ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Προφανώς το βιβλίο πτήσεως νοθεύτηκε» κατέθεσε αξιωματικός
Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Προφανώς το βιβλίο πτήσεως νοθεύτηκε» κατέθεσε αξιωματικός
06 Ιούν
0
Σχόλια

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Προφανώς το βιβλίο πτήσεως νοθεύτηκε» κατέθεσε αξιωματικός

Στο γεγονός ότι ο μηχανισμός της πυροσβεστικής δεν ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί σε δύο μεγάλες φωτιές την ίδια ημέρα στις 23 Ιουλίου 2018, την ημέρα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αναφέρθηκε στην κατάθεση του στη δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο Βασίλης Βορριάς, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων.

«Έγινε αυτό που λέγαμε όλοι οι πυροσβέστες να μην συμβεί. Όταν είχαμε ταυτόχρονα δύο μεγάλα συμβάντα δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί. Το ήξεραν όλοι πως σε δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική» τόνισε ο μάρτυρας στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι.

Την ίδια στιγμή, ο μάρτυρας πρόσθεσε πως λόγω της οικονομικής κρίσης τα μέσα ήταν με το σταγονόμετρο και τόνισε ότι «κανένα εναέριο μέσο δεν σβήνει καμία δασική πυρκαγιά. Αυτό που κάνει το εναέριο μέσο είναι ότι μπορεί να οριοθετεί το συμβάν, να μειώσει την ταχύτητα εξάπλωσης, να βοηθήσει να πέσει νερό σε ορεινό ανάγλυφο που δεν μπορούν να φτάσουν τα οχήματα. Η επίπονη δουλειά της πυρόσβεσης γίνεται από τις επίγειες δυνάμεις.

Εάν είχε λειτουργήσει η πρόληψη και αν δεν είχαμε οικονομική κρίση και να είχαμε περισσότερα μισθωμένα και είχαμε μόνο το Μάτι και πέφταμε και την πλάκωναν τη φωτιά επίγειες και εναέριες δυνάμεις, σίγουρα σήμερα δεν θα είμαστε εδώ. Αλλά δυστυχώς συνετέλεσαν τα πάντα και φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο».

Παράλληλα, ο μάρτυρας όπως είχε κάνει και στο στάδιο της ανάκρισης είπε στο δικαστήριο ότι η εγγραφή στο ημερολογίου πτήσεων για 37 ρίψεις δεν είναι δική του ούτε του συναδέλφου του.

Όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Μανιάτη, ποιος άλλος θα μπορούσε να γράψει εκτός από τον ίδιο και τον συνάδελφό του, απάντησε ότι δεν δικαιούται να προσθέσει κάποιος κάτι άλλο:

Εισαγγελέας: Το βιβλίο είναι νοθευμένο; Ρωτώ ευθέως.
Μάρτυρας: Δεν τηρήθηκε σωστά στο πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως.
Εισαγγελέας: Γιατί φοβάστε να το πείτε;
Μάρτυρας: Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα. Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο.
Εισαγγελέας: Ο αριθμός 37 ρίψεις είναι υπερβολικός;
Μάρτυρας: Όσο καιρό είμαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν είχα ακούσει ξανά τέτοιο νούμερο.

Η εγγραφή στο ημερολόγιο έγινε αντιληπτή από εμένα. Η εγγραφή αυτή κατά τη γνώμη μου έγινε μετά τα δημοσιεύματα και που ενεπλάκη στην υπόθεση η ΥΕΜΣ.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε ο Ευστράτιος Αναστασόπουλος, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων, και αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε την ημέρα εκείνη, λόγω της διεύθυνσης και της έντασης των ανέμων, στις εναέριες πτήσεις που έκανε πρώτα στην Κινέτα και μετά στο Νταού Πεντέλης, από όπου και άρχισε η φωτιά.

«Το ελικόπτερο πέταγε σαν ένα καρυδότσουφλο σε κύμα αλλά με ασφάλεια. Όταν λέει κάποιος στο πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό ,αυτό ισχύει αλλά σε σταθερές συνθήκες, στις δασικές φωτιές το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό», τόνισε ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας όπως είπε απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου δεν μπορεί να πει εάν θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι εφόσον είχαν δοθεί κατευθύνσεις για τη οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων μέχρι τις 5:30 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018.

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.