Ο Ερντογάν υπόσχεται «αιώνα της Τουρκίας», αλλά δεν πείθει – Προβλέπουν νίκη Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο
(Φωτο: Associated Press)
29 Μαρ
0
Σχόλια

Ο Ερντογάν υπόσχεται «αιώνα της Τουρκίας», αλλά δεν πείθει – Προβλέπουν νίκη Κιλιτσντάρογλου από τον πρώτο γύρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε πάλι τις μεγαλόσχημες εθνικιστικές δηλώσεις και υπόσχεται «αιώνα της Τουρκίας» αν κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν δείχνει να πείθει και μάλιστα κορυφαίος δημοσκόπος προβλέπει ότι ενδέχεται ο μεγάλος αντίπαλός του προέδρου της χώρας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να πάρει πάρει από 50% με την πρώτη κάλπη και να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο έμπειρος Τούρκος δημοσκόπος Ιμπραχίμ Ουσλού, είπε ότι «ο Κεμάλ Kιλιτσντάρογλου είναι πάνω από το 50% και ίσως νικήσει από τον πρώτο γύρο».

Ο Ιμπραχίμ Ουσλού, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρίας ερευνών ANAR, τόνισε χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία: «Σύμφωνα με την δημοσκόπηση μας, ο κ. Κιλιτσντάρογλου προηγείται. Τα ποσοστά του είναι λίγο πιο πάνω από το 50%».

«Άρα φαίνεται πως η υπόθεση των εκλογών μπορεί να τελειώσει από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου στο 51%. Όμως επειδή υπάρχουν διακυμάνσεις δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα», είπε ο Ιμπραχίμ Ουσλού.

«Τα ποσοστά του Ερντογάν κυμαίνονται στο 40-42% και παρά την προεκλογική του εκστρατεία αν και έχει ανεβάσει μια με δυο μονάδες τα ποσοστά του δεν πλησιάζει το 50%.

Άρα τα δεδομένα δείχνουν πως ο κ. Ερντογάν δεν έχει πιθανότητα να νικήσει από τον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Κιλιτσντάρογλου έχει αυτή την πιθανότητα όμως δεν είναι τόσο άνετος, δηλαδή δεν είναι στο 55 ή 56%», συμπλήρωσε ο Τούρκος δημοσκόπος.

«Να υψώσουμε τη σημαία μας πάνω στα κάστρα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, δεν δείχνει (δεν τον συμφέρει κιόλας) να ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις και προτιμάει τις… εθνικιστικές κορώνες για το μεγαλείο της Τουρκίας, ρίχνοντας παράλληλα και λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων έστω και έμμεσα.

Μιλώντας σε στρατιωτικούς και στρατεύσιμους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «αιώνα της Τουρκίας» και για ύψωση της «τουρκικής σημαίας πάνω σε κάστρα», χωρίς να ξεκαθαρίσει βέβαια, για ποια κάστρα μιλάει.

«Τις επόμενες ημέρες θα εμφανίσουμε στον λαό μας νέα σχέδια που θα αυξήσουν την ισχύ μας στις θάλασσες, στους αιθέρες αλλά και στην ξηρά. Το σημείο που φτάσαμε είναι σημαντικό αλλά δεν είναι στο επίπεδο που θα μας φέρουν στον πραγματικό μας στόχο. Τον αγώνα μας τον συνεχίζουμε με μεγάλο κόπο και πολλούς πόρους, όμως έχει μείνει λίγος χρόνος για να υψώσουμε τη σημαία μας πάνω στα κάστρα», είπε ο πορόεδρος της Τουρκίας.

Και συνέχισε ακάθεκτος: «Τα αμυντικά μας προγράμματα τα οποία συνεχίζουμε, τα βλέπουμε ως συμπλήρωμα της πολιτικής και οικονομικής μας ισχύος. Κι αν το πετύχουμε αυτό, με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεκινήσει ο “αιώνας της Τουρκίας”. Αυτό δεν θα είναι ένα απλό σύνθημα».

Εν τω μεταξύ, 2 άρματα μάχης θα παραδοθούν στους Τούρκους, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει στις 23 Απριλίου την μαζική παραγωγή τους, αφού πρώτα γίνουν οι κατάλληλες δοκιμές.

Ενωμένη η τριανδρία απέναντι στον Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, σε προεκλογική ομιλία του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου γνώρισε την αποθέωση τονίζοντας ότι η τριανδία της αντιπολίτευσης θα φέρει τη νίκη στις εκλογές.

«Μαζί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου και τον Μανσούρ Γιαβάς θα φέρουμε την άνοιξη στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε για να ανανεώσουμε την Τουρκία, για να φέρουμε την άνοιξη της Τουρκίας. Μαζί μου έχω δυο αξιότιμους φίλους μου. Δυο φίλους μου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μανσούρ Γιαβάς που έκανε την Άγκυρα, ως πόλη του Κεμάλ Ατατούρκ», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στη συνέχεια ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Τουρκία ζήτησε από τον κόσμο που ήταν στην προεκλογική συγκέντρωση: «Θέλω να μου υποσχεθείτε πως θα πείσετε τους φίλους σας για να μας ψηφίσουν».

Ο κόσμος απάντησε δια βοής «ναι!» και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε: «Κι εγώ σας υπόσχομαι πως θα κάνω αυτό που πρέπει. Ο κύριος Κεμάλ ποτέ δεν αναιρεί την υπόσχεση του».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.