ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Από τα 210 μ. της αρχαίας οδού στις Αχαρνές, που αποκαλύφθηκαν σήμερα είναι ορατά τα… 43!
Από τα 210 μ. της αρχαίας οδού στις Αχαρνές, που αποκαλύφθηκαν σήμερα είναι ορατά τα… 43!
(Φώτο : arxeion-politismou.gr)
06 Αυγ
0
Σχόλια

Από τα 210 μ. της αρχαίας οδού στις Αχαρνές, που αποκαλύφθηκαν σήμερα είναι ορατά τα… 43!

Κύριος οδικός άξονας που συνέδεε την Αθήνα με τον δήμο των Αχαρνών. Αποκαλύφθηκε την περίοδο 2000 – 2002 κατά τις εργασίες κατασκευής της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Η αρχική φάση κατασκευής του αρχαίου δρόμου τοποθετείται στην κλασσική εποχή (5ος αι. π.Χ.). Η χρήση του συνεχίστηκε κατά τους επόμενους αιώνες μέχρι την εποχή μας.

Αποκαλύφθηκε σε συνολικό μήκος 210 μ. στα δυτικά της οδού Φιλαδελφείας. Είχε κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ. Σήμερα είναι ορατά μόνο 43 μ. από το νότιο τμήμα του αρχαίου δρόμου. Το πλάτος του οδοστρώματος κυμαίνεται από 2,60 έως 3,10 μ. Διακρίνονται έξι επάλληλα οδοστρώματα των κλασσικών, ελληνιστικών, ρωμαïκών και νεότερων χρόνων. Σποραδικά διασώθηκαν ίχνη αρματοτροχιών. Την οδό συγκρατούσαν εκατέρωθεν λίθινα κτιστά αναλήμματα, ενώ μικρά τοιχάρια, κάθετα προς το δρόμο, αποτελούσαν πιθανότατα όρια ιδιοκτησιών (αμασιές).

Στο σημείο όπου σήμερα διέρχεται ο σιδηρόδρομος, αποκαλύφθηκε διακλάδωση της οδού προς τα Β-ΒΑ.

Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκε παρόδιο ιερό κλασσικής εποχής με πολλά κινητά ευρήματα, όπως ειδώλια, μικρογραφικά αγγεία, κέρνους κ.ά.

Με τον αρχαίο δρόμο φαίνεται να συνδέεται λίθινος αγωγός στα ΝΔ της οδού. Στα ΒΔ της αρχαίας οδού αποκαλύφθηκε μεγάλος αγωγός κλασσικής εποχής (4ος αι. π.Χ.), μήκους 101 μ, λαξευμένος εν μέρει στο φυσικό βράχο και καλυμμένος από μεγάλες πήλινες πλάκες. Στην στενή πλευρά των πήλινων πλακών διακρίνονταν εγχάρακτα γράμματα και αριθμητικά σύμβολα, προφανώς για την ορθή τοποθέτησή τους κατά την κατασκευή του αγωγού.

Ανάμεσα στους λίθους που συγκρατούσαν τον αγωγό εξωτερικά βρέθηκε, σε δεύτερη χρήση, μαρμάρινος όρος (σήμανση ορίων ιδιωτικής ή δημόσιας ιδιοκτησίας). Αρχικά ο αγωγός ήταν παράλληλος της αρχαίας οδού και στην συνέχεια έστριβε προς τα δυτικά. Στα νότια του αγωγού εντοπίστηκαν τα θεμέλια ορθογώνιου ημιυπόγειου δωματίου κλασσικών χρόνων, απ΄ όπου προέρχεται και το κεφάλι πήλινου ειδωλίου γυναικείας μορφής.

 

Πηγή : arxeion-politismou.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.