ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δίκη Πισπιρίγκου: «Χορήγησα μόνο αδρεναλίνη, κάναμε άριστα τη δουλειά μας» κατέθεσε νοσηλεύτρια – «Δεν περιμέναμε να πεθάνει η Τζωρτζίνα»
Δίκη Πισπιρίγκου: «Χορήγησα μόνο αδρεναλίνη, κάναμε άριστα τη δουλειά μας» κατέθεσε νοσηλεύτρια – «Δεν περιμέναμε να πεθάνει η Τζωρτζίνα»
(Φωτο: Intime News)
10 Ιούλ
0
Σχόλια

Δίκη Πισπιρίγκου: «Χορήγησα μόνο αδρεναλίνη, κάναμε άριστα τη δουλειά μας» κατέθεσε νοσηλεύτρια – «Δεν περιμέναμε να πεθάνει η Τζωρτζίνα»

Η Ευσταθία Νίκα, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η δεύτερη νοσηλεύτρια που συμμετείχε στη διαδικασία ανάνηψης της μικρής Τζωρτζίνας κατέθεσε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας το οποίο δικάζει την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του κοριτσιού με κατηγορούμενη τη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Εκείνη την ημέρα έκανα απογευματινή βάρδια. Μόλις έφτασα με ενημέρωσαν πως πρέπει να κατέβω στην παιδιατρική που βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία ανάνηψης και να αλλάξω τη συνάδελφο μου Αγγελική Γιώργη» είπε η μάρτυρας στην έναρξη της κατάθεσής της στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η μάρτυρας περιέγραψε πως όταν μπήκε στο θάλαμο της, η συνάδελφος της την ενημέρωσε σε τι κατάσταση βρήκαν το παιδί (με μυδρίαση, άσφυγμο και απνοικό) και της είπε τι είχε προηγηθεί. «Είδα το παιδί διασωληνομενο. Με ενημέρωσε η συνάδελφος μου πως διασωλήνωσαν το παιδί με ροκουρόνιο και συνέχισαν την ανάνηψη με αδρεναλίνη. Μου παρέδωσε το βαλιτσάκι μείον μία αδρεναλίνη και ένα ροκουρόνιο. Ο προϊστάμενος μου ζήτησε να φτιάξω ακόμα μία αδρεναλίνη. Συνέχισε η συνάδελφος μου να χορηγεί την αδρεναλίνη που είχε στη σύριγγα και αποχώρησε. Στη συνέχεια ανέλαβα εγώ να ολοκληρωθεί ανάνηψη. Το παιδί τελικά δεν ανένηψε ποτέ» είπε η μάρτυρας στο δικαστήριο.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου η νοσηλεύτρια εξήγησε τη χωροταξία των φαρμάκων στο βαλιτσάκι που περιέχονται : «Το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος περιέχει φάρμακα ναρκωτικών. Στο πιο κάτω μέρος περιέχει φάρμακα ευρείας χρήσης.Τα φάρμακα είναι μέσα σε θηκάρια.

Πρόεδρος : Εσείς τι χορηγήσατε στο παιδί;

Μάρτυρας : Μόνο αδρεναλίνη, υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη του επικεφαλής κ. Τζιούβα.

Πρόεδρος : Ποια η διαδικασία που ακολουθείται για τα φάρμακα που έχουν χορηγηθεί από βαλιτσάκι;

Μάρτυρας : Η νοσηλεύτρια που κατέβηκε στη κλήση και υπεύθυνη βάρδιας ανοίγουν το βαλιτσάκι και μετράνε μία-μία τις αμπούλες. Εάν χορηγήθηκε κάποιο ναρκωτικό θα πρέπει να καταγραφεί στο παιδί και το αντικαθιστούμε από το στοκ των φαρμάκων.

