ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ουγγαρία: Ο Όρμπαν θέλει τον Ερντογάν υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης
Ουγγαρία: Ο Όρμπαν θέλει τον Ερντογάν υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης
(Φωτο: protothema.gr)
02 Φεβ
0
Σχόλια

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν θέλει τον Ερντογάν υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης

H Ουγγαρία θα υποστηρίξει μία υποψηφιότητα του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, προκαλώντας όπως ήταν επόμενο έντονες αντιδράσεις και οξύτατα σχόλια!

Ο Σιγιάρτο προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση μόλις έναν μήνα από την απονομή των βραβείων και ενώ οι υποψηφιότητες για τα επόμενα θα ανοίξουν το καλοκαίρι. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σιγιάρτο, η χώρα του οποίου είναι στον αφρό της ευρωπαϊκής δημοσιότητας ως η πιο αυταρχική και διεφθαρμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ο Ερντογάν πρέπει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης διότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι οι μόνες επιτυχείς, έως τώρα. Χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών (της Τουρκίας Μεβλούτ) Τσαβούσογλου επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά. Ζητάμε από την Τουρκία να συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες… Σήμερα, δηλώνουμε μια πρωτοβουλία, η ουσία της οποίας είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να λάβει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καθώς η μόνη επιτυχημένη εμπειρία διαμεσολάβησης για την Ουκρανία συνδέεται με το όνομά του».

Ο Σιγιάρτο υποδέχθηκε, μάλιστα, στη Βουδαπέστη τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και η Ουγγαρία είναι η πιο φανατική φίλη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο ΝΑΤΟ οι δύο χώρες είναι οι μόνες που δεν έχουν κυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και ως προς τη Ρωσία ο πρωθυπουργός Ορμπάν και ο πρόεδρος Ερντογάν είναι από τους τακτικούς συνομιλητές του προέδρου Πούτιν.

Οι ομοιότητες δεν περιορίζονται μόνον σε αυτές τις σχέσεις εξουσίας, αλλά και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. O Τσαβούσογλου είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ορμπάν δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει κύκλο εργασιών 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ουγγρο-τουρκικό εμπόριο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι σταθερή και ασφαλής χωρίς μια σταθερή και ασφαλή Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης», σύμφωνα με τον Ορμπάν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να τερματιστεί ειρηνικά ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.

Την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από την Άγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους των ρητορικών προκλήσεων και των απειλών, η Ουγγαρία ταυτίζεται με την Τουρκία και αυτή η κίνηση Σιγιάρτο δεν είναι άνευ πολιτικής σημασίας. Ουσιαστικά μεταφράζεται ως μήνυμα, πως με το δικαίωμα veto που έχει στην ΕΕ δεν θα επιτρέψει επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες κινήσουν τέτοια διαδικασία.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.