ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σεισμός στην Τουρκία - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»Σεισμός στην Τουρκία - Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»
Σεισμός στην Τουρκία – Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»Σεισμός στην Τουρκία – Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»
(Φώτο : protothema.gr)
12 Φεβ
0
Σχόλια

Σεισμός στην Τουρκία – Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»Σεισμός στην Τουρκία – Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»

Η επίσκεψη Δένδια στη σεισμόπληκτη Αντιόχεια, νωρίτερα σήμερα το πρωί, φαίνεται πώς έβαλε ξανά στις ράγες τη «διπλωματία των σεισμών» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο συμβολισμός του θερμού εναγκαλισμού που είχαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ήταν υψηλός, ενώ και οι δηλώσεις τους έδειξαν ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι ενδεχομένως πρόθυμες να περάσουν σε μια νέα φάση των διμερών σχέσεων -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το χάσμα είναι εύκολο να γεφυρωθεί και οι πολεμικές «ιαχές» της γείτονος να… ξεχαστούν έτσι εύκολα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης-εξπρές του Έλληνα ομολόγου του, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».

Νωρίτερα, από την Αντιόχεια, οι δύο υπουργοί είχαν συμφωνήσει ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». «Η παρουσία του Νίκου Δένδια σήμερα εδώ δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ειδική αναφορά έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην αλληλεγγύη της Ελλάδας που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τον σεισμό. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές» είπε, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σε δικό του «tweet» μετά την επίσκεψη στην Αντιόχεια, που επλήγη ιδιαίτερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του πως «δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Ο Έλληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχαν έναν θερμό εναγκαλισμό μπροστά στις κάμερες στα Άδανα και στη συνέχεια πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, προτού μεταβούν στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Αντιόχεια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής -και όχι μόνο- κρίσης που προέκυψε μετά τις φονικές δονήσεις.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

heli_22

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ. «Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε Αυστριακούς και Ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» είπε ο κ. Δένδιας.

again_new_dendias_cavu

ενώ προσέθεσε: «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ». Όπως είπε, έχει εντολή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει η Ελλάδα ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, όταν έφτασε στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Αντιόχεια. Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας μπροστά στις κάμερες, δήλωσε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη: «Είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία του Νίκου Δένδια». Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής και είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση, διάρκειας περίπου μισής ώρας.

Η επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών νωρίς το πρωί της Κυριακής, καθώς οι λεπτομέρειες του ταξιδιού κανονίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

again_dendias_cavu_handshake

Ο Νίκος Δένδιας έγινε έτσι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και ο δεύτερος γενικότερα -ο πρώτος ήταν, το Σάββατο, ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν- δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στη δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στις πληγείσες περιοχές, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές μεταξύ Τούρκων αξιωματικών και δυνάμεων της ΕΜΑΚ, που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στην Τουρκία και ρίχτηκαν στη μάχη της διάσωσης ανθρώπων από τα ερείπια που άφησε πίσω του το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τούρκος στρατηγός της Στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν, λέγοντας: «Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν -Θεός φυλάξοι- συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε δέκα πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε».

 

Πηγή : protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.