Η Αυστρία επιστρέφει στην Ελλάδα δυο θραύσματα απ’ τα Γλυπτά του Παρθενώνα
(Φώτο : protothema.gr)
02 Μάι
0
Σχόλια

Η Αυστρία επιστρέφει στην Ελλάδα δυο θραύσματα απ’ τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Άλλα δυο θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά την σημερινή (2.5.2023) συμφωνία του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια και του ομολόγου του της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στη Βιέννη.

Ο Νίκος Δένδιας που έκανε επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία συμφώνησε με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ να επαναπατριστούν στην Ελλάδα, δυο θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονταν ως τώρα στο Μουσείο Kunsthistorisches της Βιέννης.

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του Αυστριακού ομολόγου, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σχετικά με θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στη Βιέννη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως πρόκειται για δύο αρκετά μεγάλα θραύσματα που βρίσκονται στη Βιέννη, το ένα 25 εκατοστών και το άλλο 65 εκατοστών.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση για την ανακοίνωση που μόλις κάνατε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών σας, που έχει να κάνει με τα θραύσματα του Παρθενώνα. Τα δύο θραύσματα που είναι εδώ στη Βιέννη, είναι το ένα είναι 25 εκ. και το άλλο είναι 65 εκ.».

Επίσης υπογράμμισε πως η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά εξαιρετικά συμβολικών χειρονομιών που μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική, υπενθυμίζοντας ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Σικελίας το 2022 και ο Πάπας Φραγκίσκος τον Ιανουάριο του 2023 επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Έτσι, αυτή θα είναι η τρίτη και αυτό για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία, υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι δημιουργείται δυναμική η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις συζητήσεις της Ελλάδας στο Λονδίνο, εκφράζοντας την ελπίδα να διεξαχθούν με επιτυχία.

Η… φόρμουλα της επιστροφής

Ο Νίκος Δένδιας δεν έκανε αναφορά στην… φόρμουλα της επιστροφής των δυο θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αν δηλαδή, θα είναι με την μορφή της παραχώρησης ή μέσω κάποιας… μορφής δανεισμού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που δημοσιεύτηκαν στο Reuters, η επιστροφή θα γίνει με την μορφή του αμοιβαίου δανεισμού, ανάμεσα στο αυστριακό μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Μουσείου Kunsthistorische και του Μουσείου της Ακρόπολης για τα… αμοιβαία δάνεια της ζωφόρου του Παρθενώνα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και τα μάρμαρα θα εκτεθούν στην Αθήνα», συμπλήρωσε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.