ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης με την Τουρκία» - Οι αποκαλύψεις Παναγιωτόπουλου
«Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης με την Τουρκία» – Οι αποκαλύψεις Παναγιωτόπουλου
(Φώτο : protothema.gr)
09 Ιούν
0
Σχόλια

«Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης με την Τουρκία» – Οι αποκαλύψεις Παναγιωτόπουλου

Φτάσαμε στα «κόκκινα» της έντασης με την Τουρκία το καλοκαίρι του 2020 ανέφερε ο πρώην υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, τονίζοντας την συγκεκριμένη περίοδο οι δύο στόλοι ήταν τόσο κοντά στο Αιγαίο που δεν ήταν απίθανο να υπάρξει ένα ατύχημα. Τόνισε επίσης, πως η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας θα χτυπήσει.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας πως οι τόνοι έχουν πέσει αλλά η «μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει»

«Είναι πρώτη μετεκλογική περίοδος, νέα κυβέρνηση, θα χαραχθεί νέα πορεία ιδίως για τις γεωπολιτικές σχέσεις» ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας πως αυτή την περίοδο υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο όπως είπε υπάρχουν και οι φωνές που προκαλούν εντάσεις.

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον. Οι ενέργειες που συνιστούν παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι ένα καλό σημάδι. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας όμως δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει» είπε και τόνισε πως όσο υπάρχει το casus belli και η διακήρυξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραμένει και η προκλητική στάση μιας γειτονικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το πρόγραμμα μας» πρόσθεσε.

Προς Ακάρ: «Θα μαλώσουμε τώρα;»

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην περίοδο που ο ίδιος είχε συνομιλίες με τον πρώην Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ξεκαθαρίζοντας του πως ο εξοπλιστικός συγχρονισμός της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλεί για την Τουρκία.

«Με τον κ. Ακαρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών. Και είχε συμφωνήσει ο Ακάρ» είπε.

Επίσης, ο κ, Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τις δύο χώρες που ήταν τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2020 και η διαχείριση της κρίσης του Έβρου. «Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση» είπε.

Μια δύσκολη περίοδος ήταν και «όταν υπήρχε έξαρση ρητορικής από την τουρκική πλευρά, πέρυσι τέτοια εποχή. Του είπα του Ακάρ «τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;» ανέφερε ο κ. Παναγιώτοπουλος και τόνισε πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα της επικοινωνίας ανά πάσα ώρα και στιγμή ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.