ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου - 1.000 αστυνομικοί επί ποδός
Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – 1.000 αστυνομικοί επί ποδός
(Φώτο : news247.gr)
14 Ιαν
0
Σχόλια

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – 1.000 αστυνομικοί επί ποδός

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχει εκπονήσει η Αστυνομία για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, την Δευτέρα (16/01), καθώς την Αθήνα αναμένεται να επισκεφτούν αρκετοί επίσημοι μέλη βασιλικών οικογενειών άλλων κρατών.

Το προσωπικό που συνολικά αναμένεται να χρειαστεί υπολογίζεται στους περίπου 1.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες.

Στόχος είναι να μην κλείσει εντελώς το κέντρο της Αθήνας παρά μόνο γύρω από την Μητρόπολη. Θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για την επίσκεψη επισήμων ξένων κρατών. Στην εκπόνηση των μέτρων συμμετέχουν δυνάμεις Τάξης και Ασφάλειας, η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ.

Οι επίσημοι θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις κατά την άφιξή τους και την κίνησή τους στους προορισμούς τους, όπως επίσης θα βρίσκονται ακροβολισμένοι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ σε νευραλγικά σημεία.

Γενικά ο στόχος είναι να μην κλείσουν εντελώς βασικές οδικές αρτηρίες της Πρωτεύουσας αλλά όπου κρίνεται απαραίτητο να γίνεται προσωρινή παύση και ρύθμιση της κυκλοφορίας μέχρι την διέλευση αυτοκινητοπομπών από το κάθε σημείο.

Πέριξ της Μητρόπολης θα υπάρχει αυστηρή παρουσία της Αστυνομίας για την τήρηση της τάξης και για να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα. Βεβαίως, η οδός Μητροπόλεως και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι δρόμοι να κλείσουν εντελώς, ίσως και ώρες νωρίτερα και να απαγορευτεί βεβαίως η στάση και στάθμευση οχημάτων.

Τονίζεται ότι με το πέρας το ολιγόωρο λαϊκού προσκυνήματος, όπου θα ακολουθήσει η κηδεία, κανείς δεν θα επιτραπεί να εισέλθει εντός του Ιερού Ναού, εκτός των προσκεκλημένων που έχει ορίσει η οικογένεια του εκλιπόντος.

Μετά το ολιγόωρο λαϊκό προσκύνημα και την τέλεση της κηδείας θα ακολουθήσει η πομπή για τα πρώην θερινά ανάκτορα στο Τατόι, όπου θα ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, παρουσία υψηλών προσώπων και επίσης υπό το άγρυπνο βλέμμα αυστηρής παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων.

Η διαδρομή που έχει επιλεγεί, εκτός απροόπτου, είναι μέσω κέντρου, στην Κατεχάκη, από εκεί στην Αττική Οδό και στην συνέχεια στην έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας έως τον κόμβο Βαρυμπόμπης και στη συνέχεια στο Τατόι.

Καθ’ όλη την διάρκεια τόσο για την κηδεία στο κέντρο, όσο και για την πομπή θα μεταδίδεται συνεχώς εικόνα και θα γίνεται ανάλογος συντονισμός δυνάμεων από ελικόπτερο και drones της ΕΛ.ΑΣ.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας
“Διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε σήμερα (14 Ιανουαρίου 2023) το μεσημέρι στην Αίθουσα Π. Μπακογιάννης του Υπουργείου, αναφορικά με τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και Αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Υπουργός με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Έδωσε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας”.

Τα μέλη βασιλικών οικογενειών που έχουν ενημερώσει ότι θα έρθουν
Από το Ηνωμένο Βασίλειο θα έρθει η αδελφή του Βασιλιά Καρόλου, Πριγκίπισσα Άννα, από την Ισπανία θα έρθουν ο Βασιλιάς Φίλιππος και η Βασίλισσα Λετίσια, όπως και ο τέως Βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Ασφαλώς η αδελφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Βασίλισσα Σοφία και οι κόρες της, η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας με τον γιο της Πρίγκιπα Φρειδερίκο, ο Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, ο Πρίγκιπας Χάακον της Νορβηγίας με την σύζυγό του, ο Βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος με την Βασίλισσα Σίλβια και την Πριγκίπισσα, ο τέως Βασιλιάς και πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών, ο Βασιλιάς Γουλιέλμος της Ολλανδίας με την σύζυγό του και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό με την αδελφή του.

Στην κηδεία αναμένεται να εμφανιστούν πολιτικοί της χώρας και αρκετοί πολύ γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Μαγνητικές πύλες για έλεγχο μεταλλικών αντικειμένων δεν θα τοποθετηθούν στον Ιερό Ναό της Μητροπόλεως, θα τοποθετηθούν όμως στα ξενοδοχεία που θα διαμένουν οι Βασιλείς και κάποιοι εξ αυτών αναμένεται να παραμείνουν για μία ακόμη ημέρα στην Αθήνα.

Τηλεοπτική κάλυψη με απόφαση της οικογένειας του εκλιπόντος, στην Μητρόπολη και στο Τατόι θα επιτραπεί μόνο σε τηλεοπτικά συνεργεία της ΕΡΤ που θα μεταδώσει το υλικό στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς και θα υπάρξει προκαθορισμένη θέση για τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν το γεγονός έξω από τον Ιερό Ναό της Μητρόπολης.

 

Πηγή : news247.gr

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.