ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δημήτρης Σούρας για Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: «Μπορεί στον καθένα να συμβεί, οφείλεται σε στιγμιαία απώλεια μνήμης»
Δημήτρης Σούρας για Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: «Μπορεί στον καθένα να συμβεί, οφείλεται σε στιγμιαία απώλεια μνήμης»
(Φώτο : diaforetiko.gr)
13 Μάι
0
Σχόλια

Δημήτρης Σούρας για Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού: «Μπορεί στον καθένα να συμβεί, οφείλεται σε στιγμιαία απώλεια μνήμης»

«To “Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού” στο αυτοκίνητο δεν έχει σχέση με το φύλο ή την ηλικία του γονιού ούτε με το χαρακτήρα του» εξήγησε στο CNN Greece o Ψυχίατρος κ. Δημήτρης Σούρας, με αφορμή την τραγωδία στην Άρτα που έχει σοκάρει ολόκληρη τη χώρα, όταν ο 37χρονος πατέρας ξέχασε στο ΙΧ το 5,5 μηνών παιδί του για τουλάχιστον 5 ώρες, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί νεκρό.

Η θλιβερή ιστορία στην Άρτα φαίνεται ότι είναι μία ακόμα περίπτωση του «Συνδρόμου του Ξεχασμένου Μωρού», που στις ΗΠΑ έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία για αυτό, επισημαίνει ο κ. Σούρας και εξηγεί ότι οι αιτίες είναι πολλές ενώ μπορεί να συμβεί στον καθένα.

«Οφείλεται σε στιγμιαία απώλεια μνήμης και δεν σχετίζεται με τον χαρακτήρα του ατόμου ή την εκδικητικότητα. Δηλαδή, ο γονιός οδηγός χάνει την επίγνωση της παρουσίας του παιδιού του στο αυτοκίνητο».Δυστυχώς, όταν μιλάμε για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού» εννοούμε ότι κάποιος γονιός ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, μπορεί να ξεχάσει το παιδί του μέσα στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να επέλθει ακόμα και ο θάνατος του παιδιού, όπως συνέβη στην τραγική περίπτωση της Άρτας.

Οι λόγοι που οδηγούν στο «Σύνδρομο Ξεχασμένο Μωρό»
Όπως εξηγεί ο κ. Σούρας, πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης σε έναν γονιό ή κηδεμόνα ενός παιδιού και να το ξεχάσουν ακόμα και στο αυτοκίνητο για ώρες. Αναμφισβήτητα δεν οφείλεται στο πόσο καλός ή κακός είναι το άτομο που οφείλει να προσέξει το παιδί ούτε σχετίζεται με την εκδίκηση ενδεχομένως, ενός γονέα.

«Το “Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού” δεν σχετίζεται με το φύλο ή την ηλικία του ατόμου, ούτε έχει σχέση με το αν είναι καλός ή κακός άνθρωπος», επισημαίνει ο κ. Σούρας.

Προσθέτει ότι «έχει σχέση με μία στιγμιαία απώλεια της μνήμης, η οποία μπορεί να συμβεί γιατί η προσοχή και η συγκέντρωση δεν λειτουργούν πολύ καλά. Και αυτό γιατί:

Έχουμε μάθει να κάνουμε πράγματα μηχανικά ή
Δεν είμαστε εμείς τα άτομα εκείνα που ασχολούμαστε ως επί το πλείστον με τα παιδιά μας
Έχουμε φοβερό άγχος και το μυαλό μας σκέφτεται διαφορετικά πράγματα
Βιαζόμαστε πάρα πολύ και το άγχος, μάς αναγκάζει να έχουμε συγκεντρωμένο το μυαλό μας σε ένα απολύτως πράγμα
Έχουμε αϋπνία και δεν έχουμε ξεκουραστεί αρκετά
Έχουμε κάνει χρήση ουσιών

Τέλος, ο κ. Σούρας υποστηρίζει ότι το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού», δεν σχετίζεται με βαριά ψυχιατρική αρρώστια. Ωστόσο το άτομο που θα καταφύγει σε μία τέτοια πράξη, μπορεί να τον αρρωστήσει ψυχιατρικά και να προβεί ακόμη και σε απόπειρα αυτοκτονίας.

 

Πηγή : diaforetiko.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.