ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο
( Φωτ.: INTIMENEWS)
10 Ιαν
0
Σχόλια

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Λέσβο

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:38 το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου 2023 στη Λέσβο, μόλις τρία χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Μήθυμνας. Η σεισμική δόνηση είχε το μέγεθος της αρχικής σεισμικής δόνησης που είχε σημειωθεί στις 7 Ιανουαρίου.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα δέκα χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 267 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 5 χλμ. ανατολικά/νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τοπικά μέσα – για λόγους ασφαλείας – κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρος δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές στην περιοχή. Τα σχολεία στο νησί παραμένουν κλειστά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας Λέσβου.

Η αρχική εκτίμηση της δόνησης ήταν στα 4,6 Ρίχτερ ωστόσο το Γεωδυναμικό αναθεώρησε την εκτίμησή του προς τα πάνω.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 5 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι το ρήγμα που έδωσε το σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στη Λέσβο στις 7 Ιανουαρίου έχει χαρακτηριστεί ως νέο ρήγμα από σεισμολόγους.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή «έχει να κάνει σεισμό περίπου 150 χρόνια».

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, ενώ λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νησί.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται ομαλά.

«Κίτρινα» 9 σπίτια στην περιοχή Μολύβου, από τα 46 που εμφάνισαν προβλήματα λόγω σεισμού – Συνεχίζονται οι αυτοψίες

Εννέα σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» δηλαδή τέτοια που χρειάζονται επισκευή, την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ.

Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στη Λέσβο από τη Δευτέρα, θα συνεχιστούν σήμερα, σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, ‘Αργενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.