14% και ο κίνδυνος απειλής δυναμικός και συνεχώς μεταβαλλόμενος. Και ενώ γνώριζαν την υψηλή επικινδυνότητα της αναμέτρησης, ουδέν έπραξαν, ως κατά τον νόμο όφειλαν, δηλαδή εγγράφως να ενημερώσουν τον πρώτο μυνηόμενο (σσ τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.) αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και να εισηγηθούν για την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων ή για την σύγκληση του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Δημόσιας Τάξης» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Επέδειξαν απόλυτη αδιαφορία»

Στη συνέχεια ο αξιωματικός αναφέρεται στις δικές του ενέργειες εξηγώντας ότι, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από τις Αρχές της Κροατίας για τους οπαδούς της Ντιναμό, ενημέρωσε ως όφειλε τους αρμόδιους παράγοντες.

«Από το περιεχόμενο των πληροφοριών των Κροατικών αρχών αδίστακτα προέκυπτε η ιδιαίτερη επικινδυνότητα των οργανωμένων φιλάθλων του συνδέσμου «Bad Blue Boys» της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην διάπραξη επεισοδίων και έκνομων ενεργειών και στα πλαίσια αυτά αμέσως ενημέρωσα (4/8/23) τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Κλάδου Τάξης και αυθημερόν η υπηρεσία μας απέστειλε κατεπείγον έγγραφο, το Πληροφοριακό Έντυπο Αγώνα των Κροατικών Αρχών, στη Γενική Αστυνομική Δ/νση Αττικής και με την επισήμανση “το περιεχόμενου αυτού ληφθεί υπόψη, κατά τον σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν οι όποιες τυχόν παραβατικές συμπεριφορές ή άλλες έκνομες ενέργειες σε βάρος προσώπων ή και πραγμάτων”».

Τέλος, ο αξιωματικός υπογραμμίζει στη μήνυσή του ότι αν και το παραπάνω ενημερωτικό έγγραφο έφθασε τόσο στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., όσο και στον Προϊστάμενο του Επιτελείου αλλά και στον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, εκείνοι το αρχειοθέτησαν αδιαφορώντας για το περιεχόμενό του.

«Οι τρεις μηνυόμενοι επέδειξαν την ίδια ακριβώς αδιαφορία, (απόλυτη), στην εκπλήρωση του υπηρεσιακού καθήκοντος, αφού ενήργησαν, (αρχειοθέτησαν), με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που είχαν ενεργήσει όταν έλαβαν γνώση της Έκθεσης Αξιολόγησης και Εκτίμησης, της Υποδ/νσης Αντιμετώπισης Βίας του Αθλητικούς Χώρους για το υψηλό ρίσκο επικινδυνότητας της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης των ομάδων ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, για την δημόσια τάξη και ασφάλεια».

«Από τα αναφερόμενα προκύπτει ότι δεν ίδρωσε το αυτί των μηνυομένων, ούτε στον άμεσο και επικείμενο κίνδυνο απειλής της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά ούτε στην ιδιαίτερη επικινδυνότητα των οργανωμένων οπαδών του συνδέσμου “Bad Blue Boys” της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ως περιεγράφετο λεπτομερώς στην σχετική έκθεση του Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου της Κροατίας. (…) Είναι προφανές ότι η εκκωφαντική αδράνεια και αδιαφορία των μηνυομένων είναι η μοναδική αιτία των θλιβερών γεγονότων που εξελίχθηκαν το βράδυ της 7/8/23 και οδήγησαν στον οδυνηρό θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο αξιωματικός.

«Η ευθύνη των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. καθίσταται πρόδηλη»

Για την υπόθεση, τοποθετήθηκε στο protothema.gr και ο δικηγόρος του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., κ. Γιάγκος Λαμπίρης, σημειώνοντας πως η πειθαρχική ευθύνη των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση αυτή είναι πρόδηλη.

«Η πειθαρχική ευθύνη των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. καθίσταται πρόδηλη, αφού από την 3/8/23, τελούσαν εν γνώσει της υψηλότατης επικινδυνότητας της ποδοσφαιρικής αναμέτρηση ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ουδέν έπραξαν, ως ομοίως ουδέν έπραξαν όταν αντιστοίχως ενημερώθηκαν με εμπιστευτικά κατ’ επείγοντα έγγραφα της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Κλάδου Τάξης την 4/8/23 και 7/8/23 αντιστοίχως.

Δεύτερον όφειλαν να ενημερώσουν αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τον άμεσο και επικείμενο κίνδυνο της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προκειμένου να συγκληθεί το Συμβούλιο Συντονισμού και Στρατηγικής Δημόσιας Τάξης άλλως να συγκαλέσουν αμέσως το Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων κατά τα άρθρα 6 και 13 παρ. 3 του νόμου 2800 του 2000. Εάν οι παραπάνω παραλείψεις είχαν αποφευχθεί, ως αποφεύχθηκαν στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μαρσέιγ, είναι απολύτως βέβαιον ότι τα θλιβερά γεγονότα που επισυνέβησαν το βράδυ της 7/8/23 και οδήγησαν στον οδυνηρό θανάσιμο τραυματισμό ενός νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ θα είχαν αποσοβηθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.