ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση για τον Πόντο στο Γυμνάσιο Προμάχων
Εκδήλωση για τον Πόντο στο Γυμνάσιο Προμάχων
(Φώτο : pellanews.gr)
06 Ιούλ
0
Σχόλια

Εκδήλωση για τον Πόντο στο Γυμνάσιο Προμάχων

Με τη λήξη των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2022-2023 πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Προμάχων η παρουσίαση του σχετικού προγράμματος. Πρόκειται για τον 7 0 Διεθνή μαθητικό Διαγωνισμό που συνδιοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), το τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών με την υποστήριξη της έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, ενώ βασική επιδίωξή του ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας.

Στόχος ήταν επίσης η γνώση της ιστορίας του Πόντου με τρόπο βιωματικό κυρίως καθώς και η καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης.

promakhoi-1.PNG

Βασικοί θεματικοί άξονες ήταν «τα ήθη και έθιμα του Πόντου», η «Ορθοδοξία και ο Πόντος» καθώς και η «Εκπαίδευση στον Πόντο». Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης στη λογοτεχνία συγγραφέων από τον Πόντο καθώς και συγγραφέων της Αλμωπίας εμπνευσμένων από τον Πόντο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα συνδέθηκε η έλευση των Ποντίων και με την τοπική Ιστορία της Αλμωπίας. ΄Ετσι τονίστηκε ότι η Μικρασιατική Εκστρατεία και η τραγική κατάληξή της -σύμφωνα με τον Αναστάσιο Καρατζόγλου- είχαν ως συνέπειες κοσμογονικές αλλαγές στην πληθυσμιακή σύνθεση της Αλμωπίας.(«Η Αλμωπία στο διάβα των αιώνων»).Επισημάνθηκε επίσης ότι μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών- όπως αναφέρει η Αντωνία Παπαδάκη στο βιβλίο της «Υφαίνοντας τον χρόνο»- ένα μεγάλο κύμα προσφύγων έρχεται στην Αλμωπία από διάφορες περιοχές του Πόντου – κυρίως από τη Σαφράμπολη- του Καυκάσου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης» με αρκετές επιπτώσεις στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Εξάλλου οι πρόσφυγες στην πόλη των Γιαννιτσών υπερέβησαν τους 7.000 σε σύνολο 13.000, όπως επισημαίνει ο Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ.

Στην εργασία τονίστηκε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων ( ΚΕΔΕ) προχώρησε στην ίδρυση «Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» με κύριο στόχο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονία των Ποντίων .

3.PNG

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Γυμνασίου Προμάχων, όπου απονεμήθηκαν έπαινοι στους μαθητές και καθηγητές που ενεπλάκησαν σ’ αυτό. Η εκδήλωση κατέληξε στους στίχους του τραγουδιού- θρήνου για τια χαμένες Πατρίδες: «Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα» καθώς και στην αισιόδοξη διαπίστωση: «ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ, ΣΕ ΛΕΝΕ ΠΌΝΤΟ»! Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με αναφορά στα λεγόμενα της Μαγδαληνής Παυλίδου από τα Ούζαλα του Πόντου (107 ετών στις 19 Μαΐου 2022), μιας από τις τελευταίες μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ποντίων, που ξεριζώθηκε το 1922 από την Σαμψούντα και εγκαταστάθηκε σε χωριό της Δράμας. «Όλα τα θυμάμαι από την Πατρίδα και στεναχωριέμαι» λέει.  «Το χωριό μου ήταν όμορφο. Το σπίτι μας ήταν δίπατο με μπαχτσέ. Εμείς δεν πήραμε τίποτα μαζί μας»…

4.PNG

Υπεύθυνες καθηγήτριες:

Μαζγαλτζίδου Ελένη Φιλόλογος

Κίτσιου Ελένη, Θεολόγος

Σηβένα Σοφία, Μαθηματικός

 

 

Πηγή : pellanews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.