ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Liveblog: «Γραμμή άμυνας» στα διυλιστήρια, το ένα μέτωπο φτάνει προς τη θάλασσα
Liveblog: «Γραμμή άμυνας» στα διυλιστήρια, το ένα μέτωπο φτάνει προς τη θάλασσα
(Φώτο : Newsbomb.gr)
18 Ιούλ
0
Σχόλια

Liveblog: «Γραμμή άμυνας» στα διυλιστήρια, το ένα μέτωπο φτάνει προς τη θάλασσα

Φωτιές στην Ελλάδα – Όλες οι ειδήσεις: Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Αττική, με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται ήδη σε χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχει καεί ανυπολόγιστος μέχρι στιγμής αριθμός κατοικιών, σε Λουτράκι, Κουβαρά και Μάνδρα.  Στα Δερβενοχώρια υπάρχει ένα τεράστιο μέτωπο το οποίο δυστυχώς καίει ανεξέλεγκτο. Η νύχτα προμηνύεται πολύ δύσκολη, ενώ σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται και τα διυλιστήρια.

Όλο και χειρότερη γίνεται η κατάσταση με τον πύρινο κλοιό σε Αττική και Κορινθία. Στη Μάνδρα έχουν καεί ήδη αρκετά σπίτια, με τους περισσότερους οικισμούς να έχουν εκκενωθεί, ενώ οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά και τα διυλιστήρια που βρίσκονται κοντά στους Αγίους Θεοδώρους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χαρίλαος Βυτινιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι η φωτιά πλησιάζει στα διυλιστήρια της περιοχής. Όπως ανέφερε, η φωτια «έφυγε από τους οικισμούς Γαλήνης και Παράδεισου και κατευθύνεται προς τις ακτές του Σαρωνικού», επισήμανε πάντως ότι «μεσολαβούν οι παράδρομοι, η Εθνική Οδός, ο Προαστιακός, η παλιά Εθνική Οδός και μετά είναι οι οικισμοί, που αν κατέβει εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

Λίγο μετά τις 18:30, οι αρχές έκλεισαν και την παλαιά και τη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, ενώ λίγο μετά τις 19:00 ήρθε μήνυμα από το 112 για εκκένωση όσων βρίσκονται αυτή την ώρα στον οικισμό Γλυκιά Ζωή Κορινθίας, πολύ κοντά στα διυλιστήρια.

Μετά τις 19:30 ήρθε μήνυμα και για τις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία, για εκκένωση προς Ελευσίνα.

Η Πολιτική Προστασία απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής και του Νέου Πόντου Ελευσίνας που παραμένουν στις οικίες τους, ενώ έχει δοθεί «112» απομάκρυνσης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών και να φύγουν από τα σπίτια τους. Γίνεται ενίσχυση και των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο, ώστε να τούς πείσουν να απομακρυνθούν.

Δείτε βίντεο με τις δραματικές εικόνες:

Εκεί βρίσκονται και τα υδροβόλα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., οι «αύρες», ενδεικτικό του ότι ο κρατικός μηχανισμός ρίχνει ότι έχει και δεν έχει στη μάχη με τις φλόγες.

Στο μεταξύ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν προς Μάνδρα. Σημειώνεται ότι έχει δοθεί εντολή για απομάκρυνση από τους οικισμούς: Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Πουρνάρια και Αγιά Σωτήρα.

Δείτε εδώ συγκλονιστικές εικόνες του Newsbomb.gr από τη Μάνδρα.

Και στο Λουτράκι η κατάσταση είναι ανησυχητική, αφού οι φλόγες πλησιάζουν στα διυλιστήρια, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χαρίλαος Βυτινιώτης, προκαλώντας ανησυχία για τα μέτωπα των πυρκαγιών που έχουν λάβει διαστάσεις λαίλαπας τόσο εκεί όσο και στα Δερβενοχώρια και στη Μάνδρα.

Το μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι «έφυγε από τους οικισμούς Γαλήνης και Παράδεισου και κατευθύνεται προς τις ακτές του Σαρωνικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαρίλαος Βυτινιώτης, προσθέτοντας ότι «μεσολαβούν οι παράδρομοι, η εθνική οδός, ο προαστιακός, η παλιά εθνική οδός και μετά είναι οι οικισμοί, που αν κατέβει εκεί θα είναι δύσκολα τα πράγματα».

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, μιλώντας στην ΕΡΤ από τον οικισμό του Νέου Πόντου τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η φωτιά είναι 20 μέτρα από το πρώτο σπίτι, γι’ αυτό και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια «άμεσα».

«Ό,τι δεν έχει καεί ακόμα δεν έχει καεί επειδή υπάρχουν οι άνθρωποι που παλεύουν, οι άνθρωποι της γειτονιάς, άνθρωποι ποντιακής καταγωγής που προσπαθούν. Έχουμε δύο υδροφόρες του Δήμου και μόλις τώρα ήρθαν δύο πυροσβεστικά. Χωρίς αεροπλάνα δεν λύνουμε το θέμα. Αυτά έχω να πω και ζητάω άμεσα βοήθεια. Το αεροδρόμιο της Ελευσίνας είναι ενάμισι χιλιόμετρο από εδώ. Έλεος πια», λέει κάνοντας έκκληση για βοήθεια.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι κι η πυρκαγιά που κινείται στα Δερβενοχώρια, με το μέτωπο να καίει ανεξέλεγκτο, περικυκλώνοντας οικισμούς.

Οι πυροσβέστες δίνουν και μάχη με τον χρόνο, καθώς τα εναέρια μέσα θα σταματήσουν να κάνουν ρίψεις με το τελευταίο φως της ημέρας. Το απόγευμα της Τρίτης ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των πυροσβεστών, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας είναι πρώτο θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ.

 

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.