ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Οι Πόντιοι δεν είναι μπαταχτσήδες, δεν πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους», δηλώνει ο πρόεδρος των παλιννοστούντων για τους πλειστηριασμούς
«Οι Πόντιοι δεν είναι μπαταχτσήδες, δεν πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους», δηλώνει ο πρόεδρος των παλιννοστούντων για τους πλειστηριασμούς
(Φώτο : zarpanews.gr)
16 Φεβ
0
Σχόλια

«Οι Πόντιοι δεν είναι μπαταχτσήδες, δεν πρέπει να χάσουν τα σπίτια τους», δηλώνει ο πρόεδρος των παλιννοστούντων για τους πλειστηριασμούς

Για τον κίνδυνο απώλειας στέγης χιλιάδων Ποντίων, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου που δίνει τη δυνατότητα σε funds να εκποιούν σε πλειστηριασμούς τα σπίτια από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μίησε στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Χανίων “Παναγία Σουμελά”, Χαράλαμπος Καραβάνος. Ο κ. Καραβάνος εξήγησε αρχικά, από πού πηγάζει το πρόβλημα:

“Όσον αφορά τους Πόντιους, είναι περίπου 12.000 άτομα, 3.500 οικογένειες. Πρόκειται για ανθρώπους που ήρθαν κυρίως από την πρώην Σοβιετική Ένωση, επαναπατρίστηκαν, ξεκινώντας από το 1984 και μετά. Το ελληνικό κράτος τους υποσχέθηκε τότε και εντέλει τους έδωσε τη δυνατότητα να πάρουν στεγαστικά δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου που τώρα όμως είναι έτοιμοι να τα χάσουν με την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πώς πήγανε τα δάνεια στα funds δεν το ξέρω. Οι άνθρωποι σταμάτησαν πράγματι να πληρώνουν από το χτύπημα που δέχτηκαν με τα μνημόνια, μετά με τον κορονοϊό και οι περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν. Το πρωταρχικό τους μέλημα ήταν πάντα να φτιάξουν το σπίτι”, δήλωσε ο κ. Καραβάνος.

Ο πρόεδρος των Ποντίων υποστήριξε πως και οι τράπεζες δεν συνεργάστηκαν με τους δανειολήπτες:

“Σε ορισμένες περιπτώσεις ξέρω ότι οι ίδιες οι τράπεζες τους είπαν να μην ασχολούνται με τα δάνειά τους, ούτε και δέχονταν διαπραγματεύσεις. Οι άνθρωποι δεν ήταν μπαταχτσήδες, ήθελαν να πληρώσουν. Και σήμερα έχουν φτάσει στο σημείο να λένε τώρα ότι καλύτερα να κάψουν τα σπίτια τους παρά να τα χάσουν”.

Ο κ. Καραβάνος ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να λάβουν και πανελλαδικό χαρακτήρα, ενώ στα Χανιά έχει ζητηθεί από όλους τους βουλευτές να πάρουν θέση για την επικείμενη απώλεια κατοικιών:

“Ζητήσαμε να λάβουν θέση όλοι οι βουλευτές των Χανίων, αλλά και οι αρχηγοί των κομμάτων, ο πρόεδρος της Βουλής, ο δήμος, η περιφέρεια. Μέχρι στιγμής έχει έρθει απάντηση μόνο από τον κ. Πολάκη που δηλώνει τη συμπαράστασή του. Πού θα φτάσουμε όμως, δεν ξέρω. Έχουμε κάνει πρόταση στην Παμποντιακή Ομοσπονδία, μαζί με όλους τους παραδοσιακούς συλλόγους, να κάνουμε μια μαζική διαμαρτυρία. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πότε και πώς, περιμένουμε την αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης”, ολοκλήρωσε ο κ. Καραβάνος.

 

 

Πηγή : zarpanews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.