Η μάρτυρας εξήγησε και η υπεύθυνη τμήματος καταγράφει τις φαρμακευτικές και ναρκωτικές ουσίες που υπάρχουν στο τμήμα και πρόκειται για «ένα συγκεκριμένο αριθμό που πρέπει να υπάρχει πρωί, μεσημέρι, βράδυ».

Οι έτοιμες ενέσεις όπως εξήγησε η μάρτυρας ετοιμάζονται κάθε πρωί από δύο νοσηλεύτριες ενώ προκειμένου να ετοιμάσουν την ένεση αδρεναλίνη όπως είπε κοιτάζουν προσεκτικά τρεις φορές, επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για αδρεναλίνη και πως έχει την χαρακτηριστική κόκκινη γραμμή και στη συνέχεια βάζουν 1 ml αδρεναλίνη σε 9ml φυσικού ορού.

Συν. Υπ. Κατ(Δ. Γεωργακόπουλος ): Στο τέλος της διαδικασίας το σάκο ποιος τον πήρε;

Μάρτυρας : Εγώ ως νοσηλεύτρια της ΜΕΘ, έπρεπε να μαζέψω όλο τον εξοπλισμό και να τον ανεβάσω πάνω. Με την καταγραφή ασχολήθηκα εγώ και η υπεύθυνη νοσηλεύτρια. Τα φάρμακα που αναπληρώσαμε είναι από το στοκ της μονάδας.

Συν. Υπ. Κατ : Είστε απόλυτα σίγουρη πως δεν χρειάστηκε να αναπληρώσετε κάτι άλλο πέρα από αδρεναλίνη και ροκουρόνιο;

Μάρτυρας : Δυο φιαλίδια αδρεναλίνης και ένα φιαλίδιο αδρεναλίνης και φτιάξαμε και μία σύριγγα αδρεναλίνης για να αναπληρώσουμε αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί.

«Υπάκουσα στις οδηγίες»

«Εμείς κάναμε άριστα τη δουλειά μας» είπε κατηγορηματικά η μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Κούγια σχετικά με όσα έγιναν στο θάλαμο της μικρής Τζωτζίνας ενώ η μάρτυρας πρόσθεσε «Άκουγα αυστηρά τις οδηγίες του κ. Τζιούβα. Ήμουν αφοσιωμένη στη δουλειά μου. Έκανα και ΑΜΠΟΥ και έβγαλα και καρδιογραφήματα. Ο ρόλος μου είναι να υπακούω στις οδηγίες του επικεφαλής γιατρού».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας απευθυνόμενος προς τη μάρτυρα σημείωσε χαρακτηριστικά «Μήπως πάνω στον πανικό σας έγινε ο, τι έγινε;» με την μάρτυρα να επιμένει πως «Οι δόσεις που χορηγήθηκαν, είναι αυτές που έχουμε πει και καταγραφεί. Το ότι σταματήσαμε να δίνουμε αδρεναλίνη δε σημαίνει ότι σταμάτησε η ανάνηψη».

Τι κατέθεσε παιδινευρολόγος στο «Αγλαϊα Κυριακού»

Η Στέλλα Μούσκου, επιμελήτρια παιδονευρολογίας στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, που εξέτασε τη Τζωρτζίνα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας πριν φύγει από τη ζωή κατέθεσε νωρίτερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως εξέτασε το παιδάκι στις 27 Ιανουαρίου 2022 παρουσία της μητέρας και του πατέρα της αφού είχε ενημερωθεί την προηγούμενη ημέρα πως η Τζωρτζίνα είχε παραπεμφθεί από το νοσοκομείο του Ρίου καθώς παρουσίαζε «περίεργα επεισόδια». Η μάρτυρας είπε πως η πρώτη σκέψη των γιατρών ήταν ότι τα επεισόδια που παρουσίαζε, η Τζωρτζίνα ήταν επεισόδια επιληψίας, κάτι όμως, που όπως είπε, δεν επιβεβαιώθηκε.

