ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Reuters για Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Parthenon Project η πιθανή λύση για την επιστροφή στην Ελλάδα
Reuters για Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Parthenon Project η πιθανή λύση για την επιστροφή στην Ελλάδα
(Φωτ.: protothema.gr)
12 Μαρ
0
Σχόλια

Reuters για Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Parthenon Project η πιθανή λύση για την επιστροφή στην Ελλάδα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Ελλάδα ακόμα και αν η χώρα μας δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία σε ποιον ανήκουν, κρίνει μια βρετανική εκστρατεία που καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για το Parthenon Project, την εκστρατεία που υποστηρίζουν Βρετανοί πολιτικοί διαφόρων παρατάξεων, στην οποία τάσσονται υπέρ της ιδεάς ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μέσω μιας διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας πολιτιστικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όζμπορν —τον άλλοτε υπουργό Οικονομικών των Τόρις— προβλέπει ότι θα αρχίσει εναλλαγή εκθέσεων ελληνικών αριστουργημάτων στο Βρετανικό Μουσείο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία Parthenon Project προσθέτει πως η συμφωνία θα βασιστεί στην «αποδοχή και από τα δύο μέρη πως αυτή η (…) πολιτιστική συνεργασία είναι δυνατή παρά την απουσία κοινής θέσης για το σε ποιον ανήκει η συλλογή (των Γλυπτών) του Παρθενώνα», αναφέρει το Reuters.

Η ρύθμιση αυτή θα παρέκαμπτε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το παράδειγμα του Βατικανού

Η κυβέρνηση της Ελλάδας παροτρύνει τελευταία και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα μουσείων του Βατικανού, που συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα θραύσματα ηλικίας 2.500 ετών από τον Παρθενώνα. Η Αθήνα και το Λονδίνο διεξάγουν συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου.

Η ελληνική πλευρά έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει μόνιμη επιστροφή τους. Είχαν αφαιρεθεί από την Ακρόπολη από τον βρετανό διπλωμάτη λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανικό ζυγό.

Ο κ. Όζμπορν έχει υποβαθμίσει πάντως την προοπτική μόνιμης επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επικαλούμενος τα νομικά εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπεραστούν, τάσσεται μάλλον υπέρ μιας ρύθμισης που θα επέτρεπε να εκτίθενται εκ περιτροπής στο Λονδίνο και στην Αθήνα.

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.