ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Άρχισε το πρόγραμμα «Νίκος Καζαντζάκης» στο Πανεπιστήμιο Berkeley
Άρχισε το πρόγραμμα «Νίκος Καζαντζάκης» στο Πανεπιστήμιο Berkeley
(Φωτο: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας)
24 Απρ
0
Σχόλια

Άρχισε το πρόγραμμα «Νίκος Καζαντζάκης» στο Πανεπιστήμιο Berkeley

Άρχισε το πρόγραμμα Νίκος Καζαντζάκης (Nikos Kazantzakis Visiting Scholar Program) στο Πανεπιστήμιο Berkeley. Επισημαίνεται ότι αποτελεί το πρώτο διεθνώς πρόγραμμα που φέρει το όνομα του σημαντικού συγγραφέα.

Συντελεστές της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η επικεφαλής του Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικών Σπουδών Καθηγήτρια κα Χριστίνα Φίλιου, καθώς και ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών (Modern Greek Studies Foundation) που χρηματοδότησε το Πρόγραμμα, Κρις Κάνιος.

Η επίσημη εκδήλωση έναρξης του Προγράμματος Νίκος Καζαντζάκης έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Berkeley υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος. Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Γενική Γραμματεία στηρίζει συστηματικά τις έδρες ελληνικών σπουδών και την ελληνομάθεια ανά τον κόσμο, ειδικά απέναντι σε μείζονες σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της ακαδημαϊκής συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών επιστημών. Οι κλασσικές και ελληνικές σπουδές, μπορούν στην πραγματικότητα να εμπνεύσουν και να γονιμοποιήσουν, μέσω των διαχρονικών οικουμενικών ιδεών και αξιών που κομίζουν, την ευρύτερη ακαδημαϊκή κατάρτιση των νέων σήμερα. Ειδικά στον σύγχρονο κόσμο που ταλανίζεται από μια μακρόσυρτη και αύξουσα κρίση αξιών με την υποχώρηση κλασσικών ελληνικών ιδεών, όπως ο Διάλογος, η Κριτική σκέψη και η Δημοκρατία».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης η Νίκη Σταύρου, εγγονή της Ελένης Καζαντζάκη και διευθύνουσα σύμβουλος της Kazantzakis Estate στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην εκμάθηση της νεοελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας στις ΗΠΑ και μάλιστα από συγκριτική σκοπιά. Επίσης, αναμένεται να ενδυναμώσει την σχέση συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ με το Πανεπιστήμιο Berkeley και να συνεισφέρει ευρύτερα στην σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων μεταξύ των ερευνητικών και επιστημονικών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ.

 

 

 

 

 

Πηγή: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.