ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Σμύρνη 1922 - τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω...» Μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Σμύρνης διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ
«Σμύρνη 1922 – τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…» Μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Σμύρνης διοργάνωσε η  ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ
09 Ιαν
0
Σχόλια

«Σμύρνη 1922 – τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…» Μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Σμύρνης διοργάνωσε η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 στην έδρα της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ στο Rockdale του Σύδνεϋ πραγματοποιήθηκε το μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Σμύρνης..

Όλη η περιγραφή στο επίσημο δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΜΥΡΝΗ 1922 – τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…

Καθώς το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ διοργάνωσε ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα στην πόλη της Σμύρνης, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στην έδρα της στο Rockdale του Σύδνεϋ. Με τη συμμετοχή έξι ταλαντούχων μουσικών, το πρόγραμμα πλαισιώθηκε με την απαγγελία ποιήματος ειδικά γραμμένο για το θέμα της φωτιάς της Σμύρνης, τα αποκαλυπτήρια νέου έργου ζωγραφικής, και την θεατρική αναπαράσταση του τραγουδιού «Ξεριζωμός» από το έργο «Το Μεγαλο μας Τσίρκο». Η ποιοτική τρίωρη εκδήλωση έκλεισε έτσι το 2022 με τον καλύτερο τρόπο.

«Σμύρνη 1922 – τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω…» ήταν ένα μνημόσυνο για τη καταστροφή αυτής της άλλοτε μεγάλης κοσμοπολίτικης πόλης – μία εκδήλωση μνήμης, μα και αναγνώρισης της συμβολής της Σμύρνης στον ελληνισμό και στον κόσμο ολόκληρο. Επίκεντρο της εκδήλωσης η μουσική της πόλης και της περιοχής της Σμύρνης, χαρακτηριστικά κομμάτια της οποίας ερμήνευσαν οι μουσικοί Άγγελος Γκάτσος (keyboard), Μιχάλης Πλατύρραχος (τραγούδι, λύρες και λαούτο), Μαρία Μουρατίδου (τραγούδι), Γιάννης Μπάρδας (κιθάρα) και Πάνος Μυλωνάκης (κρουστά) υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σωτήρη Προκοπίου (τραγούδι και μπουζούκι).

Την εκδήλωση άνοιξε με τρισάγιο υπέρ των ψυχών των θυμάτων της καταστροφής της Σμύρνης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος. Στη συνέχεια, μετέφερε χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Στο χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης επικεντρώθηκε στα κύρια μηνύματα των 100 χρόνων από τη καταστροφή της Σμύρνης. Α’ απαραίτητη η ενότητα των Ελλήνων. Β’ μόνο με στρατηγικής σημασίας συμμαχίες πετυχαίνει ο Ελληνισμός εθνικές νίκες. Γ’ οι πρόσφυγες από Μικρά Ασία, ανατολική Θράκη, Πόντο και άλλα μέρη της Ανατολίας έπλασαν τη σημερινή Ελλάδα, ειδικά σε Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στην Αττική.

Στη συνέχεια, ο κ Γενικός Πρόξενος έκανε τα αποκαλυπτήρια του νέου πίνακα της ζωγράφου Κίκη Κωνσταντινουπούλου με τίτλο «Η Σμύρνη Φλέγεται». Πρόκειται για έργο τέχνης το οποίο εμπνεύστηκε από ποίημα της Ελένης Ελευθερία, γραμμένο στα αγγλικά. Είναι έργο με διάφορα στοιχεία και πολλαπλά μηνύματα – φλόγες, καπνός, κτίρια ερειπωμένα, τρεις ναύτες με μάτια, αυτιά και στόματα κλειστά και άλλα.

Τη θεατρική αναπαράσταση του τραγουδιού «Ξεριζωμός» από το έργο «Το Μεγαλο μας Τσίρκο» την ερμήνευσε εντυπωσιακά η Λούση Μίλλερ, με τη Μαρία Χρυσαφογεώργη και τον Σπύρο Παπαστεφάνου να απαγγέλουν αυθεντικές ανακοινώσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 1922.

Στο σύντομο λόγο του, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ, κ Βασίλης Σκανδαλάκης, συνέχισε το πνεύμα των μηνυμάτων από την Καταστροφή. «Η ιστορία αυτή μας θυμίζει το πόσο εύθραυστη είναι η ελευθερία και η δημοκρατία. Πρέπει να προσέχουμε συνέχεια τη διαφύλαξή τους.»

Ο μελετητής γενοκτονιών και ιστορικός Δρ Παναγιώτης Διαμάντης έφερε υπόψη του ακροατηρίου μερικά στοιχεία ελάχιστα γνωστά. Από το 1829, γινόταν εξαγωγή Σμυρναϊκών σταφίδων στο Σύδνεϋ. Από τη Σμύρνη απελευθερώθηκαν από την αιχμαλωσία χιλιάδες Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και άλλοι με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά από την Καταστροφή, Μικρασιάτες έφθασαν στην Αυστραλία και με τη τεχνογνωσία τους, έγιναν «πατέρες» της βιομηχανίας ξηρών καρπών της χώρας.

Η ΑΧΕΠΑ Νέας Νοτίου Ουαλίας έχει βαθιές ρίζες οι οποίες φθάνουν στη Σμύρνη και στο Πόντο. Η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ δημιουργήθηκε από μία ομάδα Ελλήνων της Αυστραλίας με πολλά οράματα, το 1934. Πρωτεργάτης ο Νικόλαος Ανδρόνικος και μαζί του ο γεννημένος στη Σμύρνη αείμνηστος Ηλίας Μπιζάνης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Το Εθνικόν Βήμαν, και στη συνέχεια Γραμματέας της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ.

Ύστερα από πέντε δεκαετίες, ο αείμνηστος Αθανάσιος Γενίμπης, γεννημένος στη κωμόπολη της Υοσγάτης του δυτικού Πόντου, δώρισε AUD$100.000 στην ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ για την αγορά του πρώτου Hall της AΧΕΠΑ ΝΝΟ στο Chippendale του Σύδνεϋ.

Τελευταίος ομιλητής ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο Χάρης Φαντάκης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για τη παρουσία τους, τους μουσικούς για το έργο τους, τη κα Νία Γίτσα για την άψογη εκτέλεση χρέη τελετάρχη και την ομάδα η οποία συνέβαλε στην μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης. Έκλεισε με την υπόσχεση να συνεχίζει η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ το πολιτιστικό της έργο, υπηρετώντας τον ελληνισμό με κάθε τρόπο.

Με αυτή την δωρεάν εκδήλωση, η ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ κλείνει τη δράση της για το 2022 και ταυτόχρονα κανει ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, της άλλοτε πόλης-κόσμημα του Αιγαίου και της πόλης-σύμβολο για τον απανταχού Ελληνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.