ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Ψηφίστε με για να δώσουμε ένα καλό μάθημα στις ΗΠΑ»
Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Ψηφίστε με για να δώσουμε ένα καλό μάθημα στις ΗΠΑ»
(Φωτ.: protothema.gr)
03 Απρ
0
Σχόλια

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Ψηφίστε με για να δώσουμε ένα καλό μάθημα στις ΗΠΑ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή (3/4) ότι οι υποστηρικτές του πρέπει να δώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα μάθημα στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποφύγει μέχρι σήμερα στην προεκλογική εκστρατεία τις αντιδυτικές κορώνες ,αλλά έκανε μια εξαίρεση κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στην περιοχή Bagcilar της Κωνσταντινούπολης, όπου εγκαινίασε επίσημα μια σειρά από δημόσια κτίρια και επενδύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε την επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ στον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου την περασμένη εβδομάδα ως λόγο για τον θυμό του ενάντια στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να δώσουμε στην Αμερική ένα μάθημα σε αυτές τις εκλογές», είπε. «Από τη μια ο Mπάιντεν μιλάει από εκεί, από την άλλη ο πρέσβης του Μπάιντεν εδώ πάει και επισκέπτεται τον Κεμάλ. Είναι ντροπή, βάλε το μυαλό σου να δουλέψει. Εσύ είσαι πρέσβης. Αυτός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείς είναι ο πρόεδρος».

Ο Ερντογάν απευθυνόταν σε μια μικρή συγκέντρωση ανθρώπων σε ένα τοπικό παράρτημα των «Γκρίζων Λύκων.» Αναφερόμενος στον Φλέικ, ο Ερντογάν είπε: «Πώς θα ζητήσετε ραντεβού από τον πρόεδρο από εδώ και πέρα;» Και πρόσθεσε : «Οι πόρτες μας είναι πλέον κλειστές γι’ αυτόν. Δεν μπορείτε να [με] δείτε πια. Γιατί; Θα ξέρεις τα όριά σου. Θα γνωρίζεις το καθήκον σου ως πρεσβευτής. Θα μάθεις πώς λειτουργεί ένας πρεσβευτής», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία, σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι στα χαρτιά έχουν μία ταραγμένη σχέση από το 2014, όταν η Ουάσιγκτον αποφάσισε να συμμαχήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους με τις κουρδικές ένοπλες ομάδες στη Συρία, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές».

Έκτοτε, δύο κυβερνήσεις των ΗΠΑ ανέλαβαν την εξουσία στην Ουάσιγκτον, ωστόσο οι εντάσεις και οι περιστασιακές κόντρες για μια σειρά ζητημάτων, από την αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 έως την απόφαση της Άγκυρας να αναστείλει την προσπάθεια της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνεχίστηκαν.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε τον Φλέικ ότι προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση δημιουργώντας «διαμάχη» και του είπε να «βγάλει τα βρώμικα χέρια του από την Τουρκία». Ο Ερντογάν σχεδιάζει να παραθέσει δείπνο στο πλαίσιο του ιερού μήνα του Ραμαζανιού αύριο Τρίτη (4/4). Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προσκαλέσει τον Φλέικ.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.