ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΥΠΕΞ κατά Τσαβούσογλου για τα 12 ναυτικά μίλια: Ωμή απειλή βίας
ΥΠΕΞ κατά Τσαβούσογλου για τα 12 ναυτικά μίλια: Ωμή απειλή βίας
(Φώτο : newsbomb.gr)
29 Δεκ
0
Σχόλια

ΥΠΕΞ κατά Τσαβούσογλου για τα 12 ναυτικά μίλια: Ωμή απειλή βίας

Σε πολύ αυστηρό ύφος απαντά και το υπουργείο Εξωτερικών στις πολεμικές απειλές που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου, Γιώργο Αρναούτη, η Αθήνα διαμηνύει πως οι άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ συνιστούν ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας.

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο. Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας τουΗ γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αρναούτης.

Οικονόμου σε Τουρκία και Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται

Ηχηρή απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι η τακτική των απειλών που ακολουθεί η Τουρκία είναι «απολύτως αδιέξοδη».

«Η Ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά», είπε αναλυτικά.

Τσαβούσογλου: Καμία επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε άλλο ένα παραλήρημά από την Άγκυρα επανέλαβε σήμερα Πέμπτη ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.

Μάλιστα, προειδοποίησε την Ελλάδα να μην μπει σε περιπέτειες γιατί δεν θα έχει καλό τέλος.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πιο συγκεκριμένα «όχι 12 μίλια, ούτε ένα». «Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει.

Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό.

Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα.

Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας», ανέφερε μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους.

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.