ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Παναγιωτόπουλου: «Τελικά κατάλαβαν - Εκπληκτικό σχόλιο του ΥΠΕΘΑ»
Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Παναγιωτόπουλου: «Τελικά κατάλαβαν – Εκπληκτικό σχόλιο του ΥΠΕΘΑ»
(Φωτο: newsbomb.gr)
08 Απρ
0
Σχόλια

Ο τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Παναγιωτόπουλου: «Τελικά κατάλαβαν – Εκπληκτικό σχόλιο του ΥΠΕΘΑ»

Στροφή 180 μοιρών δείχνει να κάνει η Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και να τείνει χείρα φιλίας στην Αθήνα, όπως εκτιμούν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να περνάνε σε ελάχιστα 24ωρα από τις απειλές και την πολεμική ρητορική που είχε κάνει σημαία το «θα έρθουμε ένα βράδυ» σε δηλώσεις φιλίας και εκκλήσεις για διάλογο.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις τόσο του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όσο και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού όταν υποδέχτηκαν στο πεδίο των σεισμόπληκτων περιοχών τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Ακάρ και Σοϊλού δεν δίστασαν να υμνήσουν -κυριολεκτικά- την αλληλεγγύη και τη βοήθεια της Ελλάδας, ενώ στο παρελθόν ήταν οι πιο σκληροί στις επικρίσεις τους απέναντι στην Αθήνα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου

«Τελικά κατάλαβαν: Το εκπληκτικό σχόλιο του Έλληνα υπουργού που ήρθε στην Τουρκία για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια».

Αυτό τον τίτλο επέλεξε η τουρκική Haber για το άρθρο της σχετικά με την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία.

Στο άρθρο αναφέρεται:

«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η καταστροφή του σεισμού δημιούργησε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, «Πρέπει να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία». είπε. Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας μετά τον σεισμό στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Παναγιωτόπουλος χρησιμοποίησε τους ορισμούς «εξαιρετική φιλοξενία, οικογενειακό κλίμα, θετική ειλικρίνεια» για την επίσκεψή του στην Τουρκία την Τρίτη».

Παναγιωτόπουλος: Ναι στην προσέγγιση με την Τουρκία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας

Ευκαιρία για την εμπέδωση των κανόνων καλής γειτονίας, τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή -όπως πάγια επιθυμεί η Ελλάδα- αλλά πάντα με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς την οποιαδήποτε υπόνοια έκπτωσης από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το εξαιρετικά θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας.

Αυτές οι επισημάνσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου έγιναν στον απόηχο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τρίτη στην Τουρκία, όπου με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ μετέβησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές στο Χατάι. Στο πλαίσιο αυτής της επαφής, μάλιστα, ο κ. Ακάρ επανέλαβε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της τουρκικής πλευράς για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Επί τέσσερις ημέρες, τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός Τύπος φιλοξενούν ρεπορτάζ για αυτή τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας που είχε να πραγματοποιηθεί επί τουρκικού εδάφους από το 2002. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», επισήμανε ότι εξετάσθηκαν η πιθανότητα περιορισμού των στρατιωτικών γυμνασίων από τις δύο χώρες και επέκτασης του μορατόριουμ Παπούλια – Γιλμάζ προκειμένου να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Ταυτοχρόνως ο Τούρκος υπουργός έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο «Αναντολού» επιβεβαιώνοντας ότι συζητήθηκε η διεύρυνση του χρόνου αποχής από στρατιωτικές ασκήσεις κατά ένα μήνα, στο διάστημα από 15 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου, επαναλαμβάνοντας τη διατήρηση των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και τη διατήρηση της θετικής ατμόσφαιρας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Τα βήματα της επαναπροσέγγισης

Μετά την επιδείνωση που είχε παρατηρηθεί στις σχέσεις Αθηνών-Άγκυρας το προηγούμενο διάστημα, ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου αποτέλεσε το γεγονός που αποκατέστησε την επικοινωνία των δύο πλευρών και επιβεβαίωσε τα αισθήματα αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και κλιμακίου της ΕΜΑΚ στην περιοχή του Χατάι με μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης στάλθηκαν φορτία με είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Εκκλησία και άλλες οργανώσεις.

Εκφράστηκαν συλλυπητήρια προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκαναν κοινή δήλωση στην οποία τόνιζαν ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν οι δύο πλευρές έναν σεισμό ή μία καταστροφή για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Το τρίτο βήμα της επαναπροσέγγισης έγινε μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Εκτός από τα συλλυπητήρια που αντηλλάγησαν, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ενέκρινε τη μεταφορά συγγενούς θύματος, ο οποίος εκρατείτο στις φυλακές Τακιρντάγκ, για να παραστεί στην νεκρώσιμο ακολουθία του παιδιού του. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατ’ εφαρμογή διμερούς συμφωνίας περί της μεταφοράς καταδίκων από την Τουρκία στην Ελλάδα κι αντιστρόφως, αναλόγως με την υπόθεση.

Ακολούθησε η απόφαση να υποστηριχθούν αμοιβαίως, αφενός από την Τουρκία η υποψηφιότητα της χώρας μας για τη θέση του Προσωρινού Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2025-2026 και αφετέρου από την ελληνική πλευρά η υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό IMO.

Παράλληλα οι επαφές που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης με τον ομόλογό του πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας» δημιούργησαν ένα πεδίο προόδου της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε 25 τομείς «χαμηλής πολιτικής» (επιχειρηματικότητας, ενέργειας, ναυτιλίας, τουρισμού, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και επικοινωνιών, εκπαίδευσης και πολιτισμού, κοινωνικής ασφάλισης, υγείας, περιβάλλοντος και αρχαιολογίας).

Κατόπιν αυτών των βημάτων προετοιμάσθηκε και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των υπουργών Άμυνας κ.κ. Παναγιωτόπουλου και Ακάρ, οι οποίοι διατήρησαν ανοικτό τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της τελευταίας τετραετίας.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε σχετικά ότι «η επικοινωνία είναι το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα μιας φιλίας, η οποία επιβεβαιώνεται στη διάρκειά της με τον αμοιβαίο σεβασμό σε κανόνες, δηλαδή στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και σε αντικειμενικές αξίες, όπως είναι οι κανόνες καλής γειτονίας. Χωρίς να ξεχνάμε τις θέσεις μας και το καθήκον μας». Δεν είναι τυχαίο ότι άλλωστε και ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στα «Νέα» έκανε λόγο για άψογη φιλοξενία, οικείο κλίμα και μία αίσθηση ειλικρινούς θετικής διάθεσης και ευχήθηκε ότι, παρά τις επιφυλάξεις, δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες οι ευκαιρίες διαλόγου και διατήρησης του καλού κλίματος.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.