Εκλογές 2023: Ιστορική στιγμή οι πρώτες κάλπες στον απόδημο Ελληνισμό
(Φωτο: newsbomb.gr)
20 Μάι
0
Σχόλια

Εκλογές 2023: Ιστορική στιγμή οι πρώτες κάλπες στον απόδημο Ελληνισμό

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές 2023. Συνολικά ψηφίζουν 22.855 Έλληνες σε 99 εκλογικά τμήματα σε 35 χώρες.

Οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Ο Ελληνισμός ψηφίζει πρώτα ανατολικά λόγω ωραρίου, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7:00 έως 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Η πρώτη χώρα που άνοιξαν οι κάλπες ήταν στην Αυστραλία, όπου συνεχίζεται κανονικά η εκλογική διαδικασία σε δύο εκλογικά τμήματα.Η εκλογική διαδικασία για τους κατοίκους Νέας Νότιας Ουαλίας, Κουησλάνδης, Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας και Τασμανίας διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σύδνεϋ (Level 2, 219-223 Castlereagh Street, Sydney NSW 2000). Η εκλογική διαδικασία για τους κατοίκους Βικτώριας, Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας και Βόρειας Επικράτειας διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη (37-39 Albert Road, Melbourne Victoria, 3004).

Με την έναρξη της ψηφοφορίας στην Αυστραλία, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης ευχήθηκε τηλεφωνικά καλή επιτυχία στους Δικαστικούς Αντιπροσώπους, υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών στα δύο εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας. «Είναι μια ιστορική στιγμή οι πρώτες κάλπες στον Απόδημο Ελληνισμό. Παρά τους περιορισμούς είναι το πρώτο βήμα. Καλή ψήφο στην ομογένεια» τόνισε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Γιάννης Χρυσουλάκης.

Μετά την Αυστραλία, η επόμενη χώρα που άνοιξαν οι κάλπες ήταν η Σιγκαπούρη, όπου άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική ώρα (2 π.μ.).

Ακολούθως, άνοιξαν οι κάλπες στο Εκλογικό Τμήμα της Σεούλ στη Νότια Κορέα και διαδοχικά ο Ελληνισμός που βρίσκεται στο ανατολικό ημισφαίριο.

Στις 6 ώρα Ελλάδας (7 πμ τοπική) άνοιξαν οι κάλπες στο Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, η ψηφοφορία διεξάγεται σε πέντε εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων δύο στη Λευκωσία, (1ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη, 2ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη), ένα στη Λεμεσό, (1ο εκλογικό τμήμα Λεμεσού: Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 23, 3036, Λεμεσός), ένα στην Λάρνακα (1ο εκλογικό τμήμα Λάρνακας: Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, Λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου 28-30, 6021, Λάρνακα) και ένα στην Πάφο, (1ο εκλογικό τμήμα Πάφου: Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Λεωφόρος Γεωργίου Γρίβα Διγενή 7, 8047, Πάφος).

Οι κάλπες άνοιξαν και στην Ιταλία, όπου θα ψηφίσουν 373 Έλληνες και στη Γερμανία, όπου ψηφίζουν 3.326 Έλληνες.

Άνοιξαν και στο Βέλγιο. Τρία εκλογικά τμήματα βρίσκονται στις Βρυξέλλες όπου είναι 1.562 εγγεγραμμένοι και ένα στην Αμβέρσα με 68 εγγεγραμμένους.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία στις εξής πόλεις: Κάϊρο, Κωνσταντινούπολη, Σόφια, Ντόχα, Ριάντ, Βίλνιους, Κάουνας, Βουκουρέστι, Ελσίνκι, Γιοχάνεσμπουργκ, Βιέννη, Ζάλτσμπουργκ, Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη, Μόναχο.

Μετά τις δύο το μεσημέρι ώρα Ελλάδας θα ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ. Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα.

Συνολικά ψηφίζουν 22.855 Έλληνες

Οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 6 του ν. 4648/2019), θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Πριν προσέλθουν στις κάλπες

Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής “ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ” στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.