ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τις επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο
Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τις επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο
(Φωτ.: kathimerini.gr)
18 Αυγ
0
Σχόλια

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τις επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

O υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει σε ανακοίνωσή του τη σημερινή (18.8.202) επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο και την απόπειρα των κατοχικών δυνάμεων να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Καταδίκη και από τον Σαρλ Μισέλ

Το επεισόδιο καταδίκασε άμεσα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Καταδικάζω σθεναρά την επίθεση κατά του προσωπικού των Ηνωμενων Εθνων από Τουρκοκυπρίους στην Πύλα σήμερα. Η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και η διασφάλιση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα.

Είμαι σε επαφή με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη παρακολουθώντας στενά την κατάσταση και καλώντας για Ειρήνη στην περιοχή».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.