ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Χειμάρρα: Οι αλβανικές αρχές ετοιμάζονται να ανατινάξουν το σπίτι συνεργάτη του Φρέντι Μπελέρη
Χειμάρρα: Οι αλβανικές αρχές ετοιμάζονται να ανατινάξουν το σπίτι συνεργάτη του Φρέντι Μπελέρη
(Φωτο: newsbomb.gr)
18 Μάι
0
Σχόλια

Χειμάρρα: Οι αλβανικές αρχές ετοιμάζονται να ανατινάξουν το σπίτι συνεργάτη του Φρέντι Μπελέρη

Ακάθεκτες και ανεμπόδιστες, οι αλβανικές αρχές θα προχωρήσουν στη σκανδαλώδη κατεδάφιση οικίας ομογενή, συνεργάτη του Μπελέρη, μια απόφαση που ήλθε λίγες ώρες μετά τη θριαμβευτική νίκη του στις τοπικές εκλογές.

Στο χωριό Δρυάδες Χειμάρρας βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας και της πολεοδομίας και σύμφωνα με πληφορορίες της ΕΡΤ, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στην ανατίναξη του σπιτιού ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, φαίνεται ότι η σκανδαλώδης αυτή πράξη εκδιώγμου αποτελεί προσωπική απόφαση του Έντι Ράμα, προκειμένου να προκαλέσει και διάσπαση μεταξύ των Ελλήνων, αμέσως μετά τη νίκη Μπελέρη στις τοπικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, ο Φρέντι Μπελέρη παραμένει προφυλακισμένος, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας ζητώντας τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Τα αλβανικά ΜΜΕ επίσης καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια απομυθοποίησης του Φρέντι Μπελέρη, προσάπτοντάς του ανιστόρητες και αβάσιμες κατηγορίες.

Το περιστατικό αφορά στο χωριό Δρυμάδες Χειμάρρας, με τον ιδιοκτήτη να τονίζει στο MEGA ότι το οίκημα είναι καθόλα νόμιμο και έχει όλες τις απαραίτητες άδειες.

«Έχουν έρθει πολεοδομία, στρατός, αστυνομία, τα πάντα, επειδή ήμουν στην επιτροπή στον Μπελέρη για να μου κατεδαφίσουν το σπίτι. Είναι νόμιμο, με άδεια και τα πάντα. Δε μου έχουν δώσει χαρτί, τίποτα, μόνο επειδή υποστηρίζω τον Μπελέρη», είπε χαρακτηριστικά ο άνδρας με εμφανή την ταραχή του για όσα διαδραματίζονται μπροστά από το σπίτι του.

Ο άνδρας, ο οποίος είναι πατέρας τριών ανήλικων παιδιών ανέφερε ότι ακόμα και η Δικαιοσύνη φοβάται τον Αλβανό πρωθυπουργό και γιαυτό δεν μπορεί να σώσει το σπίτι του.

«Πήγα το πρωί στο δικαστήριο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, φοβούνται, και ο δικαστής φοβάται τον Ράμα, και τώρα θα μπουν μέσα και θα το ανατινάξουν. Αυτή είναι η Αλβανία».

Πάντως, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή Live News η επιλογή του συγκεκριμένου ανθρώπου δεν φαίνεται να είναι τυχαία, καθώς ήταν στην επιτροπή καταμέτρησης των ψήφων το βράδυ της Κυριακής, διαδικασίας μέσω της οποίας δήμαρχος βγήκε ο Φρέντι Μπελέρης.

Δυσφορία στην Αθήνα για τη στάση του Ράμα – Διπλωματική πίεση για την αποφυλάκιση Μπελέρη

Η σύλληψη του δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη οδήγησε σε μια ασυνήθιστη διπλωματικά κίνηση για το υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο. Να σχολιάσει απόφαση δικαστηρίου μιας άλλης χώρας.

«Η απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία» έλεγε η ανακοίνωση.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», σημειώνεται στη συνέχεια.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εξακολουθεί να υπάρχει δυσφορία για τη στάση του Έντι Ράμα, κυρίως, διότι είχαν την εκτίμηση ότι οι διαβουλεύσεις για τη προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών προχωρούσε καλά. Αλλά όπως αποδεικνύεται ο Έντι Ράμα ποτέ δεν έπαψε την προσπάθεια αφελληνισμού της Χειμάρρας.

Καμπή σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν η νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, μέσω της οποίας η Χειμάρα και άλλες μειονοτικές περιοχές τεμαχίσθηκαν και προσκολλήθηκαν σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό, ώστε να υπονομευθεί η δυνατότητα της μειονότητας να εκπροσωπείται στο αλβανικό Κοινοβούλιο, αλλά ακόμα και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό άλλωστε καταγγέλουν ανοιχτά οι ομογενείς μας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας όμως στο παρελθόν με πρόσχημα την ανάπλαση της παραθαλάσσιας αυτής περιοχής έχει αρπάξει ελληνικές περιουσίες κατεδαφίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες σπίτια και καταστήματα Ελλήνων μειονοτικών, ακόμα και ενός ναού στις Δρυμάδες.

Σε αυτό το κλίμα ΟΑΣΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασαν πολυάριθμες επικρίσεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία της 14ης Μαΐου για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία. Οι πιο έντονες επικρίσεις επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι τα συμμετέχοντα πολιτικά κόμματα έδωσαν μια μετωπική πολιτική μάχη και οι υποψήφιοί τους δεν εστίασαν στα προβλήματα των πόλεων όπου διεκδικούσαν.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά εκφοβισμού ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα καθώς και πιέσεις στη διοίκηση. Επέκρινε, επίσης, τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία διατηρούν υψηλή προκατάληψη προς τα κύρια πολιτικά κόμματα, μη μεταδίδοντας την εκστρατεία και τη διαδικασία ψηφοφορίας της 14ης Μαΐου με διαφανή και δίκαιο τρόπο.

Σήμερα (18/5) αναμένεται να επισκεφτεί το φυλακισμένο δήμαρχο ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών μελετούν ώστε να υπάρξει και πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κατευνασμό της έντασης με κίνητρο ασφαλώς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.