ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ναυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν έξι διακινητές
Ναυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν έξι διακινητές
(Φωτο: newsit.gr)
15 Ιούν
0
Σχόλια

Ναυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν έξι διακινητές

Συνελήφθησαν έξι διακινητές, ανάμεσα στους διασωθέντες του πολύνεκρου ναυαγίου κοντά που έγινε στην Πύλο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης.

Nωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, μίλησε για την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου.

«Το πλοίο έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκαν οι άνθρωποι, άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο», επεσήμανε.

Ο Νίκος Αλεξίου είπε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι έρευνες συνεχίσθηκαν σε αυτή την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου», μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Συμμετείχαν παραπλέοντα σκάφη και πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ενώ είχαμε και τη συνδρομή σε C–130 το οποίο με φωτοβολίδες φώτιζε την περιοχή έρευνας, ούτως ώστε να διευκολύνει το έργο μας.

Από το πρωί, σε μισή ώρα έχει πετάξει και ένα εναέριο μέσο, ενώ στην περιοχή επιχειρούν έξι παραπλέοντα και δύο πλωτά του Λιμενικού. Οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά. Δεν έχει βρεθεί κάποιος άλλος διασωθείς πέραν των 104 που έχετε χθες και οι σοροί παραμένουν επίσης 78». «Μπορώ να σας πω ότι για τους διασωθέντες, άπαντες είναι άνδρες», υπογράμμισε.

«Ενημερωθήκαμε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή»

Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σκέλος, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού σημείωσε πως «είναι πέρα από τα χωρικά μας ύδατα, σε διεθνή ύδατα, αλλά είναι στη δική μας περιοχή έρευνας και διάσωσης, άρα που λέμε εμείς. 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου επιχειρούμε. Αυτή τη στιγμή, εμείς έχουμε τη συνδρομή. Είχαμε τη συνδρομή την πρώτη μέρα από εναέριο μέσο της Frontex για τον εντοπισμό του αλιευτικού. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει χρειασθεί να συνεπικουρείται από έτερο Λιμενικό Σώμα. Εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες».

«Εμείς ενημερωθήκαμε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι κάποιο αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Αμέσως ενεργοποίησε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα σχέδιά του. Δέσμευσε παραπλέοντα πλοία προκειμένου να εντοπισθεί αυτό το αλιευτικό και ταυτοχρόνως, συμμετείχε στην έρευνα εναέριο μέσο το οποίο περιπολούσε», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αλεξίου σχολίασε πως «από τη στιγμή λοιπόν που εντοπίστηκε εναέριως είχε ήδη αποπλεύσει και το παράκτιο περιπολικό σκάφος και με το που έγινε εντοπισμός του προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία, παραπλέοντα φορτηγά πλοία, όπως προβλεπόταν από τα σχέδια του Παρισιού. Του παρείχαν τροφή, εφόδια. Από εκεί και πέρα όμως οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε άλλη συνδρομή, δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν για Ιταλία.

Αυτό έγινε και μέσω ασυρμάτου έγινε και με τον κόσμο που ήταν πάνω, έγινε και τηλεφωνικά με το μέσο του θαλάμου επιχειρήσεων υπήρχαν. Έγινε και με τηλέφωνο και με τα επικοινωνιακά μέσα και με τον κόσμο που ήταν επί του καταστρώματος».

«Η πληροφορία που δόθηκε αν θέλετε στον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων είναι ότι βρίσκεται αυτό το σκάφος εκεί και έρχεται η Ιταλία. Από εκεί και πέρα, η ακρίβεια αυτών των πληροφοριών ελέγχεται. Αυτό που μπορούμε να πούμε δεδομένα, είναι αυτό που ξέρουμε ότι έγινε ότι προσεγγίσθηκε το σκάφος από δύο φορτηγά πλοία, από παράκτιο περιπολικό σκάφος. Εν τέλει, το βράδυ όταν έφθασε και αυτοί οι άνθρωποι αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή δηλώνοντας ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα. Θέλουμε να πάμε στην Ιταλία», δήλωσε.

