ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκλογές Τουρκία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Κιλινσντάρογλου ή η επανεκλογή Ερντογάν
Εκλογές Τουρκία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Κιλινσντάρογλου ή η επανεκλογή Ερντογάν
(Φώτο : newsbomb.gr)
12 Μάι
0
Σχόλια

Εκλογές Τουρκία: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Κιλινσντάρογλου ή η επανεκλογή Ερντογάν

Τρεις ημέρες πριν διεξαχθούν οι κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία ειδικοί εξηγούν τι θα σημάνει για την Ελλάδα η επανεκλογή Ερντογάν ή η εκλογή Κιλιντσντάρογλου.

Η Μπαρσίν Γινάτς, διπλωματική συντάκτρια και βαθιά γνώστρια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Ο Κιλιντσντάρογλου υπόσχεται προβλεψιμότητα. Το πρόβλημα με τον Ερντογάν είναι ότι έχει δηλητηριάσει τις σχέσεις με τη Δύση με το να εργαλειοποιεί την εξωτερική πολιτική για εγχώριους σκοπούς, με το να είναι πολύ απρόβλεπτος και πολύ αναξιόπιστος» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας εξασθένησε πολύ κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ερντογάν. Γιατί; Διότι η δημοκρατία στην Τουρκία έκανε βήματα προς τα πίσω. Η αρχική θέση της Τουρκίας δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει. Αυτό που λέει η Τουρκία είναι ότι στο Αιγαίο υπάρχου πάνω από ένα προβλήματα».

Ο Άλκης Κούρκουλας, πρώην ανταποκριτής της κρατικής τηλεόρασης εκφράζει τον φόβο ότι ακόμα και την ίδια την ημέρα των εκλογών υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν εντάσεις και επεισόδια στο Αιγαίο και όπως λέει αυτό είναι κάτι που εισπράττει ως φόβο και από το γενικό κλίμα στην Τουρκία.

Παράλληλα σημειώνει ότι η πιθανή εκλογή Κιλιντσντάρογλου δεν θα άλλαζε τον γεωπολιτικό προσανατολισμό, ωστόσο θα εμπέδωνε την δυτική κατεύθυνση που έχει η Τουρκία.

Στον Alpha μίλησε και ο γνωστός διεθνολόγος Γιώργος Φίλης για την απόσυρση Ιντζέ και την σημασία της για τη μάχη Ερντογάν – Κιλιντσντάρογλου.

Αλλάζουν οι ισορροπίες σημείωσε αναφέροντας ότι το ποσοστό του είναι αρκετά σημαντικό με το 60-70% των ψηφοφόρων να αναμένεται να κατευθυνθούν προς το στρατόπεδο του Κιλινσντάρογλου.

Ο Ιντζέ ισχυρίστηκε ότι η απόσυρση της υποψηφιότητάς του από τις εκλογές έχει υποκινηθεί από τον Φετουλάχ Γκιουλέν ακριβώς για να πριμοδοτήσει τον Κιλιντσντάρογλου προς μία πιθανή αυτοδυναμία, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, καθώς ο Ερντογάν δεν θα πήγαινε σε εκλογές μετά από μία τέτοια βιβλική καταστροφή, εάν δεν ήταν σίγουρος ότι θα ήλεγχε την διαδικασία.

Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Φίλης, «όποιος κι αν κερδίσει, ο άλλος δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί την ήττα του. Ακόμα κι αν κερδίσει ο Ερντογάν θα υπάρξει μία περίοδος αστάθειας, ενώ σε περίπτωση νίκης Κιλιντσντάρογλου, το ερώτημα είναι εάν ο Ερντογάν θα φύγει από το σαράι. Δεν το έφτιαξε για να δώσει τα κλειδιά σε άλλον. Η αλαζονεία του τον έχει κάνει να πιστεύει ότι είναι ισόβιος ηγέτης».

 

Πηγή : newsbomb.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.