ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πύρινος εφιάλτης σε Κάρυστο, Κέρκυρα, Ρόδο και Αίγιο - Νέο μήνυμα 112 για εκκενώσεις
Πύρινος εφιάλτης σε Κάρυστο, Κέρκυρα, Ρόδο και Αίγιο – Νέο μήνυμα 112 για εκκενώσεις
(Φώτο : newsbomb.gr)
24 Ιούλ
0
Σχόλια

Πύρινος εφιάλτης σε Κάρυστο, Κέρκυρα, Ρόδο και Αίγιο – Νέο μήνυμα 112 για εκκενώσεις

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο, καθώς το πρωί της Δευτέρας είχαμε νέα αναζωπύρωση στο χωριό Ασκληπιείο.

Όπως μπορείτε να δείτε και στα αποκλειστικά πλάνα που κατέγραψε στον φακό του ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr, Χάρης Γκίκας. οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ από νωρίς το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα για την κατάσβεση.

Το βράδυ της Κυριακής εκκενώθηκαν και πάλι οικισμοί του νησιού, καθώς η φωτιά πλησίαζε κατοικημένες περιοχές.

Εκτός από τη Ρόδο, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κάρυστο, και στην Υλίκη.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί της Δευτέρας εστάλη, μάλιστα, νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατύς Γιαλός προς Κάρυστο, ενώ στις 03:00 τα ξημερώματα έλαβαν το ίδιο μήνυμα όσοι βρίσκονταν σε Λιβάδι και Καστρί.

Η φωτιά μαίνεται και από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν τις ρίψεις τρία αεροσκάφη. Στην περιοχή, επιχειρούν επίσης 77 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 26 οχήματα.

Το πρωί ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο και οι επίγειες δυνάμεις δεν έχουν εύκολη πρόσβαση.

Στη Ρόδο το μέτωπο έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί. Εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές όλη τη νύχτα παρέμειναν στα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς. Συγκεκριμένα επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στη Ρόδο και καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις δραματικές προσπάθειες κατάσβεσης στις πυρκαγιές που καίνε για έκτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν ήδη καταστρέψει μεγάλο κομμάτι του οικοσυστήματος αλλά και περιουσίες.

 

Σημειώνεται ότι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η δημοτική ενότητα της νότιας Ρόδου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Πυροσβεστική δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εμπρησμού, αφού ο εκπρόσωπος Τύπου της δήλωσε: «Είχαμε κηλιδώσεις στο πίσω μέρος του μετώπου».

Πύρινος εφιάλτης στην Κέρκυρα

Νύχτα αγωνίας για κατοίκους και Πυροσβέστες στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην Κέρκυρα και Κάρυστο.

Εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και στην Κέρκυρα, όπου εκκενώθηκαν μαζικά οικισμοί το βράδυ της Κυριακής λόγω της φωτιάς στην περιοχή Περίθεια στο όρος Παντοκράτορας.

Το 112 ηχεί σχεδόν ασταμάτητα καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει στείλει μηνύματα σε κατοίκους 10 περιοχών, με τις συνολικές εκκενώσεις να αριθμούν στις 17.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πυρκαγιά κόπηκε στα χωριά Σάντα και Μεγγουλα. Εξακολουθεί να υπάρχει ενεργό μέτωπο ψηλά σε Βιλατούροι και Απολύσει, όπου γίνεται προσπάθεια σε μέτωπο 300 μέτρων. Επίσης, υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Περίθεια, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Επιχειρούν ένα ΑΒ-214, 2 PZL και ένα Mi-8.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

«Ήταν μια βραδιά εφιάλτης για όλους μας»

Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γ. Μαχειμάρης μίλησε για βραδιά εφιάλτη, ωστόσο επεσήμανε πως αυτή τη στιγμη δεν κινδυνεύουν οικισμοί, αλλά η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες συνεχίζεται. Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τα εναέρια μέσα, με τον ίδιο να κάνει λόγο για δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Μάλιστα επεσήμανε πως οι άνεμοι έχουν περιοριστεί.

Εκκενώθηκαν 17 οικισμοί στην Κέρκυρα

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα, έπειτα από μηνύματα μέσω 112 τα οποία στάλθηκαν στους κατοίκους τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, το βράδυ της Κυριακής ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας. Στην επιχείρηση πήραν μέρος 6 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας και 1 ρυμουλκό.

Συνολικά, πάντα σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια συνολικά 59 άνθρωποι από 1 πλωτό σκάφος και 2 λάντζες που κατευθύνονται προς το λιμάνι της Κέρκυρας. Οι απεγκλωβισμένοι θα φιλοξενηθούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.

 

Πηγή : newsbomb.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.