ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δένδιας και Τσαβούσογλου τα είπαν στις Βρυξέλλες - Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Αθήνα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δένδιας και Τσαβούσογλου τα είπαν στις Βρυξέλλες – Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Αθήνα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
(Φωτο: protothema.gr)
20 Μαρ
0
Σχόλια

Δένδιας και Τσαβούσογλου τα είπαν στις Βρυξέλλες – Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Αθήνα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης Διεθνών Δωρητών για τις σεισμόπληκτες Συρία και Τουρκία, ότι η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Στη συνομιλία τους, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στάθηκαν στο γεγονός πως η ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο χωρών έχει αλλάξει μετά τα πρόσφατα τηλεφωνήματα συμπαράστασης για τις τραγωδίες που έζησαν.

Έτσι, ο Δένδιας ευχαρίστησε εκ νέου τον Τσαβούσογλου για το τηλεφώνημα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών από την πλευρά του, εξέφρασε την ευνγωμοσύνη του στον Έλληνα ομόλογό του, τόσο για το τηλεφώνημα, όσο και για την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

(Φωτο: protothema.gr)

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου: «Ολοκληρώσαμε μια πολύ εποικοδομητική συνομιλία με τον φίλο μου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν τη Σύνοδο Διεθνών Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ, γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που με κάλεσε μετά την τραγωδία στα Τέμπη για να απευθύνει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει βοήθεια, αν αυτή χρειαζόταν. Επίσης, τον ευχαρίστησα για τον Έλληνα φυλακισμένο στις τουρκικές φυλακές, που η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα για την κηδεία του γιού του, που σκοτώθηκε στα Τέμπη. Επίσης, ο Μεβλούτ ανακοίνωσε το σημαντικό γεγονός πως η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ακόμα, τον ενημέρωσα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε μεταξύ άλλων πως «ευχαριστώ εσάς και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και αλληλεγγύη μετά τους σεισμούς. Ήταν πολύ ευεγενικό που μας επισκέφτηκες στην περιφέρεια Χατάι. Δεν διαστάσαμε να στείλουμε στην Ελλάδα τον φυλακισμένο Έλληνα για την κηδεία του γιού του».

«Μετάφερε σε παρακαλώ προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα συλλυπητήριά μας για το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Δεν διστάσαμε ο πρόεδρος Ερντογάν κι εμείς να δώσουμε την άδεια να επιστρέψει ο πατέρας του γιου που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα κι αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης και είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε μία πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας. Κι αυτή η θετική ατμόσφαιρα αντικατοπτρίστηκε στη συνεργασία μας σε διεθνείς πλατφόρμες και όπως ανέφερε ο Νίκος σχετικά με αυτή την αμοιβαία υποστήριξη, συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας».

«Κι ελπίζω να συνεχίσουμε τέτοιες συνεργασίες και σε άλλες πλατφόρμες επίσης κι αυτό να αντικατοπτριστεί και στις διμερείς σχέσεις επίσης. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά σύντομα και θα είμαι πολύ χαρούμενος να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω είναι η σειρά σου, ή όπου αλλού μας δοθεί η δυνατότητα», κατέληξε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με Δένδια στις Βρυξέλλες, ο Τσαβούσογλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.