«Μιλάμε για ένα καράβι το οποίο είναι στην κατάσταση που το βλέπετε, φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους να το κυβερνούν, που έχουν μία ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας. Αν μου επιτρέπεται, η έκφραση. Από εκεί και πέρα, σε μια ανοικτή θάλασσα, η πορεία που παίρνεις δεν είναι προκαθορισμένη. Δεν είναι, αν μου επιτρέπετε, αυτή η απλοϊκότητα, δεν είναι δρόμος διαγραμμισμένος, ο οποίος τον ακολουθείς και πας» υπογράμμισε.

«Μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα»

«Αυτό που επιβεβαιώνουμε, είναι ότι πρωινές ώρες χθες πριν συμβεί το συμβάν έχασε τη μηχανή του, σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν και ύστερα από λίγο, επειδή μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Διότι οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητοι, Άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο.

Ένα απλό φορτηγό το προσέγγισε μετά το Λιμενικό. Όχι από αυτά τα οποία το Λιμενικό δέσμευσε από εμπορικό πλοίο και δέσμευσε εμπορικό πλοίο που προβλέπεται από τις διαδικασίες να δεσμευθούν ότι είναι στην περιοχή. Το πρώτο ”όχι” δεν ήταν λογικό.

Γι’ αυτό μιλάμε ότι έγινε μεσημεριανές ώρες. Πήραν κανονικά τα τρόφιμα εφόδια από αυτό το πρώτο φορτηγό πλοίο. Αλλά για να καταλάβετε πόση ήταν η επιθυμία τους να μην έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην θάλασσα, το δεύτερο φορτηγό πλοίο που τους προσέγγισε να τους δώσει τροφή, εφόδια δεν τα δέχθηκαν», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

«Οι καιρικές συνθήκες από χθες είναι άνω του συμβάντος, δηλαδή είχαμε 2 – 3 μποφόρ. Τώρα έχουμε άπνοια. Οι καιρικές συνθήκες είναι καλές, το μόνο το οποίο δυσχεραίνει είναι η μεγάλη απόσταση αλλά από κει και πέρα, όμως, έχουμε πλήρη ανάπτυξη δυνάμεων. Έχουμε ήδη, αυτή την ώρα που μιλάμε, έξι παραπλέοντα και δύο πλωτά του λιμενικού καθώς και ελικόπτερο το οποίο επιχειρεί», προσέθεσε.

«Οι διασωθέντες ήταν ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη προς την Ιταλία»

«Θα σας πω ένα από τα νομικά ζητήματα και την βία και τον διαχωρισμό που έχει κάθε ζώνη, την κυριαρχία που έχει το κάθε κράτος στην κάθε ζώνη του. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα 25 μέτρων κατάμαυρο αλιευτικό σκάφος γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια αν πας να του εκτρέψει την πορεία του βιαίως.

Η μετατόπιση αυτή του κόσμου, η οποία έγινε για πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτιοι εμείς για το ναυτικό ατύχημα. Μάλιστα, δε θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους, όπως εν τέλει έγινε», ανέφερε.

«Όταν, λοιπόν, χθες το βράδυ κατάφερε και έφθασε το παρακάτω περιπολικό σκάφος το δικό μας και του αρνήθηκαν τη συνδρομή, εμείς παραμείναμε στο σημείο που λέγαμε μαζί του, ούτως ώστε εάν τυχόν γίνει το οτιδήποτε να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να επέμβουμε. Αν μου επιτρέπετε, καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους επειδή παρ’ όλη την αντίδρασή τους, παραμείναμε εκεί για τη δική τους προστασία.

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μία δυναμική διαδικασία και κατά δεύτερον είναι και μία προανακριτική διαδικασία. Οπότε, μέχρι να έχουμε τις επίσημες μαρτυρικές καταθέσεις, καλό θα είναι να μη λέμε κάτι επισήμως. Έχουμε κάποιες πρώτες πληροφορίες οι οποίες βοηθούν την έρευνα, αλλά από εκεί και πέρα, δε μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι.

Οι διασωθέντες ήταν ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Ήταν μέρες στη θάλασσα. Ήταν όλοι ενήλικοι άνδρες, οι οποίοι όσοι έχρηζαν βοήθειας, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Είναι κυρίως υπήκοοι Συρίας, Πακιστάν και Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Αυτό που μένει τώρα να δούμε, είναι και η τελική επίσημη καταγραφή», ολοκλήρωσε ο Νίκος Αλεξίου.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.