ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκλογές στην Αλβανία - Η πρώτη δήλωση Μπελέρη μετά την εκλογή του στη Χειμάρρα: «Νίκησε η Δημοκρατία»
Εκλογές στην Αλβανία – Η πρώτη δήλωση Μπελέρη μετά την εκλογή του στη Χειμάρρα: «Νίκησε η Δημοκρατία»
(Φωτο: protothema.gr)
15 Μάι
0
Σχόλια

Εκλογές στην Αλβανία – Η πρώτη δήλωση Μπελέρη μετά την εκλογή του στη Χειμάρρα: «Νίκησε η Δημοκρατία»

Την πρώτη δήλωση μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα έκανε ο Φρέντι Μπελέρης μέσα από τη φυλακή.

«Νίκησε η Δημοκρατία! Κέρδισε η Χιμάρα! Ευγνωμονώ όσους επέδειξαν λεβεντιά. Συμμερίζομαι όσους υπέκυψαν στην τρομοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χιμάρας και εγώ ως Δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι την Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!» έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Πανηγυρισμοί από τους υποστηρικτές του

Νωρίτερα, ομογενείς αλλά και άλλοι υποστηρικτές του Έλληνα υποψηφίου δημάρχου, είχαν συγκεντρωθεί έξω από εκλογικό κέντρο της Χειμάρρας και πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη του.

Ο Φρέντι Μπελέρης που παραμένει σε φυλακή στα Τίρανα, όπου οδηγήθηκε μετά από προσχηματική σύλληψη και απόφαση του εισαγγελέα του Αυλώνα, έδινε μάχη σώμα με σώμα από την πρώτη κάλπη μέχρι και την τελευταία την 36η.

Τελικά αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με 50,12%. Ο αντίπαλός του, Γκιόργκι Γκόρο, έφτασε στο 49.88%. Η διαφορά τους ήταν μόλις 19 ψήφους.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι ομογενείς ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, ενώ πολλοί τραγουδούσουν και τον εθνικό ύμνο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Κlan News μετέδωσε εικόνες από το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων, που «κλείδωσε» τη νίκη Μπελέρη.

Ο υποψήφιος της «Ομόνοιας» παρά το γεγονός ότι αρχικά ήταν αρκετά πίσω από τον «εκλεκτό» της κυβέρνησης Ράμα, έκανε την αντεπίθεση στα αποτελέσματα των εκλογών και κατάφερε να προσπεράσει και να κερδίσει τον Γκόρο.

Νωρίς το πρωί, είχαν προηγηθεί επεισόδια και μάλιστα λόγω της έντασης για κάποια λεπτά σταμάτησε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η διαδικασία καταμέτρησης ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και αφού οι κάλπες από τα 36 εκλογικά τμήματα του διευρυμένου δήμου, μεταφέρθηκαν σε ενιαίο χώρο στο κέντρο της Χειμάρρας. Μετά τα όσα προηγήθηκαν, με την προφυλάκιση Μπελέρη για υποτιθέμενη «εξαγορά ψήφων», είχαν εκφραστεί φόβοι για παρατυπίες κατά την διαδικασία της καταμέτρησης, με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος υπέρ του «εκλεκτού» του Ράμα, και έως σήμερα δημάρχου, Γκιόργκι Γκόρο.

Τα αλβανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν πολλές φορές την Κυριακή στη Χειμάρρα, χαρακτηρίζοντας «ασυνήθιστη» την εκλογική διαδικασία μιας και ένας από τους βασικούς αντιπάλους είναι προφυλακισμένος.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Μπελέρης κρίθηκε κρατούμενος και μεταφέρθηκε στις φυλακές Τιράνων, μετά την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλλει, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Αλβανίας. Προφυλακισμένος κρίθηκε και ο στενός του συνεργάτης, Παντελής Κοκαβέσης, παρά τα προβλήματα υγείας.

Κύκλοι της ομογένειας εκτιμούν πως ο Έντι Ράμα δεν θα αποδεχθεί εύκολα τη νίκη Μπελέρη στη Χειμάρρα, καταθέτοντας -μέσω του Σοσιαλιστικού Κόμματος- ένσταση και αίτημα καταμέτρησης.

Στο μεταξύ, στον δήμο Φοινίκης νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του Κόμματος των Ελλήνων για το Μέλλον (ΜΕΓΑ) σε συνασπισμό με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρωμαίος Τσάκουλης με 41% των ψήφων έναντι 29% αντίστοιχα που πήραν οι δύο αντίπαλοί του. Στο δήμο Δρόπολης νικητής με 80 τοις εκατό των ψήφων είναι ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Δημητράκης Τόλης.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.