ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων ζητούν νέα εξέταση DNA – «Πιθανόν δεν πήραμε δικούς μας ανθρώπους»
Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων ζητούν νέα εξέταση DNA – «Πιθανόν δεν πήραμε δικούς μας ανθρώπους»
(Φωτο: newsit.gr)
07 Μαρ
0
Σχόλια

Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων ζητούν νέα εξέταση DNA – «Πιθανόν δεν πήραμε δικούς μας ανθρώπους»

Μια νέα ανατριχιαστική και σοκαριστική σελίδα της τραγωδίας στα Τέμπη με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής 57 ανθρώπων, ήρθε στην επιφάνεια, καθώς συγγενείς κάποιων εκ των θυμάτων κατήγγειλαν μέσω του δικηγόρου τους ότι ενδέχεται να παρέλαβαν άλλες σορούς και ζητάνε νέα εξέταση DNA.

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος κάποιων εκ των οικογενειών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ότι συγγενείς που παρέλαβαν τα κλειστά φέρετρα από τις αρχές, αμφισβητούν τις εξετάσεις και ζητούν εκ νέου εξέταση DNA.

Μάλιστα ανέφερε ότι πέντε οικογένειες δεν έχουν προχωρήσει σε ταφή των ανθρώπων τους, καθώς θέλουν να επιβεβαιώσουν πως οι σοροί που έλαβαν ανήκουν όντως στα δικά τους πρόσωπα.

Στην εκπομπή του MEGA ήταν και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που επισήμανε πως δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση στους συγγενείς από τη στιγμή που θα παραλάβουν τις σορούς, λέγοντας ότι μπορούν να προχωρήσουν σε νέο τεστ DNA εάν το επιθυμούν, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

«Υπάρχουν αμφιβολίες αν είναι όντως είναι τα παιδιά τους»

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε το αίτημα συγγενών για νέα εξέταση DNA από πραγματογνώμονα λέγοντας πως οι εντολείς του έχουν αμφιβολίες για το αν οι σοροί ανήκουν όντως σε δικούς τους ανθρώπους.

«Έχουν αναγνωριστεί κάποια από τα θύματα, άλλα όμως περιμένουν την αναγνώριση μέσω πραγματογνώμονα, να διενεργηθεί το DNA, οπότε να έχουμε μία σίγουρη επιστημονική άποψη ότι όντως είναι τα παιδιά τους, τα άτομα αυτά που έχουν αναγνωριστεί ως θύματα», είπε ο δικηγόρος. Και συνέχισε: «Υπάρχουν αμφιβολίες από δικούς μου εντολείς, εάν και κατά πόσο η απόφαση αυτή της κυβέρνησης να μην ανοιχθούν τα φέρετρα και εάν τα μέλη που έχουν σταλεί στους συγγενείς, είναι όντως τα παιδιά τους. Η ανακρίτρια έκανε το αίτημα κάποιων συγγενών δεκτό και αναμένεται η διάταξη. Επειδή δεν έχουν γίνει κηδείες για να διαπιστωθεί το DNA εάν είναι αυτά τα θύματα, είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων».

«Δεν έχουν γίνει 5 κηδείες, λόγω αμφιβολιών»

Ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τόνισε ότι 5 οικογένειες δεν έχουν κάνει ακόμα τις κηδείες των ανθρώπων τους, διότι έχουν αμφιβολίες για τις σορούς που παρέλαβαν.

«Υπάρχει εντολή να μην ανοιχθούν από τους συγγενείς τα φέρετρα. Εμείς ζητάμε να γίνει εξέταση DNA εκ νέου για να διαπιστωθεί αν είναι τα παιδιά τους. η πληροφορία από τους γονείς είναι να μην ανοιχθούν τα φέρετρα. Καταφύγαμε στην ανακρίτρια για να καταφέρουμε να διενεργήσουμε το τεστ DNA. Αυτό μου μετέφεραν οι γονείς. Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό αυτό γιατί ο κάθε συγγενής έχει δικαίωμα να δει τι βρέθηκε από τον άνθρωπό του. Από αυτούς που εκπροσωπώ σίγουρα 5 κηδείες δεν έχουν γίνει», ανέφερε ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος.

«Έχουν ταυτοποιηθεί όλοι οι δυο οικογένειες ζητούν τεστ DNA, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσουν στην κηδεία, σήμερα; Αναμένεται να αλλάξει απόφαση της ανακρίτριας και να οριστεί ειδικός Εφέτης ο οποίος θα διενεργήσει μία ανάκριση με την οποία εμείς οι συνήγοροι θα έχουμε μία εκτενέστερη ενημέρωση», συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Πλεύρης: «Δεν υπάρχει απαγόρευση»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για το θέμα και τόνισε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση στους συγγενείς να ανοίξουν τα φέρετρα των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

«Το να βλέπεις τους ανθρώπους εκεί να αναζητούν τα παιδιά τους είναι κάτι που μας συγκλονίζει. Επειδή η κατάσταση αυτών των νεκρών δεν ήταν σε κατάσταση που μπορούσαν να αναγνωριστούν, αυτό που έγινε ήταν να γίνει ταυτοποίηση DNA για να μην μπαίνουν οι γονείς σε διαδικασίες να βλέπουν διαφορετικές σορούς και να τους παραδίδονται σε φέρετρα και όχι σε σακούλες», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πρόσθεσε, δε, πως οι οικογένειες και οι συγγενείς των θυμάτων είχαν την υποστήριξη ψυχολόγων, ενώ τόνισε πως οι συγγενείς μπορούν να ανοίξουν τα φέρετρα και να προχωρήσουν σε νέο τεστ DNA εάν το επιθυμούν, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. «Μπορώ να καταλάβω τον πόνο του καθενός, θεωρώ ότι είναι ψυχοφθόρο να μπαίνει κανείς σε διαδικασίες επανάληψης», κατέληξε ο υπουργός.

Μήνυση στον Κώστα Καραμανλή κάνει πατέρας θύματος

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος έκανε αναφορά και στις νομικές κινήσεις που θα κάνουν οι οικογένειες που ο ίδιος εκπροσωπεί, ενώ τόνισε ότι πατέρας θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος του έδωσε εντολή να καταθέσει μήνυση και κατά του τέως υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

«Θα κινηθούμε νομικά και θα αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες γι΄αυτό το φρικτό δυστύχημα είτε είναι πολιτικό πρόσωπο είτε είναι από τον ΟΣΕ. Ο κ. Ασλανίδης, πατέρας θύματος του δυστυχήματος του έδωσε εντολή να καταθέσω μήνυση και ύστερα αγωγή στον Κώστα Καραμανλή, τον πρώην υπουργό Μεταφορών ο οποίος πριν το δυστύχημα είχε εγγυηθεί ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ασφαλείς για τον ελληνικό λαό. Επίσης θα καταθέσουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου», ανέφερε ο δικηγόρος.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.