ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κατώτατος μισθός: Εκδόθηκε η τροπολογία για την αύξηση - Τι προβλέπει
Κατώτατος μισθός: Εκδόθηκε η τροπολογία για την αύξηση – Τι προβλέπει
(Φώτο : newsbomb.gr)
17 Ιαν
0
Σχόλια

Κατώτατος μισθός: Εκδόθηκε η τροπολογία για την αύξηση – Τι προβλέπει

Εκδόθηκε το πρωί της Τρίτης η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η τροπολογία προβλέπει επίσπευση της διαδικασίας διαβούλευσης – απόφασης από πλευράς κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο έως τις αρχές Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 10/3 – δηλαδή σε 2 μήνες από σήμερα – αντί για τον Απρίλιο (όπως προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο) προκειμένου ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023 αντί της 1ης Μαίου 2023.

Αν και η σχετική διαβούλευση με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ.) θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες για να κορυφωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, στους κύκλους των εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας, οι οποίες θα καταθέσουν τις θέσεις τους, υπάρχουν ήδη οι πρώτες σκέψεις, χωρίς ακόμα αυτές να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για το ύψος της αύξησης.

https://www.newsbomb.gr/media/com_news/attachments/1495/1673937061681288%201.pdf

Χατζηδάκης: Πώς θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθό

Υπενθυμίζεται ότι ο μεσημέρι του Σαββάτου ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του AΝΤ1 ανέφερε: «Μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία από τη Βουλή για τον κατώτατο μισθό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διεργασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το όλο θέμα θα έρθει στο Υπουργεία κι εγώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα υποβάλλω την πρόταση μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση».

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί – Οι ωφελημένοι

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί με τα σενάρια για την αύξησή του να είναι δύο: Αν δηλαδή η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι 7,75% ή αν θα είναι 9,9% με το δεύτερο να επικρατεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει είτε την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, είτε τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, τη νομοθετική ρύθμιση για το χρονοδιάγραμμα της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό. Οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό, που θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2023.

Κατώτατος μισθός: Τα επικρατέστερα σενάρια για την αύξηση

Στο τραπέζι η κυβέρνηση έχει δύο σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά είναι:

  • Αύξηση 7,75% (+55€) = 768€
  • Αύξηση 9,9% (+70,5€) = 785€

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.

Αυτό σημαίνει πως:

  • αν έχουμε αύξηση του κατώτατου στο 7,75% το 2023, ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 3,41%.
  • αν έχουμε αύξηση κατά 9,9% του βασικού μισθού το 2023. ο μέσος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 4,35%.

Για παράδειγμα:

  • Μισθός 1.000 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί 43,5 ευρώ = 1.043 ευρώ (στο δεύτερο σενάριο)
  • Μισθός 1.200 ευρώ θα πρέπει να αυξηθεί 52,2 ευρώ = 1.252 ευρώ (στο δεύτερο σενάριο)

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.