ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δίκη Άλκη Καμπανού: Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό προτείνει η εισαγγελέας
Δίκη Άλκη Καμπανού: Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό προτείνει η εισαγγελέας
(Φώτο : 24 MEDIA LAB news247.gr)
12 Ιούλ
0
Σχόλια

Δίκη Άλκη Καμπανού: Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό προτείνει η εισαγγελέας

Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους 12 κατηγορούμενους…

Την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών πρότεινε η εισαγγελέας για τους 12 κατηγορουμένους για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού από χούλιγκαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, στην περιοχή της Χαριλάου, με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη.

Η εισαγγελέας στην πρόταση της απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά που είχαν επικαλεστεί οι δικηγόροι για τους 12 κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη σε αποφάσεις του Αρείου Πάγου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο, πως η ενασχόληση κατηγορουμένου με τα ναρκωτικά αναιρεί τον πρότερο σύννομο βίο και πως το λευκό ποινικό μητρώο συνεκτιμάται με το δικαστήριο.

Αναφορικά με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας τόνισε πως η μεταμέλεια του υπαιτίου σύμφωνα με τον Άρειο πάγο πρέπει να είναι ειλικρινής. «Δεν συνιστά ειλικρινή μετάνοια η απλή δήλωση συγγνώμης», υποστήριξε η εισαγγελέας.

Όσον αφορά το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη σημείωσε πως το άτομο θα πρέπει να έχει αποτινάξει το παρελθόν και να έχει αλλάξει τρόπο ζωής, αναφερόμενη ξανά σε απόφαση του Αρείου Πάγου.

Τα λόγια της εισαγγελέως στη δίκη

«Στην υπόθεση αυτή έχουμε δώδεκα νέους σε ηλικία κατηγορούμενους, αλλά δώδεκα ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οι οποίοι ζουν μόνοι τους, εργάζονται και ορίζουν τις ζωές του. Ήταν συνειδητή επιλογή τους επειδή όλοι είναι οργανωμένοι σε συνδέσμους, ακολουθούν την ομάδα τους σε ταξίδια εκτός και εντός Ελλάδας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του covid που απαγορεύονταν οι μετακινήσεις, πράγμα που σημαίνει ιερό πάθος για ομάδας του και μισός για τον αντίπαλο εχθρό και όλα αυτά αποδεικνύουν τον μη σύννομο βιο.

Δε μετανοησαν και δε πόνεσαν για αυτό που έκαναν και κυρίως δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά και δε παραδέχτηκε κάνεις τους ότι άγγιξε τον Άλκη Καμπανο. Θεωρούν ότι μία τυπική συμπεριφορά σε κατάσταση εγκλεισμού επιτελεί θετικό πρόσημο και απόδειξη μεταμέλειας. Η αλλαγή συμπεριφορά τους στη φυλακή δεν είναι διακριτη και δε συνέρχεται με εξαιρετική βελτίωση. Θεωρώ ότι η συμπεριφορά τους στα καταστήματα κράτησης είναι απλά και μόνο προσχηματική με μοναδικό σκοπό τον ευεργετικό τρόπο κράτησης και αναγνώριση ελαφρυντικών».

«Αν πραγματικά είχαν βελτιωθεί ως προσωπικότητες και υπήρχε μεταμέλεια θα είχαν μιλήσει, έστω και ένας θα είχε πει τι πραγματικά είχε γίνει εκείνο το βράδυ και τι είχε συμβεί, έστω και ένας θα είχε πεί ποιος χτύπησε τον Άλκη Καμπανό. Τα ελαφρυντικά δε μπορούν να έχον εφαρμογή σε αυτούς. Ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να τους συγχωρέσουν αλλά το δικαστήριο κρίνει αμερόληπτα και με βάση τα στοιχεία. Προτείνω την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών».

Τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 12 κατηγορουμένων για λογαριασμό των εντολέων τους αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).

Σημειώνεται ότι οι 12 νεαροί που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου κρίθηκαν ήδη ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη- οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Αντίστοιχη ήταν η απόφαση –με ανάλογη μετατροπή της κατηγορίας, για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου τραυματία, οι δικαστές έκριναν ένοχους, κατά πλειοψηφία, τους 11 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τον τελευταίο ως αυτουργό στην πράξη αυτή (οι μειοψηφήσαντες δικαστές είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη). Η σημερινή 49η συνεδρίαση του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης αναμένεται να είναι μαραθώνια.

 

 

 

 

 

 

Πηγή/Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης – Πληροφορίες: thestival.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.