ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Δένδιας για Τουρκία μετά τη συμφωνία με την Αλβανία για τα Bayraktar: «Αποσταθεροποιεί την περιοχή»
Δένδιας για Τουρκία μετά τη συμφωνία με την Αλβανία για τα Bayraktar: «Αποσταθεροποιεί την περιοχή»
(Φώτο : newsbomb.gr)
21 Δεκ
0
Σχόλια

Δένδιας για Τουρκία μετά τη συμφωνία με την Αλβανία για τα Bayraktar: «Αποσταθεροποιεί την περιοχή»

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka) είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Τίρανα.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων συνομιλιών στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, στο επίκεντρο βρέθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας, η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ανατολική Μεσόγειος», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για τη συμφωνία της Τουρκίας με την Αλβανία, σύμφωνα με την οποία θα αγοράσει drones Bayraktar από το τουρικό καθεστώς.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε ώστε να μην επιτρέψουμε σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη περιοχή καθώς πρόκειται για δυνάμεις που δεν έχουν ως απώτερο σκοπό τη συνεργασία αλλά να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι η αναφορά αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έγινε μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη (22/12) επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μειονοτικά χωριά της βορείου Ηπείρου, στη Δερβιτσάνη, τη Λιβαδειά και τη Χειμάρρα – ειδικά στην τελευταία θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ταύτιση απόψεων με την Αλβανίδα ομόλογό του για την επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας επί της αρχής που συνάψαμε πριν από δύο χρόνια ώστε να καταλύξουμε σε έναν συμβιβασμό που θα μας επιτρέψει να καταθέσουμε συνυποσχετικό στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε σε άλλα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα όοως η χάραξη συνόρων, με το θέμα των «πυραμίδων» αλλά και η συμφωνία για την αποφυγή μεθοριακών επεισοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας στα πλαίσια της επίσκεψης στην Αλβανία θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, ενώ κατά την παραμονή μου στα Τίρανα θα επισκεφθεί το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολλέγιο, καθώς και το Αλβανοαμερικανικό σχολείο «Πρωταγωνιστές», το οποίο λειτουργεί υπό το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Η Σερβία αντιδρά στην πώληση τουρκικών Bayraktar στο Κόσοβο

Η προμήθεια του Κοσόβου με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-TB2 θα επηρεάσει τις σχέσεις του Βελιγραδίου με τη ‘Αγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Όταν οι Τούρκοι λένε ότι θα δώσουν τα Bayraktar στην Πρίστινα, αυτό για μας δεν είναι ούτε ευχάριστη ούτε καλή είδηση και θα έχει συνέπειες στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εμείς σεβόμαστε το πρόεδρο Ερντογάν αλλά κάτι τέτοιο αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο Βούτσιτς στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Pink από το Αζερμπαϊτζάν όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι «η Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν έχει δικαίωμα να εξοπλίζει κάποιον που δεν δικαιούται να έχει στρατό, όπως το Κόσοβο» και συμπλήρωσε με νόημα: «Αλλά, όπως βλέπετε, ποιος κόπτεται για το διεθνές δίκαιο;».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπογράμμισε ότι ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας θα αποτελέσει την απάντηση σε κάθε απειλή. «Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε την αντιαεροπορική άμυνά μας με σύγχρονα μέσα, να ενισχύσουμε την πολεμική μας αεροπορία. […] Από τον Μάιο θα μπορούμε πλέον να μιλάμε και για την προμήθεια σημαντικού αριθμού drones καμικάζι και άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν δεν εξοπλιστούμε κατάλληλα, θα μας καταπιούν όπως η γάτα το ποντίκι» ανέφερε στην συνέντευξη του στο Pink ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το θέμα με την προμήθεια των Bayraktar προέκυψε από μία δήλωση του Φίκριμ Ντάμκα, υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης του Κοσόβου και προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Τούρκων στο Κόσοβο. Ο Ντάμκα αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα έθεσε στις προτεραιότητες της την προμήθεια του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ανέφερε ότι οι επαφές με την ‘Αγκυρα για την αγορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.