«Αυτά τα επεισόδια δεν ήταν τυπικά. Είχαν κάποια στοιχεία σπασμών. Από τη στιγμή που έπαιρνε αγωγή, σκέφτεσαι πως μπορεί να είναι επεισόδια σπασμών αλλά μπορεί και να μην είναι. Για αυτό προχωρήσαμε και σε εγκεφαλογράφημα. Υπήρχε μία δραστηριότητα παθολογική από τη στιγμή που είχαμε ένα εγκέφαλο με βλάβες. Εάν το παιδί έχει επιληψία, έχει μία διαφορετική καταγραφή. Στο παιδί έγιναν δύο εγκεφαλογραφήματα» τόνισε μεταξύ άλλων η μάρτυρας.

Πρόεδρος : Πως καταλήγουμε από τα επεισόδια στο θάνατο;

Μάρτυρας : Από επιληψία δεν πεθαίνει κάποιος, ειδικά στο νοσοκομείο και με βηματοδότη. Σε αυτές τις περιπτώσεις με βαριά εγκεφαλοπάθεια το πιο σύνηθες είναι τα παιδιά να πεθαίνουν από κάποια λοίμωξη…Ένα παιδί με τόσο μεγάλη βλάβη στον εγκέφαλο και κάνει επεισόδια που μοιάζουν με σπασμούς το πρώτο θα σκεφτείς είναι επιληψία. Κλείνουμε πως ήταν επεισόδια σπασμών αλλά δεν μπορείς να είσαι βέβαιος.

Αλ. Κούγιας : Τι πρόγνωση θα κάνατε για το συγκεκριμένο παιδί όσο αφορά τη ζωή του;

Μάρτυρας : Ένα παιδί που έχει τόσο βαριά νευρολογική εικόνα, σίγουρα θα χρειαζόταν έντονη αποκατάσταση, συνεχιζόμενη φροντίδα και παρακολούθηση.

Εισαγγελέας: Η αγωγή που είχε η Τζωρτζίνα είχε θωρακίσει το παιδί στους σπασμούς;

Μάρτυρας: Ναι την είχε θωρακίσει, είχε ένα καλό επίπεδο κάλυψης, έπαιρνε δυο φάρμακα. Θα έπρεπε να παραλειφθούν κάποιες δόσεις και από τα δυο για να έχει πρόβλημα.

Αλ.Κούγιας: Αποκλείεται το παιδί αυτό με την εικόνα που είχε να πέθανε φυσιολογικά;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να καταλήξει, αλλά δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό το παιδί να καταλήξει.

Αλ.Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;

Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη μια βαριά πνευμονία πχ. δεν είναι λόγος να καταλήξει, μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις.

Αίτημα Κούγια για Μπουζιάνη

Αίτημα υπέβαλε ο Αλ. Κούγιας, στην έναρξη της διαδικασίας, να αλλάξει η ημέρα εξέτασης του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ο οποίος έχει κληθεί για αύριο. Ο κ. Κούγιας ζήτησε η εξέταση του κ. Μπουζιάνη να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουλίου. «Δε θα μπορούσαμε να διακόπτουμε τη δίκη συνέχεια κυρία Πρόεδρε;» είπε ο Αλέξης Κούγιας στο δικαστήριο τονίζοντας πως πρώτη φορά υποβάλει ανάλογο αίτημα, με την πρόεδρο να του απαντά: «Όχι με βάση το 340 ΚΠΔ.»

«Κύριε συνήγορε θα επιληφθούμε αργότερα του αιτήματος σας» τόνισε η πρόεδρος. «Θα βρεθώ στη δύσκολη θέση να απέχει η υπεράσπιση από την εξέταση του κ. Μπουζιάνη εάν δεν αλλάξετε την ημερομηνία» κατέληξε ο Αλ. Κούγιας.

Τελικά, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του Αλ. Κούγια και ο κ. Μπουζιάνης θα εξεταστεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου ενώ κατά την αυριανή συνεδρίαση θα καταθέσουν δύο άλλοι μάρτυρες.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.