ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Βρετανικό Μουσείο: Αρμόδιος για τις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που έκλεβε εκθέματα
Βρετανικό Μουσείο: Αρμόδιος για τις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που έκλεβε εκθέματα
(Φώτο : iefimerida.gr)
18 Αυγ
0
Σχόλια

Βρετανικό Μουσείο: Αρμόδιος για τις ελληνικές αρχαιότητες ο υπάλληλος που έκλεβε εκθέματα

Ένας ανώτερος επιμελητής πιστεύεται ότι διέθεσε στο eBay ανεκτίμητα αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο, όπου εργαζόταν επί 35 χρόνια.

Ποιος είναι ο εργαζόμενος που απολύθηκε από το Βρετανικό Μουσείο

Ο 56χρονος Πίτερ Τζον Χιγκς ήταν ανώτερος επιμελητής στα ελληνικά τμήματα του Μουσείου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Stevenage του Hertfordshire, ο Χιγκς σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ πριν ενταχθεί στο Βρετανικό Μουσείο στα τέλη του 1980, όπου εργάστηκε εκεί για πάνω από 30 χρόνια.

Τα αντικείμενα που λείπουν περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και ημιπολύτιμους λίθους, καθώς και αντικείμενα από γυαλί που χρονολογούνται από το 1500 π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα μ.Χ., και αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια «μεγάλου χρονικού διαστήματος».

Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι τα αντικείμενα που χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν είναι μικρότερα κομμάτια που δεν εκτέθηκαν πρόσφατα στο κοινό και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για έρευνα.

Παράλληλα, έρευνα έχει επίσης ξεκινήσει η μονάδα οικονομικού εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Η δράση του υπαλλήλου πιστεύεται ότι είχε γίνει γνωστή από προηγούμενες διοικήσεις του Μουσείου πριν από τρία χρόνια, όταν και έβγαλε τα αντικείμενα προς πώληση στο eBay.

Ένας εμπειρογνώμονας είχε εντοπίσει τα κομμάτια που έλειπαν στη δημοπρασία και το ανέφερε στην τότε διοίκηση, αλλά, παρά την πληροφορία που δόθηκε από το 2020, δεν ελήφθη κανένα μέτρο μέχρι και φέτος, όταν απολύθηκε ο επί σειρά ετών υπάλληλος. Ο 56χρονος δεν συνελήφθη από την αστυνομία, αλλά απολύθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι τα αντικείμενα «έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές», αναφέρει η βρετανική «Mirror».

Η οικογένεια του απολυμένου υποστηρίζει την αθωότητά του

Η οικογένεια του απολυμένου υπαλλήλου, όμως, επιμένει ότι είναι αθώος. Ο γιος του, Γκρεγκ, φέρεται να είπε στους Times:

«Δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν είναι καθόλου χαρούμενος γι’ αυτό. Έχασε τη δουλειά του και τη φήμη του και δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο. Δεν θα μπορούσε να είναι αυτός ο ένοχος. Δούλευε εκεί για 35 χρόνια χωρίς κανένα περιστατικό. Βασίζονταν σε αυτόν για τόσα πολλά πράγματα. Δεν ξέρω τι άλλαξε. Είναι συντετριμμένος γι’ αυτό, γιατί είναι το έργο της ζωής του. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον που να είναι τόσο παθιασμένος με αυτό που έκανε. Είναι ένας παγκόσμιος ειδικός στον τομέα του».

Ενισχύεται η ασφάλεια του Βρετανικού Μουσείου μετά το τελευταίο περιστατικό

Ο Hartwig Fischer, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε ότι η ασφάλεια έχει πλέον ενισχυθεί μετά την εξαφάνιση των αντικειμένων:

 

«Το μουσείο ζητά συγγνώμη για ό,τι συνέβη, αλλά τώρα έχουμε δώσει ένα τέλος σε αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα πράγματα. Έχουμε ήδη αυστηροποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας μας και εργαζόμαστε μαζί με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να ολοκληρώσουμε έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει καταστραφεί και τι έχει κλαπεί. Αυτό θα μας επιτρέψει να καταφέρουμε να ανακτήσουμε τα αντικείμενα».

Επικεφαλής της ανεξάρτητης έρευνας θα είναι ο πρώην διαχειριστής του μουσείου Sir Nigel Boardman και η Lucy D’Orsi, επικεφαλής της Αστυνομίας Μεταφορών της Βρετανίας.

Ο George Osborne, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε:

«Οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου ανησύχησαν όταν μάθαμε φέτος ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί. Οι υπεύθυνοι ανέλαβαν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για την αύξηση της ασφάλειας, οργανώσαμε ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε, και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που θεωρούμε υπεύθυνο.

Η προτεραιότητά μας είναι τώρα τριπλή. Πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα, δεύτερον, να μάθουμε αν υπήρχε κάτι, τι θα μπορούσε να είχε γίνει για να αποτραπεί αυτό, και, τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται με επενδύσεις στην ασφάλεια για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί. Είναι μια θλιβερή μέρα για όλους όσοι αγαπούν το Μουσείο μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα λάθη και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία, για να χτίσουμε ένα καλύτερο Μουσείο», τόνισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

 

Πηγή : iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.