ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έβρος: Βάσιμα στοιχεία ότι οι λαθροδιακινητές βάλανε τη φωτιά για να περνάνε ανενόχλητοι
Έβρος: Βάσιμα στοιχεία ότι οι λαθροδιακινητές βάλανε τη φωτιά για να περνάνε ανενόχλητοι
(Φώτο : newsbomb.gr)
04 Σεπ
0
Σχόλια

Έβρος: Βάσιμα στοιχεία ότι οι λαθροδιακινητές βάλανε τη φωτιά για να περνάνε ανενόχλητοι

Αφύλακτος σε μεγάλο βαθμό ο Έβρος, καθώς οι παράνομοι μετανάστες διέρχονται κανονικά μέσα από τα καμένα για να φτάσουν στη χώρα μας από την Τουρκία. Την είδηση τη διαδίδουν οι ίδιοι οι… διακινητές! Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για το τι προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά, με τα στοιχεία να δείχνουν βάσιμα εμπρηστική ενέργεια, που συνδέεται με τη δράση των κυκλωμάτων.

Η παράνομη μετανάστευση από την πλευρά του Έβρου, όχι μόνο δεν περιορίστηκε εξαιτίας της καταστροφικής μέγα-πυρκαγιάς που πλήττει επί 16 ημέρες ολόκληρη την περιοχή, αλλά φαίνεται ότι… διευκολύνει και τους διακινητές. Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα στοιχεία βάσει των οποίων ο Έβρος κάηκε από ανθρώπινα χέρια, προκειμένου πιθανόν να διευκολύνεται η παράνομη μετανάστευση!

Συγκεκριμένα, όπως εκτιμούν οι Αρχές και ενώ οι ροές έχουν αυξηθεί ραγδαία, οι διακινητές ενδέχεται να βάζουν φωτιές ώστε να απασχολούνται οι Αρχές και να μην συλλαμβάνονται.

Το ότι η φωτιά στον Έβρο κατά μεγάλη πιθανότητα μπήκε από ανθρώπινο χέρι, είναι κάτι το οποίο το ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Σε βίντεο που παρουσίασε το OPEN, φαίνονται διακινητές οι οποίοι με απύθμενο θράσος και… υπερηφάνεια, ανεβάζουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το «κατόρθωμά» τους, να περνάνε δηλαδή τους μετανάστες ανενόχλητοι σε ελληνικό έδαφος, μέσα από τις στάχτες!

Στα ίδια βίντεο μάλιστα διαφημίζουν και το… Modus operandi, προβάλλοντας αναλυτικούς χάρτες των σημείων από τους οποία κινούνται παράνομα!

Στο μικροσκόπιο των Αρχών τα «αποτυπώματα» των διακινητών

Σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης Real News, αναφέρεται πάντως ότι οι διαδρομές που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα μεταφοράς παράνομων μεταναστών από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη και τα βόρεια χώρα, ιχνηλατούνται συστηματικά τις τελευταίες ημέρες από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.

Ο στόχος είναι να διαπιστωθεί πως ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα οι δεκάδες εστίες που κατέστρεψαν τον εθνικό δρύμο του Δάσους της Δαδιάς και ποιον ρόλο μπορεί να έχουν οι παράνομοι μετανάστες ή οι διακινητές σε αυτό.

Οι αξιωματικοί εξετάζουν μαρτυρίες κατοίκων και άλλα στοιχεία που «εμφανίζονται» μέσα στα αποκαϊδια.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανθρώπινη παρέμβαση: Σε κάποιες περιπτώσεις οι Αρχές βλέπουν εμπρησμό από αμέλεια, αλλά και σε άλλες από πρόθεση.

Το πιο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με την αποκάλυψη της εφημερίδας, είναι ότι κοντά στις 15 εστίες φωτιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε μια νοητή ευθεία στις 19 Αυγούστου, έχουν εντοπιστεί εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας από την Αθήνα! Είναι γνωστό άλλωστε πως τα κυκλώματα των διακινητών κλέβουν αυτοκίνητα από την Αθήνα και τα χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των μεταναστών.

Άλλωστε, οι ροές τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων στη Real News, καθώς αναφέρουν:

«Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που οι διακινητές επιλέγουν κάποιο σημείο να βάλουν φωτιά, το οποίο βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από την περιοχή μέσω της οποίας τα κυκλώματα των διακινητών έχουν επιλέξει να μεταφέρουν τους μετανάστε. Μάλιστα, επιλέγουν να βάζουν φωτιά σε σημεία όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση των κρατικών υπηρεσιών, ούτως ώστε αυτομάτως να καθίσταται εύκολη η δική τους διαφυγή προς την Εγνατία Οδό ή προς κάποιο άλλο σημείο».

Επίσης, πολύ συχνά οι συνοριοφύλακες, έχουν εντοπίσει παράνομους μετανάστες κρυμμένους σε δασώσεις περιοχές του Έβρου, πριν τους παραλάβουν οι σύνδεσμοι των διακινητών. Εκεί, συχνά ανάβουν φωτιές, είτε για να στεγνώσουν τα ρούχα τους είτε για να ζεστάνουν το φαγητό. Όπως φαίνεται, αυτή ήταν η αιτία και της τραγωδίας με τους 19 μετανάστες που απανθρακώθηκαν πρόσφατα κατά τη μεγάλη πυρκαγιά, ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική μελέτη, πολλοί από αυτούς κάηκαν στον ύπνο.

Σε ύφεση η φωτιά μετά από 16 μέρες – Συνεχίζεται η μάχη για τις διάσπαρτες εστίες

Επιτέλους μετά από 16 μέρες έρχονται τα πρώτα θετικά σημάδια από την πύρινη κόλαση στον Έβρο με τη φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στις διάσπαρτες εστίες.

Συνολικά επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 129 οχήματα. Από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 9 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Κάηκαν 935.000 στρέμματα – Νέα δορυφορική εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας

Σύμφωνα με νεότερα δορυφορικά δεδομένα που διατέθηκαν σήμερα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).

318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).

81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.