ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | F-35 στην Ελλάδα: Έως το τέλος του 2023 οι υπογραφές - Οι επόμενες κινήσεις
F-35 στην Ελλάδα: Έως το τέλος του 2023 οι υπογραφές – Οι επόμενες κινήσεις
(Φώτο : newsbomb.gr)
02 Ιούν
0
Σχόλια

F-35 στην Ελλάδα: Έως το τέλος του 2023 οι υπογραφές – Οι επόμενες κινήσεις

Με την 4η και τελευταία υπογραφή που έβαλε ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Τζίμι Ρις, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την έγκριση της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη καθώς η Ελλάδα, μετά τα Rafale, αποκτά και τα τελευταίας γενιάς αμερικανικά αεροσκάφη.

Πλέον απομένει η τυπική έγκριση από το Κογκρέσο που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα επόμενα βήματα

Το ελληνικό αίτημα θα επιστραφεί στο Στειτ Ντιπάρτμεντ και από εκει θα σταλεί στην Αθήνα. Αναμένεται να μεσολαβήσει μια περίοδος 15 – 20 ημερών, μια σιωπηρή παράταση σε περίπτωση που κάποιος αμερικανός νομοθέτης θέλει να διατυπώσει ενστάσεις και στην συνέχεια αναμένεται να έρθει στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων λίγο μετά τις εκλογές. Μετά θα ξεκινήσει η περίοδος διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς για να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για 20 + 20 F-35.

Θα συζητηθούν ο οπλισμός που θα φέρουν τα αεροσκάφη, η τελική διαμόρφωση, τα έργα και οι υποδομές που πρέπει να γίνουν στις βάσεις που θα φιλοξενηθούν τα μαχητικά αυτά.

Πρόκειται για μια διαδικασία που θα διαρκέσει κάποιους μήνες. Σκοπός είναι να μπουν οι υπογραφές είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του 2024.

Όπως έχει τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρώτο F-35 αναμένεται να το παραλάβει η ελληνική πολεμική αεροπορία στην Αμερική το 2028 και μέχρι το 2033 – σύμφωνα με τον σχεδιασμό – η Ελλάδα θα διαθέτει τα πρώτα 20 «αόρατα» και υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς, τα οποία, όπως όλοι παραδέχονται, είναι ο παράγοντας που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και έρχονται να προστεθούν και στα ραφάλ που έχει ήδη προμηθευτεί η χώρα μας.

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.