ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Φωτιά στη Νέα Ζωή Μάνδρας: Ανεξέλεγκτο το πύρινο «μέτωπο» – Στις φλόγες και ο Νέος Πόντος
Φωτιά στη Νέα Ζωή Μάνδρας: Ανεξέλεγκτο το πύρινο «μέτωπο» – Στις φλόγες και ο Νέος Πόντος
(Φωτο: newsit.gr)
18 Ιούλ
0
Σχόλια

Φωτιά στη Νέα Ζωή Μάνδρας: Ανεξέλεγκτο το πύρινο «μέτωπο» – Στις φλόγες και ο Νέος Πόντος

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Νέα Ζωή Μάνδρας, όπου οι φλόγες «καταπίνουν» σπίτια. Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια κι έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έχει τεράστια δυναμική, πλησιάζοντας επικίνδυνα τη βιομηχανική ζώνη της Μαγούλας, με τον οικισμό Ποντίων να εκκενώνεται, ενώ στο έλεος της έχει παραδοθεί και ο Νέος Πόντος.

(Φωτο:newsit.gr)

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και ο Στρατός δίνουν τιτάνια μάχη, η επιχείρηση διάσωσης στη Νέα Ζωή Μάνδρας είναι δραματική, με την εκκένωση να γίνεται πόρτα – πόρτα, ύστερα από την έκκληση των Αρχών στους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία «γλείφει» η φωτιά. Να σημειωθεί πως παράλληλα έχει εκκενωθεί κι ένα μοναστήρι, από το οποίο έχουν μεταφερθεί τέσσερις μοναχές.

Την ίδια ώρα, πολύ δύσκολη είναι και η κατάσταση στο Λουτράκι, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά κατακαίει σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις ολοένα και να ενισχύονται, τις Αρχές να στέλνουν συνεχώς μήνυμα εκκένωσης και τους φόβους πως οι φλόγες καραδοκούν και στα διυλιστήρια να εντείνονται.

(Φωτο: newsit.gr)

«Η εκκένωση γίνεται πόρτα-πόρτα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας για τη δραματική επιχείρηση διάσωσης. «Με τους στροβιλισμούς και τις ριπές του ανέμου, τις θερμές μάζες του αέρα μετατοπίζεται το ενεργό μέτωπο. Το πύρινο αυτό μέτωπο κινείται δυτικά. Γι αυτό και δόθηκε από το 112 η εντολή ουσιαστικά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τις δυτικές αυτές περιοχές όσο και από τη νότια περιοχή. Τώρα έχει έρθει τελικά στο νότιο κομμάτι προς τη Μάνδρα, γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να εκδοθεί νέο 112, ούτως ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι των περιοχών αυτών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στη μάχη με τις φλόγες και ο στρατός

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Στο μεταξύ, η αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Ειδικότερα, οι κλειστοί δρόμοι είναι οι εξής:

– Στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.

– Στην οδό Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλείστων.

– Στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

– Στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.

– Στην οδό Αγ. Αικατερίνης από Μάνδρα έως λεωφόρο Καταδρομών.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά το τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης (18.07.23) εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας, ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της δασικής φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε ότι η φωτιά στα Δερεβοχώρια έχει μεγάλη δυναμική και κινείται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα.

Για το λόγο αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών προς τη Μάνδρα. Η σημαντικότερη δασική πυρκαγιά που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια καθώς, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική.

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr/Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.