ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς σε εκδήλωση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής – Τιμήθηκε για την προσφορά του από τους Έφεδρους
Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς σε εκδήλωση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής – Τιμήθηκε για την προσφορά του από τους Έφεδρους
(Φωτο: mod.mil.gr)
16 Ιαν
0
Σχόλια

Ο ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς σε εκδήλωση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής – Τιμήθηκε για την προσφορά του από τους Έφεδρους

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας,  Νικόλαος Χαρδαλιάς, παρέστη την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.) Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Διαβιβάσεων, στο στρατόπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης Α’», στο Χαϊδάρι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής κ. Μάνθος-Σωτήριος Ματθαίου βράβευσε τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά και τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση στα πρόσωπα των οποίων τιμήθηκε η συνδρομή και υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας και Στρατού αντίστοιχα, στο εθελοντικό, πολυδιάστατο και συνάμα εξαιρετικά σημαντικό έργο της Λέσχης.

(Φωτο: mod.mil.gr)

Επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι βράβευσαν μέλη της Λ.ΕΦ.ΕΔ. Αττικής, για τη συμμετοχή τους στις πυρκαγιές και στην αντιπυρική περίοδο της περσινής χρονιάς ως εθελοντές πυροσβέστες, το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά τους σε δράσεις εθελοντισμού για το κοινό καλό.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, και ο Πρόεδρος της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Αττικής, ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην ομιλία του ανέφερε:

«Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Είμαι ευτυχής που παρίσταμαι σήμερα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής. Γνωρίζετε ότι με τους έφεδρους των Ενόπλων Δυνάμεων με συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί από την εποχή της θητείας μου στην Πολιτική Προστασία, όταν είχα τη ευκαιρία να αντικρύσω επί του πεδίου τη συμβολή τους στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Είναι αυτό ακριβώς το γνήσιο πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον πλησίον που έχει επιτρέψει στην πατρίδα μας να σταθεί όρθια σε πλήθος δύσκολων περιστάσεων. Η Πολιτεία σας ευχαριστεί και δεν σας ξεχνά ποτέ.

(Φωτο: mod.mil.gr)

Κυρίες και κύριοι, η Εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων συνιστά τη ζώσα πανοπλία της Πατρίδας έναντι κάθε εξωτερικού εχθρού. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού για την Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, η ύψιστη υποχρέωση και τιμή που συνοδεύει την ιδιότητα του πολίτη, είναι η στρατιωτική υπηρεσία. Ήταν έφεδροι οπλίτες αυτοί που με αγώνες και θυσίες συνέβαλλαν στο να μεγαλώσει η πατρίδα και να φτάσει στα σημερινά της σύνορα, αυτοί που απέδειξαν στην πράξη τη ρήση του Κωστή Παλαμά ότι «η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα».

Βλέπουμε όμως ότι και σε όλες τις πρόσφατες συρράξεις ανά την υφήλιο, από τη Μέση Ανατολή έως την Ουκρανία, είναι οι κληρωτοί οπλίτες και οι έφεδροι αυτοί που καλούνται να σηκώσουν το βάρος ενός παρατεταμένου αγώνα, διαψεύδοντας την άποψη ότι δεν έχουν θέση στα σύνθετα και τεχνολογικά εξελιγμένα πεδία μάχης του 21ου αιώνα. Είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, μια δικαίωση για την Ελλάδα, που στηρίζεται, εδώ και δεκαετίες, πέραν του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, τόσο στους κληρωτούς που υπηρετούν τη θητεία τους, ως Οπλίτες ή Αξιωματικοί, όσο και στους εφέδρους. Οι έφεδροι συμμετέχουν τακτικά σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και συνεισφέρουν στην διαρκή αναβάθμιση του αξιόμαχού τους. Και βεβαίως, προσφέρουν παράλληλα αξιόλογο κοινωνικό έργο μέσω φορέων όπως η ΛΕΦΕΔ.

(Φωτο: mod.mil.gr)

Μπορώ λοιπόν να πω με σιγουριά ότι η Εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένας άκρως επιτυχημένος θεσμός, ανεκτίμητος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και σημαντικός για την ευρύτερη κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα επενδύει σοβαρά στην Εφεδρεία και τα Γενικά Επιτελεία βρίσκονται σε στενή επαφή με τους εφέδρους, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των σχεδίων που αφορούν κρίση ή σύρραξη.

Ασφαλώς, η εκτίμηση που δείχνει η κυβέρνηση αυτή για το έργο των εφέδρων εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της για την αναβάθμιση του επιπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τις ισχυρότερες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται η παραγγελία των είκοσι τεσσάρων υπερσύγχρονων αεροσκαφών τύπου «Rafale» και των τριών φρεγατών «Belhara». Για αυτό τον λόγο προχωράει η αναβάθμιση των F-16 της χώρας στην κορυφαία έκδοση «Viper».

(Φωτο: mod.mil.gr)

Πιστεύουμε ακράδαντα εξάλλου ότι η ισχύς μας πολλαπλασιάζεται μέσω των ισχυρών συμμαχιών. Στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια έχουμε καταγράψει σημαντική πρόοδο, μέσω της σύσφιξης των δεσμών μας με περιφερειακούς και παγκόσμιους εταίρους, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες. Θα αναφέρω ενδεικτικά την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης της χώρας με τις ΗΠΑ, μέσω της αναθεώρησης της σχετικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, με σκοπό την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, τη Συμφωνία Συνεργασίας στους Τομείς Αεροναυτικής Έρευνας και Διάσωσης με την Αίγυπτο, τη Συμφωνία δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων με το Ισραήλ, και βεβαίως τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πλήθος διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με συμμαχικά κράτη. Η πατρίδα μας λοιπόν είναι αυτή τη στιγμή ένα «μεγαθήριο» της αμυντικής διπλωματίας και αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο βασικός πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέρα όμως από τα εμβληματικά εξοπλιστικά προγράμματα και τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες, αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στους κληρωτούς οπλίτες, όπως η ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης εντός των στρατιωτικών δομών, με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικών εφοδίων από τους οπλίτες θητείας, ή η παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων για τους στρατεύσιμους με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την ανάπτυξη ικανοτήτων, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα αξιοποίησης της θητείας τους για τον μετέπειτα επαγγελματικό τους βίο. Και σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, οικοδομώντας μια ισχυρή Ελλάδα, εντός της οποίας νιώθουμε όλοι ασφαλείς!

(Φωτο: mod.mil.gr)

Αγαπητοί παριστάμενοι, η τιμή που μου κάνετε σήμερα είναι μεγάλη. Σε προσωπικό επίπεδο, νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος, και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εκτίμηση και η φιλία που μου δείχνετε είναι απολύτως αμοιβαίες. Εκ μέρους της Πολιτείας, επιτρέψτε μου να σας απευθύνω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη, γιατί όποτε η πατρίδα σας χρειάστηκε, δηλώσατε παρόντες. Προσβλέπουμε και υπολογίζουμε στην υποστήριξή σας και για το μέλλον».

Παρευρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέας Λεωτσάκος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ευάγγελος Ντηνιακός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Κουτρής και αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: mod.mil.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.