ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ στην «καρδιά του Αιγαίου» μέχρι τις 26 Ιουνίου
Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ στην «καρδιά του Αιγαίου» μέχρι τις 26 Ιουνίου
(Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
01 Ιούν
0
Σχόλια

Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ στην «καρδιά του Αιγαίου» μέχρι τις 26 Ιουνίου

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαΐου, καθώς εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις σε περιοχή στην «καρδιά του Αιγαίου».

Ειδικότερα, η ΝΟΤΑΜ αφορά ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας με πραγματικά πυρά από τη Δευτέρα 5 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε ως «άκυρη» την τουρκική NOTAM, αφού δεσμεύει εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών και ως εκ τούτου έχει αυτή την δικαιοδοσία και την αρμοδιότητα για τέτοιου είδους ενέργειες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία αντέδρασε λέγοντας ότι η Αθήνα δεν «της αφήνει άλλη επιλογή από το να πάρει η ίδια πρωτοβουλία από το να διακηρύξει NOTAM», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την περιοχή μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Άνδρου ως «διεθνή εναέριο χώρο».

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η ημερομηνία λήξης των ασκήσεων είναι μια μέρα μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Πηγή: onalert.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.